marți, 20 martie 2012

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - CAP. 30



În continuare îţi voi prezenta unele monumente, statui, sculpturi din peisajul urbanistic al Buzăului precum şi câteva lucrări din Tabăra de sculptură în aer liber de la Magura, judeţul Buzău. Menţionez că numele sculpturilor sunt date de către mine urmare a primei senzaţii pe care am simţit-o atunci când le-am fotografiat. Vizionare plăcută! Aştept comentariul tău aici.



Monumentul eroilor aviaţiei române - în Buzău, parcul de lângă liceul B P Haşdeu



Monumentul eroilor Regimentului 48 Infanterie - în Buzău, parcul din faţa Batalionului de Trasmisiuni



Monumentul în amintirea ţăranilor buzoieni şi prahoveni ucişi în răscoala din 1907 - în Buzău, Piaţa Dacia



Monumentul militarilor germani căzuţi în al II-lea război mondial - în Buzău, Cimitirul eroilor

***



Această medalie a fost turnată în anul 2003 pentru a marca trecerea a 170 de ani de la ridicarea Palatului Şuţu (azi Muzeul Municipiului Bucureşti). Pe aversul medaliei este reprezentat Palatul Şuţu iar pe revers Zeiţa de la Vidra. Medalia este confecţionată din argint cu puritatea de 80 %, în greutate de 10 grame, tiraj de 10.000 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 160 ron.

Palatul Șuţu este situat în Bucureşti, sector 3, bulevardul IC Brătianu, nr.2, construit între anii 1833 -1835, după planurile arhitecţilor vienezi Conrad Schwink şi Johann Veit. Cădirea este construită în stil neogotic. În prezent în clădirea palatului este Muzeul Municipiului Bucureşti.

Zeita de la Vidra cunoscută şi sub numele Venus de la Vidra, este un vas de ceramica antropomorfic, apartinand culturii neolitice Gumelnita din Muntenia, realizat din lut, pasta caramizie inchisa, ornamentata cu incizii si motive egeene, personificând cultul fertilitatii. A fost descoperita in 1934 in localitatea Vidra, langa Bucuresti, intr-un sanctuar alaturi de alte statuette. Obiectul este de fapt, un vas din lut ars, înalt de 43 cm si este modelat in forma unui trup de femeie, amintind de figurinele de marmura descoperite pe tarmul Marii Egee. Intreaga suprafata a vasului este acoperita cu bogate motive ornamentale realizate prin incizii si subliniate cu culoare alba.

Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri americane


con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: