miercuri, 9 aprilie 2014

TABLETA CU ȘTIRI NECONVENȚIONALE - 54


D’ALE ALEȘILOR NOȘTRI
sau
CULEGEM CE AM SEMĂNAT

PUIU HAȘOTI (PNL):
 "Domnul senator Mihai-Razvan Ungureanu, cu calm olimpian și educatie de sfinx, stă la pândă. De fapt, așteaptă un telefon din deal, de la Cotroceni, și de câte ori are ocazia vorbește de coagularea dreptei.

MARIAN VANGHELIE (PSD):
“Pe mine mă intereseaza sala, dar dacă sala nu mă aplaudă, degeaba exist și mă manifest, mă manifest de unul singur și de nebun.

CRIN ANTONESCU (PNL): 

  1. "Aici este, la urma-urmei, o chestiune de cui îi merge bine ceasul".
  2. "Nu vă îngrijorați. Uneori, poți ofta de plăcere. Acesta era sensul oftatului meu".
***


VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
 NICOLAE  IORGA (1871 - 1940)
istoric, om politic, profesor și academician român 
  1. Veselia omului e ca mirosul florilor, ea nu se înalță din suflete veștede.
  2. Înțelepciunea este a ta numai atunci când o dai și altuia, altfel, ea este numai in tine. 
  3. La sfârșitul fiecărei zile se socotește nu ceea ce alții au făcut față de tine, ci ceea ce tu ai făcut pentru alții.  
____________xxx___________

CÂTEVA MEDALII ȘI
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa". 
  
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

M.S. Regele Carol II 
Liga apărării contra atacurilor aeriene
Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.

Profesorului dr. Fr.I.Rainer - Omagiu - 1940 
Această medalie este realizată de către gravorul Bordenache
și este confecționată din alamă.
Francisc Iosif (IosefRainer (născut 1874 la Rohozna, Bucovina, Imperiul Austro-Ungar, azi în Ucraina și decedat 1944 la București) a fost un medic, antropolog, membru de onoare al Academiei Române. A fost profesor la universitățile din Iași și din București. A întreprins studii fundamentale asupra sistemului limfatic, asupra inimii, asupra structurii funcționale a organelor etc. Rainer este creatorul școlii antropologice românești. A preconizat în anatomie o concepție biologică dinamică, punând fundațiile anatomiei funcționale din România.
Căsătoria Aristiței cu Șerban Ghica – 10 Aprilie 1915 
Această medalie este confecționată din argint marcat, 
are diametrul de 50 milimetri și este 
opera gravorului Bottee Louis-Alexandre.
Printul Serban Ghica
Descendent al unei vechi familii de boieri si domnitori din Tara Romaneasca si Moldova, prințul Șerban Ghica (1919 - 2006) a fost unul dintre cei mai buni jucatori romani de rugby din generatia sa. Debuteaza la nationala la 18 ani, evolueaza in Anglia si devine chiar presedinte al FRR la numai 24 de ani. Absolvent al Insititului Politehnic din Bucuresti, Facultatea de Mine si Metalurgie, promotia 1942. Este, de asemenea, absolvent al Universitatii din Birmingham (Marea Britanie). “Printul” sau Banu’ Ghica (cum era cunoscut in epoca), manifesta de foarte tanar un mare talent pentru jocul de rugby. Debutul in activitatea competitionala si-l face in 1933, la clubul “TCR”, pe postul de aripă trei sferturi. In 1935 la numai 15 ani este cel mai tanar jucator titular in prima echipa a acestui club (cu care avea sa cucereasca 4 titluri de campion national, in 1936, 1938, 1940 si 1942). Selectionat in echipa nationala de rugby in 1937, participa la turneul prilejuit de Expozitia Internationala de la Paris, fiind cel mai tanar jucator international din Romania si poate chiar din lume. Timp de 2 ani a jucat in Anglia, la “Athletic Club” din Birmingham. La nici 24 de ani, in 1943, devine presedinte al FR de Rugby (functie indeplinita pana in 1945, cand este demis de autoritatile guvernului Petru Groza). Intre 1946 – 1947, este intemnitat si trece, pe timpul detentiei, prin inchisorile de la Jilava, Vacaresti, Aiud, Ocnele Mari, Capul Midia, Bragadiu, Ghencea s.a., fiind “coleg” de celula cu Corneliu Coposu. Fostul detinut politic declara: “Am scapat fiindca stiam ca nu am nici o sansa”. Aceasta a fost deviza omului de rugby Ghica Serban in fata oricarui meci care ii parea de necastigat. Ca presedinte al FRR, in 1944 initiaza realizarea emisiunii de marci postale romanesti intitulata “RUGBY”, prima din lume cu aceasta tematica. Eliberat din arest, a luat de la capat viata si, din 1969, il gasim ca inginer constructor la ICAB, sef de santier la Buzau (din 1973) si reangajat la Intreprindera “Contactoare” din Buzau pana in 1989. Cu fiecare transfer, ia cu sine si echipa de rugby, ca pe o emblema a reusitei. Cu acesta, echipa buzioana promoveaza in grupa fruntasa a primei divizii si castiga Cupa Romaniei. Il putem socoti, pe drept cuvant, cel care a introdus rugbyul in Buzau. “Printul” a reusit de unul singur sa impuna, inainte de decembrie 1989, nu un sport, ci o stare de dizidenta prin sport. 
În semn de prețuire al familiei princiare Șerban și Aristița Ghica, cetățenii comunei Sihlea din județul Vrancea au denumit școala din comuna lor - "Principele Șerban Ghica și principesa Aristița Ghica", deoarece familia Ghica a a contribuit major la refacerea școlii după războiul 1916 - 1919. 

Insignă - Harghita - 1970 
Stema Harghita
Județul Harghita este situat în partea de est a provinciei istorice Transilvania, România și are reședința în municipiul Miercurea Ciuc. Județul se întinde pe suprafața de 6639 kilometri pătrați și are o populație de aproximativ 305000 de locuitori, din care aproximativ 85% sunt de naționalitate maghiară. Ca subunități administrativ teritoariale este compus din 4 municipii - Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Gheorghieni și Toplița, 5 orașe - Borsec, Bălan, Vlăhița, Băile Tușnad și Cristuru Secuiesc precum și 58 de comune. Deasupra am postat stema actuală, harta și sediul Prefecturii județului Harghita.

Insignă - Campionatul republican de orientare turistică 
Echipe băieți - 1967

_____________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
1 peso 1960 - Cuba
Fidel Alejandro Castro Ruz este revoluționar cubanez născut în anul 1926 și care a condus statul Cuba în perioada anilor 1976 - 2008.

Două vignete de pe  acțiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 09.04.2014

Niciun comentariu: