luni, 19 martie 2012

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - CAP. 29



În continuare îţi voi prezenta unele monumente, statui, sculpturi din peisajul urbanistic al Buzăului precum şi câteva lucrări din Tabăra de sculptură în aer liber de la Magura, judeţul Buzău. Menţionez că numele sculpturilor sunt date de către mine urmare a primei senzaţii pe care am simţit-o atunci când le-am fotografiat. Vizionare plăcută! Aştept comentariul tău aici.



Statuia pictorului Ion Andreescu - În faţa Casei de cultură a sindicatelor din Buzău
Ion Andreescu (născut la 15 februarie 1850 la Bucureşti şi decedat la 22 octombrie 1882 tot la Bucureşti) a fost un pictor, pedagog şi academician român. Din anul 1860 urmează "Școala de arte frumoase" condusă de Theodor Aman, devenind în 1872 profesor la catedra de desen liniar şi caligrafie a Seminarului episcopal din Buzău. În anul 1873 se transferă la gimnaziul comunal Tudor Vladimirescu, apoi, în 1875 la școala de meserii din aceeasi localitate. La sfârșitul anului 1878 pleacă la Paris, unde frecventează cursurile "Academiei libere Julian". În Paris îl cunoaşte pe renumitul pictor român Nicolae Grigorescu.


Monumentul eroilor - În parcul din faţa Prefecturii Buzău



Monument în amintirea ţăranilor din localitatea Zărneşti, judeţul Buzău ucişi în răscoala de la 1907 - Situat la intrarea de nord a oraşului Bizău



Monumentul eroilor - În localitatea Siriu, judeţul Buzău

Acest monument a fost construit între anii 1936 – 1938 de către Societatea Cultul eroilor, din bronz, pe un soclu de bolovani, având înălţimea de 6 metri. Pe soclul monumentului este inscripţionat textul următor: Pentru proslăvirea eroilor morţi din Regimentul 3 Vânători şi Divizia 6 şi a celor care au luptat în 1916 pe aceste meleaguri barând pătrunderea armatelor duşmane în spatele frontului armatei române. Amplasat iniţial pe teritoriul localităţii Siriu, pe prima terasă de pe partea stângă a pârâului cu acelaşi nume – afluent al rului Buzău, ansamblul monumental a dăinuit aici până în anul 1975 când a demarat construcţia barajului hidroenergetic de la Siriu. Atunci a fost mutat pe un amplasament nou, deasupra şoselei care leagă Buzăul de Braşov (D.N.10), pe malul stâng al barajului, pe o terasă care trebuia să îi pună şi mai bine în valoare măreţia.

***



România - Timişoara - Tramvaie Comunale - Bon - 20 fileri 1920


Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri americane


con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: