D’ALE ALEŞILOR
NOŞTRI
sau
CULEGEM CE AM
SEMĂNAT
KLAUS JOHANNIS
(prim-vicepreședinte PNL):
“Trebuie puse în
paranteză,
în pivniță sau în pod aceste adversități.”
MIRCEA GEOANĂ
(senator PSD):
„Dacă vrei
într-adevăr să stai la masa deciziilor,
trebuie să fii în sufragerie și nu la
bucătărie.“
“Cred că
problemele și dilemele ar trebui puse,
în primul rând, în curtea interioară.”
***
VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
BENJAMIN FRANKLIN (1706 - 1790)
diplomat, om de ştiință, inventator,
filozof, profesor și om politic american
- Cu banii pe care îi cheltuieşti pentru un singur viciu, hrăneşti doi copii.
- Geniul este abilitatea de a-ţi păstra viziunea neclintită până când devine realitate.
- Dacă trăieşte doar cu speranţa eşti primejduit să mori de foame; nu câştigi nimic fără osteneală.
________xxx_______
CÂTEVA
INSIGNE MILITARE
INSIGNE MILITARE
DIN ARMA ARTILERIE,
REGATUL ROMÂNIEI
REGATUL ROMÂNIEI
INSIGNA
este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din
materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie
sau bască şi care indică, prin imagini
reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o
organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si
apartenenţa la un club, de identificare
localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup,
organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de
participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură,
etc.
Insignă militară de vechime - 7 ani
Regimentul 3 Artilerie
Regimentul 3 Artilerie a purtat şi numele suplimentar Franţa, fiind înfiinţat în data de 5 februarie 1877 în garnizoana Focşani. În data de 10 aprilie 1877 a fost redislocat în Bucureşti pentru ca la data de 22 iunie 1881 să ajungă în Brăila. Unitatea a avut de-a lungul vremii următoarele subordonări; Brigada 3 Artilerie (1883 - 1916), Brigada 10 Artilerie (1916 - 1932) şi Divizia 10 Infanterie (1932 - 1944).
Insignă militară de vechime - 7 ani
Regimentul 5 Artilerie grea - Braşov
Regimentul 5 Artilerie grea a fost înfiinţat la data de 27 septembrie 1916 în garnizoana Cernica pentru ca ulterior să fie redislocat în garnizoana Braşov. Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată, de către şefi.
Regimentul 1 Artilerie
Regimentul 1 Atilerie a purtat şi numele suplimentar Regele Carol I, fiind înfiinţat la data de 21 decembrie 1860 în garnizoana Bucureşti. În data de 5 februarie 1877 a fost redislocat în garnizoana Craiova pentru ca în anul 1882 să revină în Bucureşti. Unitatea a avut de-a lungul vremii următoarele subordonări; Brigada 1 Artilerie (1883 - 1916), Divizia 1 Infanterie (1932 - 1936), Brigada 5 Infanterie (1936 - 1938) şi din nou Divizia 1 Infanterie (1938 - 1944)
Regimentul 2 Artilerie Obuziere Munte - Gherla
Regimentul 2 Artilerie Obuziere munte a fost înfiinţat la data de 1 iulie 1923 în garnizoana Gherla, pentru ca în anul 1937 să fie transformat în Divizion Obuziere munte. În perioada 1923 - 1937 unitatea a fost subordonată Brigăzii 2 Artilerie munte.
Artileria cu schimbul
Trupe "cu schimbul" erau denumite trupele teritoriale din armata romana in perioada 1850-1941. Se numeau asa pentru ca faceau serviciul militar in schimburi: o saptamana de serviciu si trei saptamani acasa. Acest sistem prezenta avantajul unor economii bugetare importante, pentru ca in acest fel se puteau tine sub arme efective mai mari care-si asigurau in mare parte singure cazarea si hrana. Chiar si uniformele trebuiau sa si le confectioneze singure, in conformitate cu regulamentele existente. De aceea uniformele lor erau asemanatoare cu costumul taranesc. Statul nu le asigura decat armamentul si munitia. Calarasii veneau la armata cu propriul lor cal. Trupele cu schimbul au purtat diferite nume in decursul timpului: "Graniceri" (1850-1872), "Dorbanti calari" sau "Dorbanti de judete" (1850-1872), "Dorobanti" (infanterie teritoriala) (1872-1891) sau "Calarasi" (cavalerie teritoriala) (1872-1940). Soldatii cu schimbul faceau armata mai lunga (aproape dublu) decat cei de linie, care erau tot timpul sub arme. Ei erau instruiti cateva saptamani, la inceput, iar in caz de campanie trupele cu schimbul erau mobilizate pe regimente, ca si trupele de linie, asa cum s-a intamplat la 1877. In 1891 a inceput un proces de unificare a trupelor teritoriale de infanterie cu cele de linie, primele fiind complet desfiintate in 1908. De atunci toata infanteria romana a facut doar serviciul permanent. Calarasii au ramas ca trupe cu schimbul in armata romana si in perioada interbelica, trupele permanente de cavalerie (rosiorii) fiind prea costisitoare. Pentru cei care veneau la armata cu propriul cal, s-a adoptat la sf. anilor 1930, insigna prezentata de tine. A existat insa si o insigna de "artilerist cu schimbul" (cei care faceau armata la artilerie cu propriul cal), precum si de "motociclist cu schimbul"(care-si aducea motocicleta de acasa si o punea la dispozitia armatei, ca cercetas sau curier).
___________ooOoo___________
PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
100 pesos bolivieni 1962 - Bolivia
Simon Bolivar, nume complet Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios de Aguirre, Ponte-Andrade y Blanco, supranumit "Liberatorul" (născut în anul 1783 la Caracas - Venezuela şi decedat în anul 1830 la Santa Marta - Columbia) a fost conducătorul mișcării de independență în America de Sud, numită uneori „Războiul lui Bolívar”. El a fost preşedinte pentru perioade diferite ale următoarelor state sud - americane; Columbia (1819 - 1830), Peru (1824 - 1827) şi Bolivia (august - decembrie 1825).
Câteva vignete de pe certificate sau bonduri americane
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 07.11.2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu