miercuri, 9 aprilie 2014

INFO NUMIS MONDO - 52


1.   Pentru a celebra 20 de ani de existenta a organizației caritabile "Great Orchestra of Christmas Charity", una dintre cele mai mari ONG-uri poloneze, Banca națională a Poloniei a emis o moneda din argint, cu valoarea de 10 zloți,  având forma unei inimioare. 
Piesa, are un tiraj de 60000 de exemplare, este confecționată din argint cu puritatea de 92,5%, calitate proof, cântărește 14,14 grame si are dimensiunile: 28,7 x 30 mm. Moneda a fost pusă în vânzare începând cu data de 5 ianuarie 2012.

2.   Continui să îți prezint mai jos alte monede euro test, probă sau de încercare emise de statul Guernsey.
Guernsey este o colonie britanică, grup de mici insule în Canalul Mânecii, nord vestul Europei, între Franţa şi Anglia. Dedesubt am aplicat steagul și stema statului Guernsey. 
S-a separat faţă de Normandia în anul 1204 şi s-a eliberat de sub ocupaţia germană în anul 1945. Suprafaţa insulelor este de 78 km.p,.populaţia numără 65300 locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul St. Peter Port. 
Fortăreața CORNET
Farul ST.PETER PORT
Catedrala ST.PETER PORT
Deasupra am postat 3 fotografii reprezentând monumente inconfundabile de arhitectură din statul Guernsey. 

3.   Banca națională a statului Tunisia procedează la înlocuirea bancnotelor aflate în circulație. Bancnota de deasupra este cea de 5 dinari, care urmează a fi pusă în circulație, iar cea de jos, cea veche, cea din anul 1993.  

Aversul ambelor bancnote prezintă ruinele fostei cetăți Cartagina și chipul lui Hannibal.
Cartagina a fost un oraș antic în Nordul Africii, localizat în partea estică a actualului liman al Tunisului, în prezent un cartier al orașului actual Tunis din Tunisia. Limba vorbită de cartaginezi se numea punică, fiind una din limbile semitice antice, care provenea din limba vorbită de fenicieni. Cartagina a fost întemeiată de către negustorii fenicieni și, conform legendei, de către prințesa Dido (sau Elisa), sora lui Pigmalion. Colonia a ajuns să aibă o mare importanță economică, ce rivaliza cu cea a metropolelor feniciene. Între 650 - 308 î.Hr. forma de guvernământ a fost monarhia, iar între 308 și 146 î.Hr. a fost republic[ oligarhică condusă de un Senat Cartaginez (potrivit surselor romane) sau de Consiliul Bătrânilor (potrivit surselor grecești). În jurul ei s-a format un adevărat imperiu, cea mai mare forță maritimă din Mediterana Occidentală până la războaiele punice cu republica romană. Orașul era alimentat cu apă printr-un apeduct lung de 132 km, construit între anii 120 - 131 D.Hr., care aducea apă proaspătă din masivul muntos Djebel Zaghouan. Resturi ale acestui vechi apeduct roman se mai văd și azi la Mohammédia (la sud de Tunis). Situl arheologic Cartagina este înscris pe lista patrimoniului cultural mondial  al UNESCO.
Hannibal Barca (247 – 183 Î.Hr.) a fost om de stat și general cartaginez, considerat unul dintre cei mai străluciți comandanți militari din istorie și unul dintre cei mai mari dușmani ai Republicii Romane. Potrivit legendei, la vârsta de 9 ani, Hannibal este pus de tatăl său, neconsolat de înfrângerea suferită de Cartagina, în primul război punic, să jure ură veșnică romanilor. La moartea lui Hasdrubal, forțele cartagineze din Spania îl aleg, pe Hannibal în calitate de comandant suprem (224 Î.Hr.) . Acesta a perfecționat sistemul de cooperare în luptă între cavalerie și infanterie, a dovedit în practică importanța unui sistem eficient de recunoaștere și transmitere a informațiilor, rolul unei ofensive hotărâte. Strateg și tactician genial, bun organizator, conducător care a reușit să insufle, prin calitățile și exemplul personal, armatelor de mercenari comandate o încredere absolută. Diplomat clarvăzător și om politic lucid, Hannibal a fost considerat de către romani drept dușmanul lor cel mai aprig din întreaga istorie. El rămâne cea mai strălucită personalitate a existenței de peste jumătate de mileniu a Cartaginei. Istoricul roman Titus Livius îl descrie în opera sa Ab urbe condita (De la întemeierea Romei): "...nicicând n-a fost pe lume un om mai bine înzestrat cu însușiri atât de felurite - și de a asculta și de a porunci. Când înfrunta primejdiile, Hannibal era cel mai cutezător dintre toți, iar în toiul pericolelor dovedea cea mai mare chibzuință. Nu-i isovea trupul nici un fel de trudă (...) Hannibal era deopotrivă de răbdător și la frig și la arșiță, cumpătat la mâncare și băutură, după care nu jinduia niciodată (...) Mulți l-au văzut adesea pe Hannibal odihnindu-se pe pământul gol, acoperit numai cu o mantie soldățească, în mijlocul străjerilor la posturile de veghe (...) În luptă pornea cel dintâi și ieșea din încăierare cel din urmă."

***

DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPORULUI ROMÂN 
  1. Poartă-te cum ți-i portul, vorbește cum ți-i vorba!
  2. Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie.
  3. O femeie are nevoie de minim patru animale: un Jaguar în garaj, o Vulpe la gât, un Taur în pat și un Bou care să plătească pentru toate astea.
____________xxx____________

CÂTEVA INSIGNE ȘI
MEDALII ROMÂNEȘTI 

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Veteran 1913 
(Carol I - regele României)

Carol I - Omagiul comunei Iasi - 40 ani domnie 1866 - 1906
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.

Compania națională a huilei - Petroșani
Compania națională a huilei, prescurtat C.N.H., este o companie de stat din România, unul dintre cei doi mari jucători pe piața de cărbune din România (celălalt fiind Societatea națională a lignitului - Oltenia - S.N.L.O). CNH are următoarele exploatări miniere ca sucursale: Lonea, Petrilă, Livezeni, Vulcan, Păroșeni, Lupeni, Uricani, Exploatarea de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului-Vulcan și Stația Centrală de Salvare Minieră Petroșani. CNH are o producție anuală de 1,9 milioane tone de huilă. Sus am postat logo-ul și o fotografie cu sediul central al CNH - Petroșani .
Petroșani (în maghiară Petrozsény, în germană Petroschen) este un municipiu din judeţul Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 34300 de locuitori și este situat la 100 kim sud față de reședința județului - Deva. Aici se află sediul Companiei Naţionale a Huilei, care cuprinde mai multe exploatări miniere, printre care şi Lupeni. Sus am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Petroşani. 

Academician profesor doctor docent
Eugeniu Proca - născut 12 ianuarie 1927
20 de ani de la primul transplant renal în România 1980 - 2000
Societatea română de urologie 1909 - 1934 - 1989 
Această medalie este confecționată din tombac argintat 
și are diametrul de 60 milimetri.
Eugeniu Gh. Proca (1927 - 2004) a fost un renumit medic, membru de onoare al Academiei României, fondator al Societății Române de Urologie. El a efectuat primele transplanturi renale în țara noastră. A fost membru al CC al PCR, și ministrul al sănătății în perioada anilor 1978 - 1985.

Insignă - Campionatul popular de natație 1940

_____________ooOoo_____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
1 peso 1945 - Cuba
Jose Julian Marti Perez a fost un om politic, scriitor și jurnalist cubanez care a trăit în perioada anilor 1853 - 1895.

Două vignete de pe notgelduri 
(bancnote locale, de necesitate) belgiene 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 09.04.2014

Niciun comentariu: