vineri, 10 februarie 2012

DESPRE IMPORTANŢA COMPLETĂRII ATENTE A RUBRICII "HOBBY-URI" ÎNTR-UN C.V.

Într-o lume în care competiţia este din ce în ce mai aprigă, orice rubrică dintr-un CV poate juca în favoarea ta sau te poate elimina din competiţie. Există însă câteva căsuţe pe care nu ştii să le completezi; printre acestea este şi cea a pasiunilor sau a hobby-urilor. Deşi ai fi tentat să apelezi la sinceritate şi să îţi declari cele mai nevinovate plăceri, foloseşte-te de rubrica “Hobby-uri” pentru a-ţi etala, calităţile necesare jobului pentru care ai aplicat.


Dacă eziţi şi crezi că această rubrică ar juca în dezavantajul tău, atunci îţi recomand să o laşi necompletată. Cu toate acestea, este indicat să profiţi de oportunitatea de a te recomanda drept candidatul ideal pentru locul de muncă dorit.
Această rubrică îţi dă şansa de a ieşi în evidenţă în faţa angajatorului şi de a-ţi scăpa CV-ul de eticheta “banal”. Astfel, dintre sutele de aplicanţi, ai toate şansele ca angajatorul să îţi reţină numele şi să te cheme la interviu.
Daca nu eşti adeptul activităţilor mai ieşite din comun, hobby-urile tale ar putea întări toate celelalte rubrici ale CV-ului, subliniind faptul că pasiunile tale conturează profesia pe care ţi-ai ales-o şi recomandându-te ca angajatul ideal.
În plus, angajatorilor le place să vadă dincolo de formalităţi, iar hobby-urile vorbesc despre personalitatea ta, oferindu-i acestuia posibilitatea de a te cunoaşte mai bine.
Ca orice lucru însă, această rubrică poate aduce şi dezavantaje, dacă nu este completată corespunzator. De exemplu, dacă menţionezi că eşti un împătimit al sporturilor extreme, s-ar putea să nu fie pe placul unor angajatori care nu vor să angajeze persoane atât de aventuroase şi dispuse să îşi asume riscuri.
De asemenea, un text mult prea lung poate lăsa să se înţeleagă faptul că te preocupă mai mult timpul tau liber decât viaţa profesională.
Cu toate acestea, hobby-urile reprezintă o oportunitate excelentă de a-ţi pune în valoare personalitatea, aşa că nu o exclude din CV-ul tău.


Iată câteva lucruri de care să ţii cont atunci când completezi rubrica “Hobby-uri” într-un C.V.:

  • Renunţă la clasica enumerare gen “muzică, lectură, calatorii…”. Foloseşte termeni care îţi dezvăluie personalitatea mult mai clar; specifică ce gen de muzică îţi place să asculţi, sau ce fel de cărţi citeşti cu plăcere. De exemplu, dacă vrei să lucrezi în domeniul afaceri, ai putea să menţionezi faptul că citeşti cu plăcere cărţi pentru autocunoaaştere şi autodezvoltare, strategii de marketing, etc.
  • Acum ai ocazia să îţi menţionezi şi o parte dintre performanţe, amănunte care nu şi-au găsit locul într-o altă rubrică; de exemplu, precizează faptul că practici cu plăcere un sport sau o activitate artistică, în cadrul căreia ai obţinut şi diverse premii; acest lucru va arăta faptul că eşti o persoana ambiţioasă, cu un stil de viaţă echilibrat.
  • Menţionează în CV-ul tău activităţi care te ajută să îţi dezvolti aptitudinile necesare jobului pe care ţi-l doreşti; voluntariatul, indiferent de activitatea pe care a avut-o la bază, demonstrează că ştii să lucrezi în echipă şi să comunici eficient cu oamenii; de asemenea, îi transmiţi angajatorului faptul că banii nu sunt principalul tău scop şi că pui pasiune în tot ceea ce faci;
  • Nu exagera cu extravaganţa hobby-urilor. Ai toate şansele să ieşi în evidenţă, dar în acelaşi timp îl poţi lăsa angajatorului impresia că eşti un excentric şi atât.
  • Nu minţi! Un hobby poate deveni un subiect care să pornească discuţia dintre tine şi angajator. Poate că acesta îţi va pune mai multe întrebări legate de hobby-urile menţionate, iar dacă te va simţi că ai minţit, vei caştiga din start o bilă neagră.
  • Încearcă să nu contrazici imaginea pe care ţi-ai făcut-o înainte de această rubrică. Dacă vrei să apari ca un profesionist, pasionat de domeniul său, nu trece hobby-uri dintre cele mai trăsnite, pentru că strică ceea ce ai reuşit să câştigi prin experienţa profesională.

Pe curând, dragă cititorule!

Niciun comentariu: