luni, 21 aprilie 2014

ALARCON - SPANIA



Deasupra am postat un cupon local de raționalizare 
a bunurilor de larg consum, emis de primăria Alarcon, 
în anul 1940, care putea fi preschimbat 
pentru 250 de grame de sare pentru consum.
Mai jos am postat și alte fotografii cu inconfundabile 
monumente de arhitectură din localitatea spaniolă
ALARCON, provincia CUENCA, comunitatea autonomă 
CASTILLA LA MANCHA, o vedere generală 
precum și un alt cupon valoric local. 

Castelul
Biserica SANTA MARIA
Biserica SAN JUAN BAUTISTA
Muzeul OURVANTZOFF
Piața DON JUAN MANUEL
 Poarta FUENTEROBELLO
Turnul ARMAS
Vedere generală
Cupon valoric - 50 centimos 1936

***

CĂLĂTORI STRĂINI
DESPRE ROMÂNI
 

MATEO MURIANO - 1502 – Românii sunt aplecați la beție și la lăcomie; spiritul poporului este grosolan și necioplit, sunt porniți pe harță și pe ceartă și veșnic nemulțumiți, oricum ar sta lucrurile.

ANTON VERANSIES - 1538 – Românii sunt oameni puțin primitori, nu sunt supuși nici unei reguli, socotesc că nu e lucru mare să facă moarte de om, sunt foarte lacomi de bani și născuți pentru furt, foarte răbdători la munci și lipsuri.

GIOVAN ANDREA GROMO - 1564 – Între ei sunt mulți tâlhari și hoți de drumul mare, sunt neîngrijiți atât ei cât și casele lor, au vitejie înnăscută și rabdă orice osteneală și nu se tem de orice primejdie.

__________xxx__________

CÂTEVA MEDALII ȘI
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Prof. dr. ing. Marin Dracea  * 1933 - 1993
60 de ani de cercetare științifică forestieră 
organizată în România
Expoziția filatelică națională "Botanica '93"
"Zimbrul carpatin" - București 05.06.1993 Ediția a V-a
Marin D. Drăcea (1885 - 1958) a fost un silvicultor român, profesor la Facultatea de silvicultură a Politehnicii din București, promotorul introducerii în România a silvotehnicii moderne. A fost întemeietorul și timp de 15 ani directorul Institutului de cercetări forestiere. Într-o anume împrejurare el a spus: “Lemn se poate cumpăra, dar pădure nu. ” În anul 2010 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
Societatea numismatică română 1903
Al IX-lea Simpozion național de numismatică 
16 - 17 octombrie 1992 - Slatina
Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaţilor”,  referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate. Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţă Societatea Numismatică Română (SNR). Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România." În prezent S.N.R. are filiale în aproape toate județele țării. Sus am postat logo-ul Societății Numismatice Române.
Athena type Velletri.jpg
Atena era o zeiţă, una dintre cele mai mari divinități ale mitologiei greceşti, identificată de către romani cu zeița MinervaEra zeița înțelepciunii, pe care grecii o mai numeau și Pallas Athena sau, pur și simplu, Pallas. Deasupra am postat o poză cu statuia zeiţei Atena care se găseşte la Muzeul Luvru din Paris.
Stema Slatina
Slatina este reședința și cel mai mare municipiu al județului Olt, România. Orașul este situat în sudul României, pe malul stâng al râului Olt în regiunea istorică Muntenia, la contactul cu Oltenia, în zona de contact dintre Podișul Getic și Câmpia Română. Slatina are o populație de aproximativ 79000 de locuitori, fiind un important centru industrial. Având o istorie de 650 de ani și un centru istoric conservat, orașul deține un important rol cultural în regiune. Prima referire la numele Slatina se găsește la 20 ianuarie 1368 în privilegiul comercial acordat de Vladislav I Vlaicu negustorilor de la Brașov, ca loc de vamă internă la primul vad din câmpie al Oltului, punct obligatoriu de trecere a carelor cu mărfuri peste Olt. Sus am postat stema actuală a municipiului Slatina precum și o fotografie cu Gara orașului.
Societatea numismatică română - Secția Bârlad 
Expoziția națională de numismatică - 1991
Numismatica (gr. numisma și lat. nummus, - monedă, ban) este știința auxiliară a istoriei având drept obiect de cercetare tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt monedele confecționate și raporturile dintre diferitele categorii de monedă. O ramură a numismaticii, medalistica se ocupă cu studiul medaliilor. Monedele au apărut din timpuri străvechi, ca obiecte din materiale nemetalice folosite pe rol bani. Neștiutorii includ și studiul bancnotelor lumii în numismatică, ceea ce este greșit. Pentru lămuriri citește mai jos! 
Notafilia este denumirea pasiunii de a colecționa, cerceta și studia bancnotele lumii. Moneda de hârtie a fost, fără îndoială, introdusă de negustorii de ceai chinezesc, la începutul secolului al X-lea, pentru încheierea marilor tranzacții folosind bilete la ordin. Administrația chineză adoptă, în mod oficial,   bancnotele în anul 1024. Prima mențiune occidentală a unei forme de bancotă a fost făcută de către Marco Polo, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prima bancă din Europa care a emis bancnote a fost Riksbank din Stockholm, în anul 1658.
Stema Bârlad
Bârlad este un municipiu din judeţul Vaslui, Moldova, România, care are o populație de aproximativ 56000 de locuitori. Prima mențiune documentară a orașului Bârlad este făcută în anul 1174. Sus am postat stema şi o poză a Casei de cultură a sindicatelor din oraș. 

Insignă - Ciala
Pădurea Ciala (nume actual Ceala), situată la 2 km distanță de Arad și la 4 km distanță de limita estică a zonei Parcului Natural Lunca Muresului, cu o suprafață de 1560 hectare, este unul dintre locurile preferate pentru petreacerea timpul într-un cadrul natural deosebit. În pădure există mai multe case de vacanta si cabane. 
Tot aici se află și Centrul de vizitare Ceala.Toate dotarile si facilitatile de cazare sunt noi, moderne, adaptate structurii de agrement a zonei. Grupurile cazate in numar mai mare de zece persoane, copii pana în vârsta de optsprezece 18 ani, voluntarii, beneficiaza aici de preturi reduse.

Insignă - Campionatele internaționale de atletism R.P.R.
(Republica Populară Română)

___________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII 
500 pesos 1950 - Cuba
Salvador Cisneros Betancourt, Marqués de Santa Lucía a fost un politic care a trăit în perioada anilor 1828 - 1914 și a condus, ca președinte, statul cubanez între anii 1873 - 1875.

VIGNETE ȘI SLOGANURI DE PE  
CUPOANELE DE RAȚIONALIZARE 
A BUNURILOR DE LARG CONSUM 
DIN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL 
La Dizion Azul - Espana 
Divizia albastră - Spania

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 21.04.2014

Niciun comentariu: