luni, 18 noiembrie 2013

TABLETA CU ŞTIRI NECONVENŢIONALE - 45


D’ALE ALEŞILOR NOŞTRI

sau

CULEGEM 

CE AM SEMĂNAT

Traian Băsescu
(președintele României)

“Mă, fetelor, faceți, mă, un copil, 
că e o chestiune patriotică!”

Adrian Vasilescu
(consilier al guvernatorului BNR): 
“Oamenii mănâncă PIB. 
În farfuria oricărui român este o bucată de PIB.

Liviu Pop
(ministru delegat pentru Dialog Social): 
“Sunt pe roșu, știți, 
că am trecut la PSD.”

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
 
Jean de La Fontaine, 
scriitor francez (1621 – 1695) 
  • Nici un drum plin de flori nu duce la glorie.
  • Învingătorul încrezut pierde totul, până la urmă.
  • Cunosc oameni care de departe par ceva, iar de aproape – nimic.
__________xxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ŞI MEDALII ROMÂNEŞTI


Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Insignă - 01842 Boteni - 15 august 1980 - 1995 
Localitatea Boteni este situată în comuna Conţeşti din judeţul Dâmboviţa, iar unitatea militară 01842 este o strucră militară de paraşutişti. Un grup de militari din această unitate militară, au primit o misiune specială, în dimineaţa zilei de Crăciun (25 decembrie 1989), aceea de a executa cuplul dictatorial Ceauşescu.  

Insignă - CIG
După simbolurile aplicate se poate aprecia că aceasta este o insignă de pompieri, pontonieri, pionieri militari sau, în general, situaţii de urgenţă.

O.E.T.R. - Credinţă şi muncă pentru ţară şi rege 
Această medalie a aparţinut organizaţiei Straja Ţării, pe timpul domniei regelui Carol al II-lea. Straja Ţării (cunoscută şi sub numele de Străjeria) a fost o organizaţie de tineret ideată şi patronată de către regele Carol al II-lea. A luat fiinţă în virtutea decretului-lege din 15 decembrie 1938, prin care toţi băieţii între 7 şi 18 ani şi toate fetele între 7 şi 21 de ani erau obligaţi să facă parte din Straja Ţării. Precursoare a acestei organizaţii a fost asociaţia „Cercetaţii României”, înfiinţată în iunie 1914 şi desfiinţată în 1938 pentru a face loc noii organizaţii; însă caracterul celor două era substanţial diferit. Dacă „Cercetaşii României” era voluntară şi avea scopul educării tineretului şcolar în spirit sportiv, Straja Ţării a lui Carol al II-lea a fost o organizaţie paramilitară, obligatorie, instrumentată politic şi propagandistic. Ea avea şi rolul de a contrabalansa influenţa crescândă a mişcării legionare în rândurile tineretului român. Nu întâmplător, Straja Ţării a adoptat un stil care cuprindea multe asemănări cu Mişcarea Legionară sau „Tineretul lui Hitler” (organizare, disciplină, simbolistică, etc.). Comandantul suprem al Străjeriei era Carol al II-lea, supranumit şi „Marele Străjer”. Deviza străjerilor era „Credinţă şi muncă, pentru ţară şi rege”. Străjerii aveau o organizare elaborată şi desfăşurau diverse activităţi specifice cercetaşilor, care cuprindeau educaţie sportivă, gimnastică. Organizaţia avea propriile drapele, fanioane şi cântece străjereşti. Străjerii erau implicaţi în acţiuni de muncă colectivă, concertate de Ministerul Propagandei. Erau de asemenea angrenaţi în procesul de formare a cultului personalităţii lui Carol al II-lea, fiind mobilizaţi în mari defilări cu caracter propagandistic. În anul 1940, Straja Ţării avea 4 milioane de membri activi. În acelaşi an, ca urmare a înlăturării lui Carol al II-lea de la putere, organizaţia a fost desfiinţată. 

Brigada 17 Artilerie Bârlad - 80 * 1915 - 1995
Artileria terestră tractată, purtată, autopropulsată   
Brigada 17 Artilerie Bârlad moşteneşte tradiţiile de luptă ale Regimentului 3 Artilerie grea, înfiinţat la 1 noiembrie 1916 prin Decretul regal nr. 2354 din data de 28.10.1915 şi dislocat în garnizoana Chitila. În perioada interbelică regimentul a fost dislocat în garnizoana Galaţi. În data de 29 august 1945 regimentul a fost demobilizat în garnizoana Roman, iar după exact un an redislocat în garnizoana Bacău. Din data de 4 noiembrie 1949 acest regiment a fost dislocat în garnizoana Bârlad, fosta cazarmă a regimentului 23 Artilerie. În urma restructurărilor armatei, prin desfiinţarea sau contopirea unor unităţi, în data de 25 ianuarie 1961, această unitate îşi dezvoltă ştatul de oragnizare devenind Brigada 17 Artilerie - Rupere. Din decembrie 1975 unitatea se numeşte simplu; Brigada 17 Artilerie. Cu ocazia împlnirii a 75 de ani de la înfiinţare, unităţii i se adaugă numele onorific "General Alexandru Tell".
         
Crucea comandor - ordin 
Această distincţie a fost conferită personalitălor cu merite deosebite în realizarea unirii de 1 decembrie 1918.

__________ooOoo__________

PERSONALITĂŢI POLITICE 
PE BANCNOTELE LUMII
1 cruzeiro 1954 - Brazilia
Amiralul Tamandare, nume real Joaquim Marques Lisboa, a fost un om politic brazilian care a trăit în perioada anilor 1807-1897.

Câteva vignete de pe acţiuni belgiene 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 18.11.2013

Niciun comentariu: