joi, 9 februarie 2012

HOBBY-URILE ÎN VIAŢA ADOLESCENTELOR DIN ZIUA DE ASTĂZI

Adolescenţa este o vârstă la care toţi tinerii încearcă să îşi dezvolte personalitatea proprie. Fetiţa a crescut şi a devenit o adolescentă “ciudată”. Nu mai are nevoie de mama ei pentru a o hrăni şi a o îmbrăca. Nici de tatăl ei nu mai are nevoie pentru a-i spune poveşti înainte de culcare şi pentru a o ajuta cu şireturile de la pantofi. Ea este ocupată acum să creeze, să scrie şi să spună singură poveşti. Ea doreşte intimitate şi doreşte să fie recunoscută pentru hobby-ul pe care îl are. Influenţată de cunoştinţe, cei mai buni prieteni, jocuri video, modă şi televiziune, ea este gata să îşi dezvolte o minte numai a ei. Majoritatea fetelor adolescente de astăzi sunt suficient de mature să ştie să îşi protejeze interesele şi metodele potrivite pentru asta.

Există o gamă largă de hobby-uri, în casă sau în aer liber, care le pot ţine ocupate pe tinerele fete. Internet-ul, întâlnirile cu prietenii sau ajutorul dat mamei sunt doar câteva metode de a le ţine ocupate. Păstrarea echilibrului mental şi fizic este esenţială, deoarece ele sunt încă în creştere şi trebuiesc ajutate să îşi modeleze personalitatea. Unele tinere domnişoare ţin jurnale secrete, învaţă despre arta machiajului, iau cursuri de tenis, badminton sau hockey, pentru a se păstra în formă.


Generaţia de azi a adolescenţilor este dependentă de computer şi se păstrează în formă prin diete şi exerciţii fizice regulate. Fetele sunt mai mature şi dornice să demonstreze abilităţile lor mentale. Părinţii pot încuraja fetele să aibă, în mod simultan, şi hobby-uri nu foarte scumpe, precum colecţionarea timbrelor. Fetele tinere adoră să gătească; ele pot învăţa câteva reţete simple acasă sau pot merge la cursuri scurte de gătit. În timpul vacanţei de vară am o listă lungă de hobby-uri din care putem să alegem favoritele. Dansurile, yoga, cursurile de artă şi meşteşugărie, gimnastica, toate sunt cunoscute, iar costurile sunt rezonabile pentru părinţi. Adolescentele au oportunitatea de a-şi face noi prietenii şi să îşi dezvolte talentele care le vor folosi în timpul vieţii de adult.


Nu este adevarat că fetele se gândesc tot timpul doar cum să agaţe băieţi. Unele citesc romane de dragoste, dar majoritatea citesc ficţiune sau poezie.


Fotografia s-a dovedit a fi un bun hobby pentru fete. Unele vor sa fie în faţa camerei, alte în spatele acesteia. Escaladatul munţilor, ciclismul împreună cu prietenii, înotul sunt şi ele hobby-uri ce merită a fi luate în considerare.

Majoritatea tinerelor din ziua de astăzi aleg hobby-uri care necesită petrecerea unei perioade de timp cât mai mari împreună cu prietenii. Asta nu înseamnă doar achiziţionarea unui telefon mobil, o durere de cap pentru părinţi. Înscrierea la un curs de dramaturgie pe parcursul verii poate fi metoda ideală de a-şi petrece timpul liber. Dacă nu are talent de actriţă poate opta pentru producţie sau machiaj. Cursurile de manichiură şi arta decorării unghiilor sunt foarte populare în prezent. Fetele învaţă ceva folositor şi se şi distrează în acelasi timp, dezvoltandu-şi personalitatea. Iar când se oferă voluntare, ca să aibă grijă de copii şi / sau să plimbe câinii, ele devin mult mai responsabile.

Părinţii le pot ajuta pentru a deveni adulţi de seamă prin sprijinirea şi îndrumarea lor spre hobby-urile care le pot fi de folos, mai tarziu, în viaţă. Împiedicarea fetelor să aibă hobby-urile pe care şi le doresc poate avea repercursiuni neplăcute, în sensul încurajării acestora de a se împotrivi şi mai mult părinţilor şi de a adopta obiceiuri neplăcute pentru ambele părţi.

Cu bine, cititorule! Va urma în curând un material despre necesitatea şi importanţa completării atente a rubricii "Hobby-uri" în orice C.V.

Niciun comentariu: