vineri, 17 februarie 2012

TABLETA CU ŞTIRI NECONVENŢIONALE 3



Ciocnirea civilizatiilor. La nici 40 de km de Iasi, un barbat traieste de 15 ani, in concubinaj, sub acelasi acoperis, cu doua surori carora le-a “daruit” 13 copii. Traieste intr-o casa modesta, de patru camere, fără apă, fără curent electric si fara gaze, izolat de lumea satului, undeva pe culmea unui deal. Deşi nu este adeptul niciunei religii, este credincios şi spune că a visat că va avea 15 copii, considerandu-se medicul dar si invatatorul copiilor sai. El a studiat 3 ani medicina veterinara iar una dintre concubine a terminat facultatea de geologie. O vreme niciunul dintre copii nu au avut certificate de nastere. Desi conditiile de viata impuse sunt extrem de degradante familia detine o avere impresionanta: 540 de oi, 136 de capre, 17 vaci, 140 de stupi de albine, 8,5 hectare pamânt arabil, zeci de hectare de păşuni arendate, tractor, combină si maşină. Sa vezi si sa nu crezi!

Jale mare. Doliu în lumea damelor de consumaţie din Galaţi şi nu numai. Cea mai faimoasă practicantă a acestei meserii din istoria urbei a trecut la cele veşnice. Se numea Mariana Babos, avea 59 de ani si era suparnumita Marianacurdefier. La primirea cumplitei vesti Gigel Beneficiaru’ a comentat asa: “Anuntam cu usurinta / ca suntem in suferinta. / Multi barbati au lacrimat / altii au facut in pat / altii-n vise se trezesc / si cu ea inca vorbesc / altii se freaca de zor / si plang cumplit de-al ei dor….”

Revolutie in lumea bisericilor lumii. Un preot american declara nonsalant: “…Nu cred ca exista Iad. Iadul este inventia bisericilor. Bisericile nu vor ca oamenii sa se maturizeze. Religia este o chestiune de control asupra maselor…” . Pe cine sa mai cred eu?


Cine a fost primul, oul sau găina? Celebra dilemă cu întâietatea oului sau a găinii a fost rezolvată de cercetătorii de la Universităţile Warwick şi Sheffield.Iar răspunsul lor este ... găina!În urma cercetărilor s-a descoperit că proteina ovocledidin -17 (OC-17) joacă un rol esențial în formarea cojii si foloseste la transformarea carbonatului de calciu în cristale de calcit, actionând ca un catalizator în cresterea rapidă a cojii de ou. Fără această proteină oul nu s-ar putea forma. Iar cum proteina OC-17 se poate găsi doar în ovarele găinii, se poate deduce destul de simplu că găina a fost înaintea oului. Cercetătorii cred că o astfel de analiză a modului in care se produce cristalizarea în natură poate să ajute la întelegerea cât mai bună a modului cum trebuie realizată si controlată cristalizarea artificială. Abia acum m-am dumirit si eu. De foarte mult timp aceasta problema nu imi dadea liniste.


O mică problemă logică pentru antrenamentul neuronilor tăi: “Unu de-l pui în altã parte/obţii doar unu-n loc de şapte,/de eşuati dintr-o-ncercare,/folosiţi patru beţişoare.” Problema versificată de logică este creaţia scriitorului, editorialistului, matematicianului şi informaticianului gălăţean Rău Petre, coleg de liceu şi bun prieten. Dacă mai trăim vei avea răspunsul problemei în tableta nr. 4.

Niciun comentariu: