miercuri, 9 aprilie 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE - AUSTRIA 27


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Mănăstirea Seckau. Aversul monedei prezintă o vedere exterioară, de ansamblu, a acestei mănăstiri, iar reversul o vedere interioară. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 08.10.2008, seria – Mari mănăstiri ale Austriei, formă - rotundă, diametru – 32 milimetri, greutate – 17,3 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 230000 exemplare.
Mănăstirea Seckau este un lăcaș de cult benedicitin din localitatea Seckau, bundeslandul Stiria, în Austria. 
Biserica abației, o bazilică romanică, a fost construită între anii 1143 - 1164, și sfințită la data de 16 septembrie 1164.  
În anul 1940 călugării au fost evacuati de către Gestapo și clădirile au fost confiscate. După 5 ani călugării s-au putut întoarce la mănăstire. Pe lângă mănăstire funcționează un gimnaziu cu rol de pregătire și îngrijire pastorală. Timp de secole aici au fost înmormântați aici membri ai familia de Habsburg.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Franz Joseph Haydn (1732 -1809), unul dintre compozitorii cei mai prolifici și mai inventiv din toate timpurile. Aversul monedei prezintă castelul Esterhazy din localitatea Eisenstadt, unde a trăit și a lucrat timp de mulți ani Haydn, iar reversul chipul acestuia.  Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 20.03.2004, seria – Mari compozitori, formă - rotundă, diametru – 22 milimetri, greutate – 10,14 grame, metal – aur pur, calitate – proof şi tiraj – 50000 exemplare.
Franz Joseph Haydn (născut la data de 31 martie 1732 la Rohrau în Austria și decedat la data 31 mai 1809 la Viena) a fost un compozitor austriac. Alături de Mozart și Beethoven face parte din rândul marilor personalități muzicale ale epocii clasice vieneze. A fost unul din cei mai influenți maeștri ai tradiției muzicale din Europa apuseană. Opera lui Joseph Haydn constă în: 104 simfonii, 83 cvartete de coarde, peste 20 trio-uri pentru instrumente cu coarde, 120 trio-uri pentru diferite, combinații instrumentale, peste 60 sonate pentru pian, un mare număr de concerte pentru diverse instrumente (vioară, pian, violoncel, trompetă, oboi, orgă etc.) și orchestra, mai multe oratorii, 14 messe, peste 100 divertismente și 13 opere în stil Italian. Joseph Haydn este autorul melodiei imnului național al Germaniei, compusă inițial în onoarea împăratului Francisc al II-lea al Austriei, în timpul războaielor napoleoniene, și introdus apoi ca „mișcare a doua” în Cvartetul de coarde op. 76 Nr. 3, cunoscut sub numele de „Kaiserquartett” (Cvartetul imperial).
Originile Palatului Esterhazy provin dintr-un castel modest din sec.al-XIII-lea, renovat si extins permanent în secolele ce au urmat. Abia la 1649 castelul ajunge în posesia familiei Esterhazy si în a doua jumatate a sec. al-XVII-lea se produce prima remodelare de amploare, într-un edificiu baroc, sub printul Paul I. Palatul avea sa fie resedinta principala a familiei de nobili maghiari timp de aproape 300 de ani. O a doua remodelare si extindere importanta a palatului, în stil neoclasic a avut loc în prima parte a sec. al XIX-lea, sub printul Nicolae al-II-lea, dupa proiectul unui renumit arhitect francez, Charles Moreau. Familia Esterhazy îsi are originea în rândul nobilimii de rang secund din partea nordica a Regatului Ungariei (partea de sud-vest a Slovaciei de azi). In 1626 familia Esterhazy primeste titlul de conte, iar din 1712 acceseaza titlul de printi ai Sfântului Imperiu Romano-German. Dupa 1945 (în anii ocupatiei sovietice) Palatul Esterhazy a gazduit guvernul Burgenland-ului si apoi institutii ale justitiei. In 1969, guvernul landului a încheiat un contract de închiriere pe 40 de ani, care s-a încheiat în 2010.  Palatul Esterhazy oferă trei obiective pentru vizitare: turul palatului, expozitia "Haydn Explosive" si Muzeul Vinului. Eisenstadt este cunoscut si ca orasul lui Haydn. Deși nu s-a nascut la Eisenstadt, și-a petrecut o mare parte a vietii (cam 40 de ani) în serviciul familiei Esterhazy, creând multe dintre compozitiile sale. Turul de palat pastreaza pentru un final apoteotic cel mai frumos loc, adevarata bijuterie a Palatului Esterhazy. Este vorba despre Haydnsaal, un adevarat templu pentru istoria muzicii culte mondiale. 
Balcoanele au fost adaugate în 1797, dar orchestra lui Haydn nu le-a folosit niciodata. Sala are o capacitate de circa 600 de locuri, este decorata cu fresce exceptionale si are o acustica senzationala. Se spune ca s-au facut studii speciale de catre Institutul Acustic din Hanovra, care a comparat Haydnsaal de la Palatul Esterhazy din Eisenstadt cu un alt loc celebru, cu Goldenen Saal de la Musikverein din Viena. Concluzia a fost ca pentru orchestre de dimensiunea celor care performeaza simfoniile lui Haydn, sala din Palatul Esterhazy ofera cea mai buna acustica din lume (lucrurile se schimba când orchestra devine mai mare pentru a putea ataca repertoriul romantic). Al treilea segment al vizitei la Palatul Esterhazy propune o incursiune în pivnițele palatului, unde s-a amenajat un asa numit Muzeu al Vinului. Pentru o zona viticola precum Burgenland-ul, un astfel de asezamânt nu putea lipsi. Aceasta vizita nu consuma mult timp, dar ofera posibilitatea de a vedea câteva lucruri interesante, precum cea mai mare presa de struguri si cel mai mare butoi de vin din Burgenland. Pentru pasionatii de vinuri, atât pentru cei pasionati de productie, dar si pentru consumatori, Muzeul Vinului poate fi un loc atractiv. Nu exista degustare de vinuri, dar doritorii pot achizitiona sticle cu diverse soiuri si cu etichete cu emblema palatului sau cu blazonul familiei Esterhazy.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Ludwig van Beethoven, mare compozitor german. Aversul monedei prezintă fațada Palatului Lobkowitz, iar reversul chipul marelui compozitor realizat după un portret executat în anul 1818. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 16.02.2005, seria – Mari compozitori, formă - rotundă, diametru – 22 milimetri, greutate – 10,14 grame, metal – aur pur, calitate – proof şi tiraj – 50000 exemplare.
Ludwig van Beethoven (născut la data de 16 decembrie 1770 la Bonn, în Germania și decedat la data de 26 martie 1827 la Viena, în Austria) a fost un compositor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantic ale muzicii. El a lăsat posterității opera nemuritoare, precum: 9 simfonii, 1 concert pentru pian și orchestră, 1 concert pentru vioară și orchestra, 32 de sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, 16 cvartete pentru coarde și opera Fidelio. Ultima parte a Simfoniei a 9-a, intitulată “Odă bucuriei”, pe versuri de Friedrich von Schiller, și cu aranjamentul muzical realizat de către Herbert von Karajan a fost adoptată ca imn oficial la Uniunii Europene.
Palatul Lobkowitz, a aparținut în timp (1745 - 1980) familiei nobiliare Lobkowitz, este situat în Viena și este construit în stil baroc. Astăzi el găzduiește muzeul teatrului austriac. La începutul secolului al 19-lea, compozitorul Beethoven a fost de multe ori invitat la palat, deoarece proprietarul de la acel moment era foarte pasionat de muzica marelui compozitor. Simfonia a 3-a beethoviană a fost interpretată de orchestră, pentru prima dată, în acest palat vienez, sub bagheta compozitorului. Între anii 1869 – 1909 palatul a găzduit ambasada franceză, între anii 1919 – 1938 a găzduit legația cehoslovacă, iar după cel de al doilea război mondial - Institutul francez din Viena. Din anul 1980 a intrat în proprietatea guvernului austriac. 

***

DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPOARELOR  LUMII

PROVERB ENGLEZESC; 
Manierele îl arată pe om.

PROVERB INDIAN; 
Florii i se cere parfum, iar omului - politețe.

PROVERB CHINEZESC;
 
În omul cunoscut se respectă virtutea,
în omul necunoscut se privește îmbrăcămintea.

___________xxx____________

O PLACHETĂ ȘI

CÂTEVA MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).     

Aniversarea a 100 de ani de la înființarea  
Formațiunii civile de pompieri - Zăbrani 1879 - 1979 
Stema Zăbrani
Gara Zăbrani
Zăbrani este o comună în județul Arad, România. Are în componență 3 sate: Zăbrani, Chesinț și Neudorf. Sus am postat stema actuală a comunei și două fotografii reprezentând Primăria și Gara din Zăbrani - Arad.
Societatea numismatică română - 1903
Al VIII-lea simpozion național - Bârlad - 31 mai - 2 iunie 1991
Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaţilor”,  referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate. Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţă Societatea Numismatică Română (SNR). Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România." În prezent SNR are filiale în aproape toate județele țării. Sus am postat logo-ul Societății Numismatice Române.


Placheta - Societatea numismatică română - 1903
Simpozionul național de numismatică 
Mai 1990 - Constanța - Ediția a VII-a   
Athena type Velletri.jpg
Chipul feminin stilizat de pe majoritatea medaliilor, plachetelor sau insignelor emise de către Societatea națională de numismatică căt cât și sucursalele sale aparțin zeiței Atena. Atena era o zeiţă, una dintre cele mai mari divinități ale mitologiei greceşti, identificată de către romani cu zeița MinervaEra zeița înțelepciunii, pe care grecii o mai numeau și Pallas Athena sau, pur și simplu, Pallas. Deasupra am postat o poză cu statuia zeiţei Atena care se găseşte la Muzeul Luvru din Paris. 
Numismatica (gr. numisma și lat. nummus, - monedă, ban) este știința auxiliară a istoriei având drept obiect de cercetare tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt monedele confecționate și raporturile dintre diferitele categorii de monedă. O ramură a numismaticii, medalistica se ocupă cu studiul medaliilor. Monedele au apărut din timpuri străvechi, ca obiecte din materiale nemetalice folosite pe rol bani. Neștiutorii includ și studiul bancnotelor lumii în numismatică, ceea ce este greșit. Pentru lămuriri citește mai jos! 
Notafilia este denumirea pasiunii de a colecționa, cerceta și studia bancnotele lumii. Moneda de hârtie a fost, fără îndoială, introdusă de negustorii de ceai chinezesc, la începutul secolului al X-lea, pentru încheierea marilor tranzacții folosind bilete la ordin. Administrația chineză adoptă, în mod oficial,   bancnotele în anul 1024. Prima mențiune occidentală a unei forme de bancotă a fost făcută de către Marco Polo, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prima bancă din Europa care a emis bancnote a fost Riksbank din Stockholm, în anul 1658.

George Emil Palade 
Savantului George Emil Palade,
primul român laureat al Premiului Nobel - 1974 
Omagiul Universității de medicină și farmacie 
"Carol Davila" - București 1992  
Această medalie este confecționată din tombac,
are diametrul de 60 milimetri și este 
opera gravorilor români Gh. Adoc și V.Gabor.
George Emil Palade (născut 1912 la Iasi - născut 2008 în SUA) a fost al doilea fiu din cei trei copii ai lui Emil Palade si a Constantei Palade Cantemir. In perioada 1930 - 1946 a urmat cursurile Facultatii de Medicina a Universitatii Bucuresti, obtinind calificarea de doctor in medicina dupa care a profesat doi ani ca medic clinician la spitalul Colentina. Iata cum isi motiveaza marele savant decizia de a urma calea cercetarii medicale:"Hotarirea de a ma dedica cercetarii fundamentale a fost dictata de doua motive. Mai intii ma tulbura ideea ca exista o diferenta, aproape o prapastie, intre ceea ce stiam ca medic si sperantele, pe care bolnavii si le puneau in mine. Perspectiva de a deveni medic intr-un cabinet sau intr-un spital ma nemultumea. Suficienta, schematismul si plafonarea careia ii cadeau victime cei mai multi dintre colegi m-ar fi impins, fara indoiala, spre blazare, spre ratarea adevaratei mele chemari, care era incursiunea in necunoscut. Ma interesa sa patrund in profunzimea fenomenelor biologice, sa lucrez acolo unde bintuie indoielile, unde se naste stiinta". Amintesc aici doar câteva dintre realizarile sale stiintifice:
  • a creat in anul 1952 fixatorul Palade pentru microscopia electronica (tetraoxid de osmiu 1% in tampon de veronal sodic).
  • a descifrat structura ultrafina a mitocondriei.
  • a pus in evidenta ribozomii, la nivelul carora se realizeaza biosinteza de proteine. In onoarea sa, ribozomii s-au numit pentru o vreme, in epoca, granulele lui Palade.
  • a pus la punct tehnica autocitoradiografiei.
Savantul are multe realizari impreuna cu alte echipe de medici si savanti de pe tot globul pamintesc. Pentru activitatea sa stiintifica si pentru rezultatele obtinute de-a lungul timpului, George Emil Palade a fost in mai multe rinduri recompensat cu importante premii si totodata a devenit membru a mai multor recunoscute academii. Cu prilejul acordarii unei inalte distinctii, a fost numit: "exploratorul unei lumi noi, al carei principal cartograf ramine". La 10 noiembrie 1974, in ziua comemorarii incetarii din viata a lui Alfred Nobel, lui George Emil Palade si altor doi cercetatori, li s-au decernat Premiul Nobel pentru Medicina, pentru descoperirile lor privind organizarea structurala si functionala a celulei. Ca recunoastere a meritelor sale stiintifice incontestabile insusi presedintele american Ronald Reagan l-a distins cu Medalia pentru merite deosebite in domeniul stiintei. Pentru toata munca sa, dedicata stiintei, si presedintele nostru, domnul Traian Basescu l-a decorat in anul 2007 cu cea mai inalta distinctie a Romaniei, Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan.
In semn de mare pretuire a faptului ca marele savant si-a petrecut adolescenta in Buzaul meu, Scoala generala de 10 clase din strada Spiru Haret (fosta nr.15) poarta cu demnitate numele "GEORGE EMIL PALADE". Terenul pe care este ridicata scoala a apartinut candva familiei Palade.
XXX - 30 de ani de la înfiinațarea 
C.A.R.P. din România 1952 - 1982 
Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor din România
Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor sunt organizatii cu caracter civic, persoane juridice de drept privat cu caracter nepatrimonial, neguvernamentale, apolitice, cu scop de caritate, de intrajutorare mutuala si de asistenta sociala. Infiintarea, organizarea si functionarea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor se realizeaza in baza prevederilor referitoare la asociatii din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor se pot constitui prin exercitarea dreptului la libera asociere a urmatoarelor categorii de persoane: pensionarii, indiferent de sistemul de asigurari sociale caruia ii apartin; beneficiarii de ajutor social; membrii de familie - sot, sotie, precum si copiii majori incapabili de munca, aflati in intretinerea pensionarilor sau a beneficiarilor de ajutor social - membri ai acelei case de ajutor reciproc a pensionarilor. 

__________________ooOoo____________________

PERSONALITĂȚI PE 
BANCNOTELE LUMII
3 peso - Cuba
Ernesto Rafael Guevara de la Serna, cunoscut sub numele Che Guevara, sau și mai scurt Che, a fost un om politic și revoluționar argentinian care a trăit în perioada anilor 1928 - 1967.

Două vignete de pe bancnote Sardinia
Cristofor Columb a fost un explorator, cartograf și navigator italo-spaniol, descoperitorul Americii,  care a trăit în perioada anilor 1451 - 1506.

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 09.04.2014

Niciun comentariu: