luni, 4 noiembrie 2013

MONEDE EURO DE COLECŢIE - AUSTRIA 15


Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra calea ferată de nord “Împărat Ferdinand”. Această cale ferată a fost construită pentru a face legătura bazinelor miniere din Boemia şi Moravia cu capitala imperială, Viena. Magistrala feroviară s-a construit în anii 1836 - 1837, fiind inaugurată la data de 19 noiembrie 1837, când o locomotivă cu aburi tip Damphlokomotive Austria 1837(vezi aversul monedei) a tractat opt vagoane, cu 164 de călători, separate în trei clase diferite de confort, cu viteza maximă de 33 kilometri pe oră. Reversul monedei prezintă o scenă memorabilă, inspirată după o gravură din secolul al XIX-lea, prezentând nişte localnici care salută trenul imperial în timp ce acesta traversează, pe un pod metalic, fluviul Dunărea.
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 13 iunie 2007, designeri – Thomas Pessendorfer și Mag. Helmuth Andexlinger, seria – căile ferate austriece, diametrul – 34 mm, metalul – argint, puritatea – 90 %, greutatea – 18 grame, prețul oficial unitar de vânzare – 49,5 euro, calitatea proof şi tirajul de 50000 de exemplare. 

Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra tunelul Semmering. Realizarea acestei mari şi îndrăzneţe lucrări inginereşti şi de arhitectură reprezintă cea mai vastă investiţie de gen a statului austriac unde s-au adoptat, şi se aplică încă, cele mai avansate tehnologii de lucru din lume. Calea ferată Semmering este începută din anul 1854, dar lucrările propriu-zise, la tunel. au demarat în anul 2012. 
Este un tunel rutier si feroviar cu câte două străpungeri pentru fiecare tip de cale de transport. Tunelul traversează  Alpii de nord, pe o lungime de 27,3 km şi face legătura între localităţile Glognitz (bundeslandul Austria Inferioară) şi Murzzuschlag (bundeslandul Styria). Aversul monedei prezintă două dintre gurile rutiere de acces în tunel, iar reversul un utilaj de mare randament, de ultimă generaţie, folosit la escavarea şi eliminarea rocilor dislocate în urma escavării.
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 25 euro, data emiterii – 23 ianuarie 2013, designer – Herbert Wahner, diametrul – 34 mm, aliaj – argint/niobium, inel – 9 grame argint cu puritatea de – 90 %, pilula – 6,5 grame niobium pur, prețul oficial unitar de vânzare – 56,3 euro, calitatea special necirculată şi tirajul de 65000 de exemplare. Mai jos admiri câteva acţiuni şi bonduri austriece sau cehoslovace ale companiei constructoare a acestei căi ferate;
Set 2 acţiuni austriece
Kaiser Ferdinads Nordbahn
Set 2 bonduri austriece
A.P.Kaiser Ferdinads Nordbahn
Obligaţiune şi acţiune, austriece
Kaiser Ferdinads Nordbahn
 Set 2 bonduri cehe
Kaiser Ferdinads Nordbahn


Deasupra admiri câteva jetoane emise de către compania constructoare a acestei căi ferate KFNB (Kaiser Ferdinads Nordbahn). 


Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra Bionica, ca domeniu revoluţionar de cercetare aplicată. Bionica este un câmp de cercetare și aplicație interdisciplinar care se ocupă de studierea soluțiilor tehnice adoptate de către natură prin evoluţie și aplicarea acestora în tehnica și tehnologia mecanică umană inovatoare. Bionica s-a născut din descoperirea că "invențiile" deseori uimitoare ale naturii sunt optimizate la un nivel mult superior soluțiilor realizate de oameni pentru scopurile respective. Bionica este învățare sistematică de la natură și astfel se deosebește de "inspirație din natură". Bionica poate fi divizată în trei domenii: bionica biologică (studiază procesele ce au loc în sistemele biologice), bionica teoretică (care elaborează modele matematice ale acestor procese) şi bionica tehnică (care folosește modelele create de bionica teoretică în soluționarea problemelor de ordin tehnic).
Grafica aversului monedei prezintă acoperişul stadionului olimpic din Munchen (1972, arhitect Frei Otto), inspirat de pânza de păianjen şi un cactus a cărui creştere a inspirat optimizarea unor structurii de componente informatice, iar reversul prezintă o  floarea de lotus şi un rechin care au revoluţionat industria mondială a vopselelor precum şi modul de realizarea al aripii aeronavelor inspirat de zborul unor păsări. 
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 25 euro, data emiterii – 22 februarie 2012, designeri – Thomas Pessendorfer și Herbert Wahner, diametrul – 34 mm, aliaj – argint/niobium, inel – 9,9 grame argint cu puritatea de – 90 %, pilula – 7,998 grame niobium cu puritatea 99,8 %, prețul oficial unitar de vânzare – 51,7 euro, calitatea special necirculată şi tirajul de 65000 de exemplare

***

DOUĂ EPIGRAME

DE LA AUTORUL ACESTUI BLOG


DORINŢĂ

La case cu tinere mămici,
Nu mai încape niciun motiv,
Vreau să fiu tutore ălor mici,
Altfel spus ...un tată adoptiv.

PROPUNERE

Dacă te scoli amărât dimineaţa
Şi vezi cât de anostă este viaţa,
Dacă ţi se pare că trăieşti banal, 
Declară, frate, ...faliment personal!

_________xxx_________

CÂTEVA 
INSIGNE MILITARE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă militară regalistă
Regimentul 7 Artilerie 
Regimentul 7 Artilerie a fost înfiinţat în data de 1 aprilie 1883 în garnizoana Focşani, în baza Decretului domnesc nr. 829 din 8 aprilie 1883, şi apoi redislocat în garnizoana Buzău în data de 1 aprilie 1892. De-a lungul vremii unitatea a avut următoarea subordonare; Brigada 3 Artilerie (1883 - 1892), Brigada 5 Artilerie (1892 - 1916) şi Divizia 5 Infanterie (1938 - 1944).

Insignă militară regalistă - de vechime 7 ani 
Regimentul 13 Artilerie
Regimentul 13 Artilerie a luat fiinţă în data de 1 aprilie 1907 în garnizoana Constanţa. De-a lungul vremii unitatea a avut următoarea subordonare; Divizia 9 Infanterie (1907- 1916), Brigada 9 Artilerie (1916) şi Divizia 9 Infanterie (1938 - 1944).
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată,  de către şefi.

Insignă militară regalistă  
Regimentul 30 Artilerie - Chişinău 
Regimentul 30 Artilerie a luat fiinţă în data de 1 septembrie 1914 în garnizoana Medgidia, ulterior fiind mutat la Chişinău. De-a lungul vremii unitatea a avut următoarea subordonare; Brigada 8 Infanterie (1936 - 1938), şi Divizia 15 Infanterie (1938 - 1944).

Insignă militară regalistă 
Regimentul 37 Artilerie
Regimentul 37 Artilerie a luat fiinţă în anul 1919 în garnizoana Sebeş. De-a lungul vremii unitatea a avut următoarea subordonare; Divizia 19 Infanterie (1938 - 1939).  

Insignă militară regalistă 
Regimentul 41 Artilerie 
Regimentul 41 Artilerie a luat fiinţă în anul 1919 în garnizoana Braşov. De-a lungul vremii unitatea a avut următoarea subordonare; Divizia 13 Infanterie (1938 - 1944).  

_____________ooOoo_____________

PERSOANLITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
200 bolivieni  1986 - Bolivia
Franz Tamayo a fost un scriitor şi om politic bolivian care a trăit în perioada anilor 1878 - 1956.

Câteva vignete de pe acţiuni germane 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 07.11.2013

Niciun comentariu: