luni, 21 aprilie 2014

ALTENMARKT IM PONGAU - AUSTRIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu obiective arhitectonice 
din localitatea austriacă ALTENMARK IM PONGAU, 
bundeslandul SALZBURG, o vedere generală, 
o insignă, precum și o plachetă locale.

Muzeul bundeslandului Salzburg și Biserica
Hotelul APLENHOF
Restaurantul MARKTERWIRT
Școala
Arhitectură locală
Vedere aeriană
Insignă locală
Plachetă locală

***

CRONICARI AI LUMII DESPRE
ȘTEFAN CEL MARE 

MATEI MURANO – medicul venețian al lui Ștefan – Ștefan este un om foarte înțelept și demn de mare laudă, foarte iubit de supuși căci e blând și drept, foarte vigilent și darnic.

BONFINIUS – cronicarul lui Matei Corvin – Ștefan era însuflețit pentru lucruri frumoase și mîndru, pe lângă acestea activ și strașnic la război.

SIXT al IV-lea – papă - Faptele tale săvârșite cu înțelepciune și vitejie contra turcilor infideli, inamici comuni, au adus atâta celebritate numelui tău, încât ești în gura tuturor și ești în unanimitate foarte mult lăudat.

____________xxx____________

O MEDALIE ȘI
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - I.H.R. Mangalia
(Întreprinderea de hoteluri și restaurante)
Stema Mangalia
Mangalia este un municipiu din județul Constanța, provincia istorică Dobrogea, România, așezat aproape de extremitatea sudică a litoralului românesc. Are o populație de aproximativ 36000 de locuitori. Localitatea este menționată sub numele de Pangalla sau Pancalia în portulanele genoveze din secolul al XIII-lea. Forma „Mangalia” apare prima dată în anul 1593. Asemănarea cu denumirile tătărești din Bugeac - sudul Ucrainei (Coștangalia, Șamangalia, Gioltaigalia) și prezența, de multe veacuri, a unei importante comunități de tătari în oraș, atestă originea tătărească a denumirii. Anterior secolului al XIII-lea, localitatea apare sub numele antic de Callatis (Callata în portulanele genoveze, uneori între paranteze sub Pangalla sau Pancalia). Sus am postat stema actuală a municipiului și o poză cu Primăria - Mangalia. 

Insignă probabil sportivă - fotbal - C.F.R. B.
(Căile ferate române - București)
Logo Rapid Bucuresti.png
Fotbal Club Rapid București este un club de fotbal din România, care în liga a II-a. Este un club foarte iubit ce a fost fondat în anul 1923 de către un grup de muncitori de la atelierele Grivița, sub numele de Asociația culturală și sportivă C.F.R.. Rapid a câștigat de 4 ori titlul (de 3 ori Campionatul României - 1967, 1999 și 2003, un campionat de război a cărui trofeu purta denumirea de "Cupa Basarabia",  în anul 1942, și de 13 ori Cupa României. În perioada de început a existenței sale acest club s-a numit CFR București. Sus am postat logo-ul actual al clubului Rapid București.  

Insignă - C.S.S. Gloria Arad
(Clubul sportiv școlar)
Logo Gloria.GIF
CS Gloria CTP Arad este un club de fotbal din Arad, România, care evoluează în Liga a III-a. A luat ființă în data de 24 august 1913, pentru ca în 1922 să fuzioneze cu proaspăt-înființata echipă CFR Arad și să ia denumirea Gloria CFR. În sezonul 1922 - 1923 câștigă campionatul regional și ajunge în premieră în turneul final național al Diviziei A, unde însă este eliminată în sferturile de finală. În sezonul 1929 - 1930 reușește prima mare performanță a clubului, promovarea în finala națională. Din 1932, odată cu apariția   campionatului divizionar, Gloria evoluează în Divizia A până la întreruperea campionatului din cauza celui de-al doilea război mondial cu o singură excepție, în 1939-40 a jucat în Divizia B. Din 1934, echipa s-a numit doar Gloria, despărțindu-se de căile ferate. După război, Gloria joacă în Divizia B, în 1949 schimbându-și numele în ICA Arad. În 1969, echipa revine la numele Gloria și în 1971 promovează în divizia C, dar nu reușește să mai facă saltul spre fruntea fotbalului românesc. Acest club joacă acasă în echipament albastru, iar în deplasare în galben. Sus am postat 3 logo-uri ale clubului CSS Gloria - Arad și două fanioane.

Insignă - C.S.S. Gloria Arad
    Drapel
Municipiul Arad este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Arad, situat pe cursul inferior al râului Mureş, în vestul României. El numără aproximativ 150000 de locuitori. Municipiul Arad constituie pentru vestul României un punct important în ceea ce privește industria, și este de asemenea un nod important în transporturile feroviare, rutiere, având și aeroport. Istoria Aradului este una îndelungată care începe cu primele așezări umane pe actuala vatră a orașului, în nordul râului Mureș și mai apoi cu apariția primei cetăți de pământ situată la Vladimirescu, în jurul secolului al X-lea. Prima atestare documentară a zonei Aradului ne parvine din anul 1028. Sus am postat drapelul şi stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Arad precum și o poză cu Catedrala ortodoxă a orașului.

Asociația culturală de prietenie româno-bulgară
Hristo Botev 1876 - 2001
125 de ani de la moarte
Prima organizaţie bulgară oficială din România s-a constituit la 18 ianuarie 1990 la Arad, din iniţiativa lui Nicolae Markov şi cu sprijinul avo­catului dr. Petru Telbis. La înfiinţarea Organizaţiei Bulgare din Arad (OBA) şi-a adus o contribuţie însemnată cpt. Petru Roncov, bulgar-pavlichean din Dudeştii-Vechi. Până la această dată viaţa culturală a etniei bulgare a cunoscut doar manifestări locale, de mică amploare, rămase aproape fără ecou. Medalia de mai sus este opera gravorului Mihai Fetița, de la Monetăria statului român.  
  
Hristo Botev este un revoluționar și cel mai mare poet bulgar care a trăit în perioada anilor 1848 - 1876.

____________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
20 pesos 1961 - Cuba
Camilo Cienfuegos Gorriarán a fost un revoluționar și erou național cubanez care a trăit în perioada anilor 1932 – 1959.

Câteva ornamente decorative marginale de pe  
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 21.04.2014

Niciun comentariu: