luni, 4 noiembrie 2013

MULHOUSE - FRANŢA



Mai jos am postat şi alte fotografii cu monumente de arhitectură alsaciene (mixtură franco - germană) din oraşul francez MULHOUSE (denumire germană MULHAUSEN I ELS), din departamentul HAUT - RHIN, provincia ALSACIA.
  
Turnul oraşului - atunci şi acum
Campusul LA FONDERIE
Muzeul automobilului
Templul ST.ETIENNE
Vederi generale

Deasupra admiri o altă bancotă locală tot din acest oraş aflat însă, sub administraţie germană, numele german al oraşului fiind Mulhausen i Els. Mai jos admiri insigne, medalii, jetoane şi monede emise în acest oraş sub administraţie franceză dar şi germană. 


Set 3 insigne - Târgul din Moulhouse
Monedă argint - 1 taler 1623
Jeton - Reducere 1854
Set 4 jetoane 
Cetatea trenului, cetatea automobilului şi muzeul automobilului
Set 6 medalii diferite - Mulhouse 

***

CÂTEVA EXPRESII 
INTRATE RELATIV RECENT
ÎN LIMBA ROMÂNĂ

A spune brașoave
Expresia are sensul de a spune palavre sau minciuni. Cuvântul braşoavă vine de la orașul Brașov, iar expresia de la negustorii brașoveni, care aducându-și marfa dincoace de munţi, o recomandau cu tot felul de laude exagerate.

A trăi ca bimbașa
Expresia are sensul de a trăi în belșug şi vine de la un faimosul căpitan de arnăuți, din timpul zaverei de la 1821, Bimbașa Sava care se îmbogăţise de pe urma hoților de drumul mare. El avea misiunea să prindă hoţii, ocazie cu care îşi însuşea bună parte din bunurile furate de către aceştia, îmbogățindu-se.

Butoiul lui Diogene
Vestitul filozof grec Diogene, făcea parte din școala cinică care propovăduia o viață conformă cu natura, disprețuind bogățiile și convențiile sociale. S-a păstrat povestea că el locuia într-un butoi pentru a nu mai auzi de relele vieții. Butoiul-domiciliu a devenit astfel o  imagine pentru oamenii care, dezgustați de desfrâu și corupție, preferau să ducă un trai izolat, închis.

Târâie-brâu
Denumirea târâie-brâu înseamnă om leneş, neîngrijit, delăsător şi vine de la piesa vestimentară numită brâu care era înfăşurată în funcţie de lungimea ei pe talia purtătorului, ultimul capăt fiind vârât dedesubtul fâşiei. Uneori strânsoarea slăbea, brâul se desfăşura şi capătul atârna, fiind adesea târât de posesor după sine. O atare situaţie a fost considerată neglijenţă, atribuindu-i celui în cauză o ţinută necuviincioasă. Locuţiunea substantivală târâie-brâu poate primi calificativ, adică poate fi urmată de un adjectiv: alde târâie-brâu. Fiind vorba de un compus care are sens unic se ortografiază cu cratimă, la fel ca şi alte locuţiuni; bună-ştiinţă (responsabilitate), bun-simţ (normă logică de apreciere, comună celor mai mulţi oameni), bună-cuviinţă (purtare cuviincioasă), bun-gust (simţ estetic desăvârşit), sânge-rece (prezenţă de spirit), rămas-bun (adio), sparge-val (dig) etc.

_________xxx_________

CÂTEVA INSIGNE
ŞI MEDALII MILITARE 
REGALISTE DIN ROMÂNIA,
UN SEMN DE ARMĂ ŞI UN BRELOC
DIN ARMA VÂNĂTORI DE MUNTE

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Amintirea regelui Carol II (probabil medalie)
Batalionul 1 Vânători Munte "Carol II" 
Medalia "Amintirea Regelui Carol al II-lea" a fost instituita de catre Regele Carol al II-lea la 13 noiembrie 1934 şi sa conferit pentru servicii personale aduse regelui. A fost acordata motu proprio (la dispozitia regelui), avand 3 clase de prezentare.

Semn de armă purtat pe epolet
Batalionul 1 Vânători Munte "Carol II" - semn armă

Insignă militară regalistă de vechime - 10 ani 
Batalionul 1 Vânători Munte "Carol II"

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani 
Batalionul 1 Vânători Munte "Carol II"
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată, de către şefi.

Cruce de botez (probabil medalie)
Batalionul 1 Vânători Munte "Carol II"
Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.

Breloc
Batalionul 1 Vânători Munte "Carol II" 

_____________ooOoo_____________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCOTELE LUMII
100 ngultrum 2011 - Bhutan 
Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, născut în anul 1980 este regele statului Bhutan din anul 2005, şi regina Jetsun Pema, născuta 1990, căsătorită cu regele în anul 2011.

Câteva vignete de pe acţiuni germane


MOUSAIOS - 05.11.2013

Niciun comentariu: