marți, 22 aprilie 2014

ALMEIRIM - PORTUGALIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de arhitectură 
din localitatea portugheză ALMEIRIM, districtul SANTAREM, 
precum și câteva vederi generale. 

Biserica MATRIZ
Biserica SF.SPIRIT
Centrul cultural
Cinematograful și teatrul 
Hala centrală
Școala
Arhitectură locală
Vederi generale

***

DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPORULUI ROMÂN 
  1. Dacă faci bine, nu trâmbița în lume.
  2. Cel cu laude mari face isprava mică.
  3. Cine se pornește cu graba, se întâlnește cu zăbava.
___________xxx___________

CÂTEVA MEDALII ȘI 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Dimitrie Gusti   1880 - 1955
Academicianul Dimitrie Gusti
Dimitrie Gusti (născut 13 februarie 1880 în Iași și decedat 30 octombrie 1955) a fost un filozof, sociolog și estetician român. A fost membru al Academiei Române din anul 1919, președintele acestei instituții între anii 1944 - 1946, ministru al învățământului între anii 1932 - 1933, profesor la Universitățile din orașele Iași și București, membru al unei loji masonice din Iași. 
Al VI-lea Congres internațional al blănarilor (Oradea - 1978)
Oradea, mai demult Oradea Mare, (în maghiară Nagyvárad, în germană Großwardein, în latină Magnovaradinum, în slovacă Vel'ký Varadín, în turcă Varat, în italiană Gran Varadino) este reședința și cel mai mare municipiu al judeţului Bihor, situat în vestul României, pe râul Crişul Repede, în imediata apropiere a graniței cu Ungaria. Oraşul este menţionat pentru prima dată la 1113, având în prezent o populaţie de aproximativ 206000 de locuitori. Sus am postat steagul si stema actuală a municipiului Oradea precum și o poză cu Palatul "Vulturul Negru" - Oradea.

Insigna - Colegiul medicilor din România - Aesculap
Această insignă este confecționată din bronz emailat,
este prevăzută cu buton de prindere
și are dimensiunile de 17 x 12 milimetri.
Fișier:Asklepios Leutari Chiaramonti Inv2023.jpg
Asclepios a fost zeul medicinei în mitologia greacă, fiind preluat și de mitologia romană sub numele Aesculapius (varianta românească - Esculap). Asclepios a fost fiul lui Apollo provenit din uniunea cu Coronis (sau Arsinoe). În timp ce Coronis era însărcinată cu Asclepios, ea s-a îndrăgostit de Ischis, fiul lui Elatus. Conform tradiției, s-a căsătorit cu Epiona, de unde au rezultat: Igiena, Meditrina, Panaceea, Aceso, Iaso, Aglaia și trei fii: Machaon, Telesphoros și Podalirius. De asemenea, a mai avut un fiu, Aratus, cu Aristodama. Asclepios este un premergător al medicinei. Tatăl său l-a dat în grija Centaurului Hiron care i-a împărtășit secretele taumaturgiei (puterea de a face minuni), cu ajutorul cărora, mai târziu, Asclepios avea să anihileze durerile pacienților săi sau să izbutească regenerarea părților afectate de boală. Totodată Centaurul l-a inițiat în sistemul de utilizare a plantelor medicinale. Își practica sistemul de vindecare noaptea, în Epidaur folosind câine, grăsime și șarpe izbutind și vindecări mirculoase. Succesele lui medicale l-au făcut de la o vreme să învie și morții ceea ce l-a supărat pe Zeus, care l-a omorât fulgerându-l. În Iliada Asclepios nu era venerat ca zeu al medicinei ci era considerat un medic care își învățase arta de la Centaurul Hiron și care era tatăl celor doi vestiți vindecători Podaleirios și Mahaon.Templele ridicate în onoarea lui Asclepios erau niște clinici medicale, toți preoții slujitori fiind și medici. Sanctuarul principal se afla în Epidaur. Imaginile plastice îl înfățișează ca un bărbat blajin cu barbă, având întotdeauna alături un șarpe.

Insignă - (Colegiul medicilor)
Această insignă este confecționată din bronz emailat 
și are dimensiunile de 17 x 12 milimetri
Colegiul Medicilor din Romania a fost infiintat in 1995. Colegiul funcționează ca organizatie profesionala nationala a medicilor fiind o institutie de interes public, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial. Are trei departatmete importante:
1. Departamentul Jurisdictie profesionala - ancheteaza reclamatiile si sesizarile legate de nerespectarea deontologiei profesionale;intocmeste dosarul de ancheta disciplinara; sustine actiunea disciplinara in fata comisiei de disciplina.
2. Departamentul Profesional - Stiintific si Invatamant - urmareste si controleaza in activitatea sa realizarea obiectivelor profesionale ale medicilor din Romania, prin programe de educatie continua, specializare, ridicare si mentinere a standardelor de calitate ale actului profesional, acces egal si echitabil la gradele si titlurile specifice profesiei.
3. Departamentul Acreditari si Avizari - are ca obiectiv impunerea unor standarde si criterii de asigurare a calitatii actului profesional al profesiei medicale pe teritoriul Romaniei.
Sus am postat logo-ul Colegiului Medicilor din România.

Insignă - F.C.Baia Mare (Fotbal club) 
FC-Baia-Mare2.png
F.C. Baia Mare este o echipă de fotbal din municipiul Baia Mare, fondată în anul 1948. Clubul a fost desființat în anul 2010 din cauza problemelor financiare, dar a fost reînființat în anul 2012 sub numele de F.C.M. Baia Mare (Fotbal Club Municipal), acum jucând în Seria a VI-a a Ligii a III-a. Culorile clubului sunt galben - albastru. În timp clubul s-a mai numit; C.S.M., Metalul, Energia Trustul Minier, Minerul, F.C. sau F.C.Maramureșul Baia Mare. Deasupra am postat logo-ul clubului. 
 
Baia Mare este un municipiu, cel mai mare oraș și reședința județului Maramureș. Orașul este un important centru urban și industrial din nord-vestul României, situat la poalele Carpaților Orientali, numărând aproximativ 120000 de locuitori. Orașul a fost atestat documentar în anul 1329 printr-un act al cancelariei regelui Carol Robert, dezvoltându-se ca centru aurifer în secolele 14 - 15. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și o poză cu clădirea Primăriei din Baia Mare.

_____________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII 
5000 franci 2002 - Djibouti
Mahamoud Harbi Farah a fost un politic somalez care a trăit în perioada anilor 1921 - 1960, pierzându-și viața într-un accident de avion.

Câteva ornamente decorative 
de pe acțiuni franceze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 22.04.2014

Niciun comentariu: