duminică, 26 februarie 2012

AFRICA DE EST ITALIANĂ

50 lire 1938


AFRICA DE EST ITALIANĂ

A fost o colonie a regatului Italia, situată în sud estul Africii, pe teritoriul aproximativ ale statelor de astăzi: Somalia, Eritrea, Ethiopia, parţial Sudan, Kenya şi a existat doar în perioada anilor 1936– 1941.

Suprafaţa şi populaţia acestei colonii nu au fost determinate precis iar capitala a funcţionat în oraşul Addis Abeba.

Deviză naţională nu a avut.

Pentru scurta perioadă de timp în care a existat această colonie, s-au folosit bancnote italiene pe care s-a aplicat înscrisul de identificare SERIE SPECIALE AFRICA ORIENTALE ITALIANA, alicat pe marginea superioară a aversului bancnotei.

Stema coloniei a fost:

Steagul coloniei a fost:


Pe revers se distinge Statuia lupoaicei cu gemenii Romulus şi Remus, simbol al latinităţii. Cunoscută în toată lumea sub numele „Lupa capitolina” sau „Lupa romana”, este o statuie de bronz turnată probabil în secolul al V-lea Î.Hr., undeva pe valea fluviului Tibru. Originalul este păstrat în „Museo Nuovo” din Palazzo dei Conservatori din Roma. O copie este expusă în aer liber în Piazza Del Campidoglio. Statuia a fost amplasată la Roma încă din antichitate. Monumentul reprezintă o lupoaică de dimensiuni aproximativ reale (75 cm înălţime şi 114 cm lungime), la care sug cei doi copii, ce îi reprezintă pe fraţii gemeni Romulus şi Remus, întemeietorii legendari ai Romei, concepuţi, conform tradiţiei, în urma unei legături dintre zeul Marte şi o vestală virgină, Rhea Silvia.

Niciun comentariu: