luni, 28 octombrie 2013

MONEDE EURO DE COLECŢIE - AUSTRIA 14


Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra perioada Belle Epoque în construcţia de cale ferată austriacă. Belle Époque, în traducere din limba franceză - Epoca Frumoasă” - este denumirea perioadei celor aproximativ treizeci de ani de dinaintea primului război mondial, cu referire specială la atmosfera culturală și artistică din Europa. O restrângere formală a Belle Époque nu există, însă cel mai adesea este avută în vedere perioada dintre anii 1884 – 1914. Manifestarea emblematică a acestei perioade a fost Expoziţia Universală de la Paris, din anul 1900. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 11 iunie 2008, designeri – Thomas Pessendorfer și Mag. Helmuth Andexlinger, seria – căile ferate austriece, diametrul – 34 mm, metalul – argint, puritatea – 90 %, greutatea – 18 grame, prețul oficial unitar de vânzare – 49,5 euro, calitatea proof şi tirajul de 50000 de exemplare. Belle Epoque, perioada de pace şi confort a Europei, a adus Viena în prima linie a culturii mondiale. În această perioadă industria şi comerţul au cunoscut o adevărată revoluţie. Calea ferată austriacă a adus libertate şi mobilitate oamenilor, oferind călătorii rapide, sigure şi la preţuri acceptabile. Acum s-au construit staţii de cale ferată impunătoare, în toată Europa dar şi în Austria. Aversul monedei prezintă Locomotiva cu abur kkStB 310, construită la Viena de către inginerul Karl Gölsdorf. Între anii 1911 - 1916, această locomotivă a tractat toate trenurile expres care tranzitau capitala Viena. 

Reversul monedei prezintă un interior al măreţei Gări de Nord din Viena.

Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra trecerea a 150 de ani de la inaugurarea căii ferate imperiale de sud (Viena - Trieste). Dezvolatea comerţului şi turismului a impus ca necesitate stringentă realizarea unei căi ferate în partea sudică a ţării, care să lege capitala Viena de oraşul-port Trieste. Realizarea acestui obiectiv a cerut un mare efort de gândire din partea muncitorilor şi inginerilor feroviari datorită grelei misiuni, aceea de străpungere a Munţilor Alpi. Această magistrală feroviară conţine multe tuneluri şi viaducte, veritabile opere de arhitecură. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 12 septembrie 2007, designeri – Thomas Pessendorfer și Herbert Wahner, seria – căile ferate austriece, diametrul – 34 mm, metalul – argint, puritatea – 90 %, greutatea – 18 grame, prețul oficial unitar de vânzare – 49,5 euro, calitatea proof şi tirajul de 50000 de exemplare. Aversul monedei prezintă renumita locomotivă Steinbruck 1848.
Reversul monedei prezintă gara şi portul Trieste precum şi locomotiva cu aburi tip 17c 372. Aceste locomotive erau special construite pentru a putea tracta garnituri de tren de lungime medie pe pantele muntoase.
Gara Trieste
Portul Trieste
Locomotiva cu aburi tip 17c 372

Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra animalul sălbatic – cerbul. Moneda prezintă pe ambele feţe exemplare viguroase de cerbi. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, data emiterii – 30 octombrie 2013, designeri – Thomas Pessendorfer și Mag. Helmuth Andexlinger, seria – lumea animalelor pădurii, diametrul – 30 mm, metalul – aur, puritatea – 98,6%, greutatea – 16 grame, prețul oficial unitar de vânzare – 645 euro şi calitatea proof.
Cerbul, denumire ştiinţifică - Cervus elaphus - este un mamifer ierbivor. Caracteristice pentru cerb sunt coarnele ramificate care, de obicei, cresc numai la masculi și culoarea brun-roșcată. Ca ordin de mărime, masculii au greutăți cuprinse între 180 - 300 kg, iar ciutele între 80 - 150 kg. Masculii pierd coarnele la începutul fiecărei luni martie, fenomen care se întinde, în funcție de vârsta și vigurozitatea fiecăruia dintre cerbi, chiar până în luna mai. La viței, atunci când împlinesc vârsta de 1 an, în luna mai, începe creșterea primului rând de coarne, creștere care se termină în septembrie. Aceste coarne sunt, de regulă, sulițe lungi de 20 - 30 cm, fără rozete. Un cerb poate trăi până la 20 de ani. Cerbul se adăpostește în zonele cu păduri întinse, care cuprind porțiuni de poieni sau luminișuri cu izvoare, care le oferă liniște și posedă surse de hrană. Sezonul de vânătoare este cuprins între 1 septembrie - 15 decembrie pentru masculi, iar pentru ciute se termină mai târziu, la 15 februarie. Trofeul îl constituie coarnele cu craniu sau cu o parte din acesta. 

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAŢĂ,
DE LA AUTORUL BLOGULUI

REVOLTĂTOR

Nu pot să mă mai abțin
Auzind cum se exprimă
Cei din specia umană;
“Vestit …fotbalist român”.

PLUSURI ȘI MINUSURI

Pe multă lume uimește
Cu fotbalul ce îl joacă,
Despre felul cum vorbește,
Ar fi mai bine ...să tacă.

_________xxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE MILITARE STRĂINE 
EMISE ÎN ONOAREA 
REGILOR ROMÂNIEI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Insignă militară rusească
Regimentul rusesc 18 Infanterie Wologda - Regele României Carol I
Pentru comemorarea bunei colaborări dintre regimentul rusesc de infanterie nr. 18 "Wologda" şi armata română pe timpul cuceririi redutelor turceşti Griviţa 1 şi 3, de la Plevna, din data de 30 august / 1 septembrie 1877 - războiul de independenţă - şi pentru dezgheţarea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România, de după război, regele României, Carol I a fost numit " colonelul -șef " al acestei unități. Toţi militarii unităţii purtau uniforme rusești, dar cu cifru lui Carol I pe epoleți. În semn de preţuire regele Carol I a primit, în dar, o sabie pentru a o purta atunci când se îmbracă în uniforma rusească.
Există o fotografie bine cunoscută, făcută la Constanţa, cu ocazia vizitei ţarului, în data iunie 1914. În fotografie sunt prezentaţi ţarul rusiei Nicolae al II-lea, flancat de către regele României Carol I şi prinţul Ferdinand, toţi purtând uniforma Regimentului 18 Infanterie "Wologda".
 
Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov (născut 6 mai 1868 şi decedat 17 iulie 1918) a fost ultimul împărat al Rusiei. A domnit din anul 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârşitul revoluţiei din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolşevici, la ordinul lui Lenin. A fost canonizat drept sfânt al bisericii ortodoxe ruse.
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.
 
Ferdinand I, Rege al României, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 24 august 1865 la Sigmaringen şi decedat 20 iulie 1927 la Sinaia) a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Române , iar între 1914 şi 1927 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.

Set 3 insigne militare poloneze
Regimentul polonez 57 Infanterie "Regele României Carol al II-lea" 
Ca gest de reciprocitate a faptului că Regimentului românesc 16 Dorobanţi a fost botezat în anul 1920 cu numele Pilsudski (preşedinte al Poloniei), în anul 1937, cu ocazia vizitei regelui român Carol al II-lea, cu nepotul său Mihai, în Polonia, s-a procedat la fel, o unitate a armatei poloneze (Regimentul 57 Infanterie) fiind botezată cu numele regelui României - Carol al II-lea.   
Josef Pilsudski (1867 - 1935) a fost un revoluţionar şi om de stat polonez, primul şef de stat (1918 - 1922) și dictator (1926 - 1935) al Poloniei renăscute și fondatorul forţelor armate poloneze.
Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.

____________ooOoo____________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
10 ngultrum 2000 - Bhutan
Jigme Singye Wangchuck a fost un rege al statului Bhutam, născut în anul 1955 şi care a condus în perioada anilor 1972-2006.

Câteva vignete de pe certificate sau bonduri americane

con_dorul@yahoo.com


MOUSAIOS - 28.10.2013

Niciun comentariu: