miercuri, 27 noiembrie 2013

MURET - FRANŢA



Mai jos admiri şi alte fotografii din localitatea franceză MURET, departamentul HAUTE - GARONNE, regiunea MIDI - PIRINEI, 
precum şi o medalie şi două plachete locale.

Şoseaua spre TOULOUSE
Podul şi malul râului GARONNE 
Clădiri pe malul râului GARONNE
Parcul CLEMENT ADER
Centrul oraşului
Vederi generale
Medalie 
Două plachete

***

DE LA LUME ADUNATE,
ÎNAPOI LA LUME DATE
  • Pe oaspete, oricât de bine l-ai hrani, tot se îmbată.
  • E bine să guști cuvintele înainte să le spui, unele ustură rău.
  • Nu vorbi cu prostul, nu te coborî la nivelul lui, pentru că nu ai nicio şansă să-l vindeci!

__________xxx___________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEŞTI
DIN INDUSTRIA MINIERĂ 
A VĂII JIULUI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Deakstollen - 1867
Fraţii Hoffman şi Carol Maderspach pot fi consideraţi adevăraţi pionieri în exploatarea cărbunelui din zonele Vulcan şi Petrila. Ei au fondat la anul 1867 Compania de minerit Deakstollen. 

CCP (Centrala cărbunelui - Petroşani)
Centrala cărbunelui - Petroşani s-a înfiinţat în anul 1968, având în responsablitate toată industria minieră a cărbunelui din România.

1868 - 1968 
Centenarul mineritului industrial - Valea Jiului
Odată cu înfiinţarea Centralei cărbunelui - Petroşani s-a aniversat centenarul mineritului industrial în Valea Jiului.

CNH - SA 
(Centrala naţională a huilei - Societate pe acţiuni)

CMVJ - Petroşani
Combinatul minier "Valea Jiului"
Teatrul "I.D.Ştirbu"
Hotelul "Petroşani"
Petroșani este un municipiu în judeţul Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 34000 de locuitori, fiind situat pe cursul superior al Jiului, în depresiunea Petroşani. Este recunoscut ca fiind un oraș minier, aici aflându-se sediul Companiei Naţionale a Huilei, care cuprinde mai multe exploatări miniere. Istoria orașului Petroșani începe undeva pe la anul 1640, unde douăzeci de iobagi din Petroş pot fi considerați primii locuitori ai acestui ținut. Comuna a purtat de la bun început numele de „Petroșeni”. Prima mențiune a Petroșanilor ca localitate o avem din anul 1788. În această perioadă, locotenent-colonelul prusac Gotze face o călătorie în Orient și se întoarce din Turcia prin țările române. În scrierile sale el aminteşte şi de Petroșani. La recensământul din 1818 apare cu denumirea de Petroșani, iar întreaga Vale a Jiului cuprindea atunci 2550 locuitori. În această perioadă, ocupația de bază a populației era păstoritul. În 1840 încep primele exploatări în suprafață ale zăcămintelor de cărbuni simultan la Vulcan, Petroşani şi Petrila. Sus am postat stemele interbelică şi actuală ale municipiului Petroşani precum şi două clădiri reprezentative ale oraşului.

__________ooOoo__________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
2 cruzeiro 1956 - Brazilia 
Ducele de Caxias, nume real Luís Alves de Lima e Silva, a fost un general şi om de stat brazilian care a trăit în perioada anilor 1803 - 1880.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe bancnote de necesitate belgiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS-27.11.2013

Niciun comentariu: