miercuri, 9 aprilie 2014

Ro - M - oN 62


TEVA 
MONEDE COMEMORATIVE 
(JUBILIARE) EMISE DE CĂTRE

BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 3 martie 2008 un set de trei monede 1, 5 și 100 lei, dedicate poetului latin Publius Ovidius Naso, de la a cărui exilare au trecut două milenii. Aversul monedelor conţin în centru, valoarea nominală în lei, inscripţionată pe două rânduri, dedesubt, stema României, totul înconjurat de o cunună din frunze de laur; în jumătatea inferioară, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", iar reversul prezintă în centru, bustul poetului Ovidiu, reprodus după statuia sa de la Constanţa, în dreapta, anul emisiunii "2008", subliniat de o ghirlandă, de jur împrejur textele "PUBLIUS OVIDIUS NASO", în partea de sus şi "A.D. VIII * TOMIS * A.D. XVII ", în partea de jos.
Caracteristicile monedei de 1 leu sunt următoarele: valoare nominală – 1 leu, metal – tombac cuprat, formă - rotundă, diametru - 37 mm, greutate: 23,25 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj – 1000 exemplare.
Caracteristicile monedei de 5 lei sunt următoarele: valoare nominală – 5 lei, metal – argint, puritate – 99,9%, formă - rotundă, diametru - 30 mm, greutate: 15,55 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 500 exemplare.
Caracteristicile monedei de 100 lei sunt următoarele: valoare nominală – 100 lei, metal – aur, puritate – 90%, formă - rotundă, diametru – 21 mm, greutate – 6,452 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 250 exemplare.
Publius Ovidius Naso (născut la data de 20 martie anul 43 Î.Hr. la Sulmo, azi Sulmona, provincia Aquila, Italia și decedat în anul 17 sau 18 D.Hr. la Tomis, azi Constanța, România) a fost un poet roman, cunoscut în română sub numele de Ovidiu. Datorită perfecțiunii formale a stilului, umorului fin și fanteziei creatoare a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horațiu și Virgiliu. Opera sa conține poeme de iubire (Amores, Epistulae Heroidum, Ars amandi, Remedia amores) și poeme mitologice (Phaenomena, Metamorfoze, Fasti, Medeea).
Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 16 august 2010 o monedă de argint dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea actorului Ștefan Ciubotărașu. Aversul prezintă o compoziţie grafică ce sugerează lumea teatrului şi a filmului; în dreapta, stema României; de sus în jos, valoarea nominală a monedei - „10 LEI“, inscripţia „ROMANIA“ şi anul de emisiune „2010“. Reversul prezintă portretul actorului Ştefan Ciobotăraşu în rolul pe care l-a jucat în filmul Columna, reprezentat într-un cadru al unei pelicule de film; la exterior, în stânga, inscripţia în arc de cerc „STEFAN CIOBOTARASU“; jos, anii „1910“ şi „1970“, între care a trăit actorul. Caracteristicile monedei sunt următoarele: valoare nominală – 10 lei, metal – argint, puritate – 99,9%, formă - rotundă, diametru – 37 mm, greutate – 31,103 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 1000 exemplare, prețul unitar de vânzare, fără TVA – 205 lei.
Ștefan Ciubotărașu (născut la data de 21 martie 1910 în localitatea Lipovăț, județul Vaslui și a decedat la data de 27 august 1970 la București) a fost un actor și scriitor roman, cunoscut mai mult ca actor. A absolvit Conservatorul de artp dramatică din Iași în anul 1933. Memorabilă este părerea sa despre talent: „Talent înseamnă, înainte de toate, sinceritate. Să ai acea facultate înnăscută de a putea fi sincer, atât de sincer încât să te prindă tot ceea ce faci – fiindcă nu toți avem acest har, sărmanii de noi. Apoi, ca parte intrinsecă din sinceritate, trebuie să vină neapărat și modestia și numai după aceea meșteșugul și bineînțeles controversele despre talent.” Iată câteva din filmele în care a jucat; Erupția, Pasărea furtunii, Avalanșa, Setea, Lupeni 29, Amintiri din copilărie, Pădurea spânzuraților, Neamul Șoimăreștilor, Străinul, Columna, Legenda, Așteptarea, etc.
***
DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPORULUI ROMÂN 
  1. Cine lăcomește nu se pricopsește.
  2. Ochii înțeleptului văd mai departe.
  3. Cumpătul ține sănătatea omului și hărnicia ține averea.
_________xxx_________

O MEDALIE, O PLACHETĂ 
ȘI CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  
   
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Plachetă - Slobozia 1594 - 1994
Fișier:Steag slobozia.JPG
Slobozia este reședința de județ și cel mai mare oraș al judeţului Ialomiţa, Muntenia, România. Orașul a fost construit pe rămășițele vechii cetăți romane Netindava. Potrivit recensământului din 2002, are o populație de 57320 locuitoriNumele actual al municipiului vine de la cuvântul românesc, de origine slavonă, „slobozie” care desemna o localitate nou înființată care era scutită de anumite dări. Orașul, așezat în mijlocul Câmpiei Bărăganului, era foarte vulnerabil la atacurile turcilor și tătarilor; pentru a încuraja oamenii să se așeze aici, ei erau scutiți de aceste dări, de aici și numele. Primul document care amintește de existenta satului Vaideei (Slobozia de azi) este un hrisov emis de Radu Mihnea, în martie 1614. Sus am postat stema și steagul municipiului Slobozia, precum și o poză cu Prefectura județului Ialomița.

Insignă - Centrul 243 Radiolectronic și 
Observare "CALLATIS" 1972 - 2002
Centrul 243 Radioelectronic și Observare "Callatis" este o structură militarizată din cadrul Ministerului apărării naționale, și mai precis, a Forțelor navale cu misiunea principală de cercetare-transmisiuni în folosul unităților militare ale marinei și are sediul în municipiul Mangalia, județul Constanța.  
Insignă - Centrul de pregătire montană 
Înființat 1 noiembrie 1981
Centrul de pregătire montană este o structură specializată din structura Ministerului apărării naționale care se ocupă cu pregătirea de specialitate a militarilor din arma vânători de munte. El este situat în stațiunea montană Predeal, județul Brașov.

Comitetul CARITATEA - 1906 - M.Antoniu
Această medalie este confecționată din argint și are diametrul de 35 mm. Fundația CARITATEA este o institutie permanenta de conservare, administrare si valorificare a patrimoniului cultural si spiritual al evreilor din Romania, drept marturie de neinlocuit a potentialului creator uman al evreilor romani in cadrul mediului istoriceste constituit de pe teritoriul Romaniei al istoriei si civilizatiei nationale si universale.Fundatia isi propune totodata sa contribuie la intretinerea si imbunatatirea conditiilor de viata a evreilor batrani si bolnavi precum si a evreilor in nevoie ce locuiesc in Romania sau in alte tari, la sustinerea studiilor si promovarea programelor educationale pentru copiii evrei. Sus am postat logo-ul Fundației Caritatea.

Insignă - Cercul de vânători ZIMBRU - COLNICUL
Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de 2,9 - 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Zimbrii sunt pe cale de dispariție. Zimbrii trăiesc în păduri, având foarte puțini dușmani naturali. Zimbrul este ierbivor, trăiește 28 de ani în captivitate, iar în sălbăticie trăiesc mai puțin. Pot avea pui la vârste între 4 și 20 de ani la femele și între 6 și 12 ani la masculi. Teritoriul zimbrilor poate ocupa și 200 km², iar unele turme preferă pajiștile și poienile din pădure. În România zimbrii pot fi admirați în; Rezervația Dragoș Vodă - Vânători Neamț, Rezervația Neagră - Bucșani - Dâmbovița, Rezervația Valea zimbrilor -Vama Buzăului, Brașov, Hațeg - Slivuț, grădinile zoologice din Târgoviște și București. Zimbrii au fost re-introduși în România în anul 1958, când primele două exemplare de animale au fost aduse din Polonia și ținute într-o rezervație din Hațeg. Ideea zimbrilor în libertate, pe teritoriul României, s-a născut abia în anul 1999, printr-un program susținut de Banca Mondială și Uniunea Europeană. În 2003 au fost aduși 15 zimbri din vestul Europei, pentru care a fost amenajat un țarc cu o suprafață de 180 de hectare. În acest loc, zimbrii trăiesc în semi-libertate. În data de 21 martie 2012 au fost eliberați 5 zimbri din Parcul Național Dragoș Vodă, ei fiind monitorizați în permanență.
________ooOoo________


PERSONALITĂȚI POLITICE

PE BANCOTELE LUMII
10 peso 1936 - Cuba
Carlos Manuel Perfecto del Carmen de Céspedes y López del Castillo a fost un om politic care a trăit în perioada anilor (1819 – 1874) și a condus statul cubanez, ca președinte, în perioada anilor 1869 - 1873
Câteva vignete de pe acțiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 09.04.2014

Niciun comentariu: