duminică, 25 martie 2012

DRESDEN NEUSTADT - GERMANIA







***


SCRIITORI ROMÂNI 
DE PE MELEAGURI BUZOIENE 
 
Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Obsesia păsărilor, Ţara fântânilor şi Rapsodii la vatra Mioriţei?
Florentin Popescu – născut la 3 aprilie 1945 în satul Lera, comuna Chiojdu - poet, prozator, istoric literar şi gazetar.
 
__________xxXxx___________




Această monedă - replică a fost emisă în anul 2005 pentru a marca primul pol românesc - 20 lei din anul 1868. Pe reversul acesteia este reprezentat chipul regelui României - Carol I. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 90 %, în greutate de 6,452 grame, tiraj de 250 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 3400 ron.
Carol I de Hohenzollern - Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut la 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat la 27 septembrie 1914 la Sinaia), domnitorul Principatelor Unite Române, primul rege al României, membru şi preşedinte de onoare al Academiei Române din 15 septembrie 1867. Sub domnia sa de 48 ani, cea mai lungă din istoria ţării, România şi-a cucerit Independenţa de stat, a devenit monarhie constituţională şi s-au pus bazele consolidării statului român modern. Carol I este considerat de majoritatea istoricilor cel mai mare om de stat al României, căci regimul politic pe care l-a promovat a asigurat dezvoltarea ţării noastre pe o linie democratică şi demararea unui amplu proces de modernizare a statului. Pe plan intern, Carol I a cultivat un climat de ordine, disciplină şi rigoare, a stăruit pentru modernizarea structurilor economice şi a fost un arbitru al vieţii politice. Suveranul a arătat preocupare pentru dezvoltarea învăţământului, a culturii, precum şi pentru formarea tinerei generaţii de intelectuali. Pe plan extern, a acţionat pentru afirmarea autonomiei şi întărirea prestigiului internaţional al statului. În timpul Războiului pentru Independenţă, Carol a avut cele mai importante merite în desfăşurarea operaţiunilor militare.Cei 48 de ani de domnie a lui Carol I au marcat o etapă de mari progrese a României în plan economic, social, administrativ, politic, cultural. Sistemul de guvernare stabilit prin Constituţia din 1866 a introdus în ţara noastră regimul monarhiei constituţionale, care a evoluat pe o linie democratică.

 România - Certificat provizoriu - 27 iunie 1945
Societate anonimă română din Bucureşti
CREDITUl CARBONIFER

Două vignete de pe bancnotele statelor americane 
de dinainte de proclamarea independenţei SUA 


con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: