sâmbătă, 16 noiembrie 2013

KAMBERRA


2 numisma 2013
KAMBERRA

Este un stat virtual, o mică insulă din  Oceanul Pacific,
a cărei suprafaţă nu se ştie,
dar care numără aproximativ 23800 locuitori.
Dedesubt admiri un plan al insulei. 

Acest stat este proclamat regat,
are o capitală cu nume simbolic Victoria (Libertad - Libertate),
dar şi o monedă (bancnotă) cu design  interesant,
foarte apreciate de către colecţionarii numismaţi ai lumii - numisma.
Pe bancotele Kamberra sunt prezentate personalităţi ale lumii
din cele mai diverse domenii de activitate;
scriitori – Emile Zola, Oscar Wilde, Victor Hugo, Hans Cristian Andersen, etc, muzicieni – Michel Petruciani, Giuseppe Verdi, Frank Sinatra, Franz List, etc., actori – Marlon Brando, Ava Gardner, James Dean, Marlene Dietrich, etc,
pictori – Salvator Dali, Rembrandt şi alte personalităţi – Iuri Gagarin, generalul Lafayette, Einstein, Eiffel, etc.     
Statul este creaţia  artistului grafic luxemburghez Franck Medina
ca pretext pentru realizarea de modele de bancnotă.
Data lansării acestui proiect este 24 august 1988,
pe insulă vorbindu-se limba spaniolă şi kamberri.
Această insulă este descrisă ca
un loc de întâlnire, bunăstare şi toleranţă.  
Denumirea "Kamberra" provine din dialectul local,
kamba'area" însemnând "loc de întâlnire".
Asemănarea cu nume capitalei australiene Canberra
este pur întâmplătoare.

Stema:


Steagul: Nu se cunoaşte.

Bancnota aplicată aici prezintă chipul lui Fernandel.

Fernandel, nume real şi complet Fernand Joseph Désiré Contandin (1903 - 1971), a fost un actor francez de mare succes, atât pe scena teatrelor, cât și în filmele de cinema. “Comedianul cu zâmbet cabalin”, a devenit celebru în rolul lui Don Camillo din seria de filme Don Camillo și Peppone.

Mai jos admiri o monedă Kamberra cu portetul lui Medina.


***

CÂTEVA 
EXPRESII RECENT INTRATE 
ÎN LIMBA ROMÂNĂ
  
A FI CASANDRA 

Casandra a fost fiica regelui Priam al Troiei şi a Hecubei. Ea obținuse harul profeției de la Apollo, în schimbul făgăduinței că-i va acorda favoririle. După ce și-a însușit secretele proorocirii, nu și-a mai respectat cuvântul și Apollo s-a răzbunat, lăsându-i darul, dar lipsind-o de puterea de convingere, astfel că nimeni nu-i mai dădea crezare. De aici vine expresia  “parcă ai fi Casandra”. Exemplific prin câteva versuri din poezia Andromahe a poetului român George Coşbuc;
Tu mi-ai prevăzut mormântul,
Tu, Casandra, și-ai tăcut ?
Nimeni nu-și credea cuvântul,
Însă eu l-aș fi crezut.

A FI CASANOVA 

Gian Giacomo Casanova a fost un aventurier al secolului al XVIII-lea, spiță burgheză. El a îmbrăcat rând pe rând haina de publicist, de abate, de diplomat etc, dar spre deosebire,de Don Juan. El fura inimile femeilor, dar și punga. El și-a scris memoriile în zece volume, conținând relatări licențioase, dar și amănunte semnificative pentru moravurile epocii. Despre un cuceritor de femei care urmărește și probleme materiale se spune că este un Casanova.

CUTIA PANDOREI 

Pandora după mitologia greacă a fost prima femeie din lume modelată de Hefaistos, însuflețită de Athena și  înzestrată de alți zei cu toate darurile ( din greacă pan = tot şi doron = dar). Jupiter, furios pe Prometeu că i-a furat focul din cer, s-a răzbunat pe el și i-a trimis-o ca nevastă cu o cutie care conținea toate relele din lume. Prometeu,  bănuind isprava lui Jupiter, refuză să deschidă cutia, dar fratele său, Epimeteu, s-a lăsat ademenit. Când Pandora a deschis cutia, s-au revărsat toate relele din lume, boli, necazuri, ură, suferință etc. Când a închis-o la loc, nu mai rămăsese în cutie decât speranța. Astfel s-a fixat în limba noastră expresia cutia Pandorei”, ca o cutie a speranţei.

_____________xxx_____________

CÂTEVA 
INSIGNE MILITARE
DIN REGATUL ROMÂNIA 

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Regimentul 2 Vânători de munte 
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată,  de către şefi. 

Insignă de vechime - 7 ani - tip a
Regimentul 4 Călăraşi

Insignă de vechime - 7 ani - tip b 
Regimentul 4 Călăraşi
Deasupra am posta o fotografie de epocă cu o defilare a Regimentului 4 Călăraşi.

Regimentul 6 Roşiori "Basarabia"
Regimentul 6 Roşiori "Basarabia" a fost dislocat pentru o vreme în garnizoana Bălţi, oraş situat în Republica Moldova.

Insignă de vechime - 7 ani
Regimentul Tractare Auto

_____________ooOoo____________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
10000 peso bolivieni - Bolivia 
Andrés de Santa Cruz y Calahumana a trăit între anii 1792 - 1865 şi a condus ca preşedinte statele; Bolivia între anii 1829 - 1839 şi Peru în anul 1827

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

Şi fiindcă astăzi 16 noiembrie este ziua de naştere a fiului meu, Ovidiu-Adrian, nu închid sesiunea de lucru a zilei fără a-i lăsa un mesaj de felicitare, deşi el acum este în Olanda, la Amsterdam;
"Dragă Ovidiu-Adrian, îţi mulţumesc pentru bucuriile pe care mi le-au oferit în viaţa de până acum şi îţi doresc un părintesc La mulţi ani, cu sănătate şi multe bucurii. Eu şi mama ta ne rugăm zilnic la bunul Dumnezeu să îţi ajute în viaţă, să o creşti frumos pe scumpa Sara-Maria (bob de aur - cum îmi place mie să o alint), să o iubeşti pe Marina şi pe părinţii ei, aşa cum ne iubeşti pe noi, să fii un om demn şi respectat în societate."

MOUSAIOS - 16.11.2013

Niciun comentariu: