joi, 28 noiembrie 2013

INFO NUMIS MONDO - 42


1.  Autoritatea bancară naţională a statului Guyana a prezentat publicului una din feţele celei mai puternice bancnote din istoria acestui stat. Bancnota are valoarea de 5000 de dolari, prezintă harta statului Guyana şi va fi pusă ăn viitor în circulaţie. Cea mai puternică bancnotă a statului Guyana, aflată încă în circulaţie, are valoarea de 1000 dolari şi este din anul 2011.  

2.  Continui să îţi prezint, în această secţiune de articol, alte monede euro test, probă sau de încercare emise de către statul european, Germania.  
Prin moneda de mai sus s-a dorit celebrarea impunătorului Palat din Saarbrucken. 
Acest castel (palat) este cunoscut din anul 999 sub numele de "Castellum Sarabrucca". În secolul al 17-lea, a fost reconstruit în stilul Renașterii, iar mai târziu a fost distrus, rămânând până astăzi doar beciurile construcţiei. În secolul al 18-lea Prințul Wilhelm Heinrich, l-a însărcinat pe arhitectul său, Stengel, să  construiască o nouă reședință în stil baroc pe același loc. Şi apoi castelul a suferit mai multe distrugeri fizice, înainte de a fi complet și magnific renovat în anul 1989. Blocul central din oțel și sticlă a fost proiectat şi realizat de către arhitectul german Gottfried Bohm. În prezent castelul este un centru administrative, dar și un loc de desfăşurare pentru evenimente culturale, conferințe și festivități.

Prin monedele de mai sus s-a dorit aniversarea a 10 ani de la adoptarea monedei unice europene - euro - în unele state ale Europei. Euro este moneda unică adoptată (până în acest moment) de 17 state membre ale Uniunii Europene care, împreună, formează zona euro. Introducerea monedei euro în 1999 a reprezentat un pas important pentru integrarea europeană. A fost, de altfel, şi unul dintre succesele sale majore: aproximativ 330 milioane de cetăţeni europeni folosesc moneda unică şi se bucură de avantaje care se vor extinde pe măsură ce şi alte ţări vor adopta moneda euro. În momentul lansării, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua monedă oficială a 11 state membre, înlocuind, în două etape, vechile monede naţionale – precum marca germană şi francul francez. La început, euro a fost introdus ca monedă virtuală pentru efectuarea de operaţiuni de plată care nu implicau bancnote şi monede, precum şi în scopuri contabile, în timp ce vechile monede, considerate subunităţi ale euro, continuau să fie folosite pentru efectuarea de plăţi în numerar. Ulterior, la 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub formă de bancnote şi monede. 

3.  Autoritatea bancară naţională a statului Liban a prezentat publicului proiectul noii bancnote de 50000 de livre ce urmează a fi pusă în circulaţie în viitorul apropiat, bancnota de sus, ca început al procesul de înlocuire totală a bancnotelor naţionale aflate în circulaţie. 
După cum se poate constata grafica noi bancnote diferă complet faţă de a celei vechi, cea de jos. 

***

DOUĂ EPIGRAME
DESPRE ROMANI, 
DACI ŞI ROMÂNI
DE LA AUTORUL ACESTUI BLOG 

RECUNOAŞTERE PESTE TIMP

Imortalizat în marmura Columnei,
Decebal scrutează orizontul Romei 
Şi vesteşte lumii, umflându-şi plămânii
Urmaşii vitejilor mei sunt …românii!

VISUL DACILOR DE DINCOLO DE MOARTE

După o a treia şi lungă călătorie,
Ca semn de mare respect, adâncă datorie,
Traian îi prezintă lui Decebal scuza, 
Că i-a distrus cândva ...Sarmisegetuza.  

__________xxx__________

CÂTEVA INSIGNE 
SPORTIVE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

50 ani * 1926 - 1976 
Federaţia română de box - România

F.R.B. - (Federaţia română de box)
Biroul Federal în data de 4 noiembrie 2013, la Bucureşti
Mai jos îţi prezint câteva repere calendaristice ale începutului practicării sportului box în România;
  • 1909 – La Campina are loc prima aparitie a sportului cu manusi din tara noastra. Bucurestiul nu avea sa ramana mult in urma Campinei. In toamna aceluiasi an, in frumoasa gradina Cismigiu, doi boxeri straini – francezul Martuin si irlandezul O’Hara – uimeau bucurestenii cu luptele lor bine regizate; 
  • 1919 – Virgil Salvan este primul boxer roman care a participat la o competitie internationala. El a participat la intrecerile pugilistice din cadrul jocurilor interaliate care au avut loc pe Stadionul Parshing din Paris;
  • 921 – ia fiinta la Bucuresti primele sectii de box, ele numindu-se “Boxing Club”, care il avea antrenor pe francezul Rene Delcourt, si “Tirul”;
  • 27 septembrie 1924 – in sala F.S.S.R. din strada Clemanceau nr.6 din Bucuresti are loc prima reuniune de box din tara noastra care a fost organizata si condusa dupa cerintele regulamentului. S-au disputat atunci 6 meciuri a 6 reprize fiecare;
Deasupra am postat logo-ul Federaţiei române de box.

Federaţia română de bobsleigh
Bobul este un sport de iarnă în care o echipă de două sau patru persoane face o cursă pe o pârtie sinuoasă de gheaţă într-un vehicul pe patine, care atinge viteze de peste 130 km/h. Precursorul bobului se numea bobslei (din engleză bobsleigh) și era o sanie joasă și îngustă, prevăzută în față cu două patine mobile, iar în spate cu două patine fixe, dirijată cu ajutorul unui volan, care era manevrat de un conducător, echipajul constând din doi sau trei coechipieri și un frânor. O competiție de bobsleigh a avut loc pe pârtia din Sinaia, în data de 19 ianuarie 1914.  
Placheta - Cupa Arsenie - 1924 (dimensiuni 6 x 4 cm)
Ulterior, pe această pistă s-a organizat "Cupa Arsenie". Astfel, ediția din 1924 a cupei Arsenie a fost câștigată de domnul ing. Miss Victor, de la Cercul Peleș, care a concurat pe bobul "Leonard". Imediat sub insignă am postat logo-ul Federaţiei române de bob şi sanie.

F.R.B. - (Federaţia română de badminton)
Federaţia română de badminton este o federaţie sportivă de drept privat şi de interes public care se ocupă de organizarea şi promovarea acestei discipline sportive în ţara noastră. Deasupra am postat două logo-uri ale Federaţiei române de badminton. 
Badmintonul este un sport în care doi jucători sau două perechi de jucători joacă plasându-se fiecare de câte o parte a unui fileu care împarte terenul dreptunghiular în două jumătăți egale. Cei doi jucători sau două perechi câștigă puncte lovind un fluturaş (minge) cu racheta astfel încât acesta să treacă peste fileu și să aterizeze în terenul advers. Terenul de joc are mărimea de 13,4 x 5,18 m la meciurile de simplu și de 13,4 x 6,1 m la meciurile de dublu. Același teren este folosit și pentru meciurile de simplu și dublu, cu diferența că se trag niște linii despărțitoare vizibile. Terenul este împărțit în două părti egale de un fileu (plasă) cu înălțimea de 1,524 m la mijloc și 1,55 m la capete. Jocul se termină când sportivul (sportivii) câștigă două seturi de 21 puncte.

Federaţia română de atletism
Federatia Romana de Atletism (FRA) patroneaza toate sectiile de atletism ale cluburilor si asociatiilor sportive din Romania, desfasurandu-si activitatea in conformitate cu Statutul si Regulamentele proprii. FRA are la baza principiile fundamentale ale atletismului si ale sportului in general, considerand ca sunt esentiale fair-play-ul si respectarea regulilor competiţionale de catre toti cei implicati in activitatile atletice. Printre   valorile promovate de Federatia Romana de Atletism se numara respectul fata de ceilalti competitori, onestitatea, spiritul de echipa. Astfel, sunt incurajate: cooperarea, responsabilitatea, sportivitatea, increderea, implicarea etc. Mai mult, FRA considera ca atletii si antrenorii trebuie sa integreze valorile etice ale sportului atat in competii, cat si in antrenamentele zilnice. Sus am postat logo-ul FRA şi o aripă a clădirii FRA din Bucureşti.

_______________ooOoo______________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
10 cruzeiros 1961 - Brazilia
Getulio Vargas, a trait în perioada anilor 1882 - 1954 şi a condus ca preşedinte statul brazilian între anii 1930 - 1945 şi 1951 - 1954.

Două vignete de pe acţiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.11.2013

Niciun comentariu: