luni, 7 aprilie 2014

BIALOGARD - POLONIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente arhitectonice 
specific poloneze, din perioade diferite, din orașul BIALOGARD 
(denumire germană BELGARD), județul BIALOGARD, 
voievodatul POMERANIA DE VEST, 
precum și o trimitere poștală ilustrată.

Primăria -ziua
Piața LIBERTĂȚII
Biserica SF.MARIA
Ștrandul
Zidul orașului
Turnul de apă
Arhitectură locală
Piața orașului
Str. principală
Oficiul poștal
Piața și vechea Primărie
Poarta-turn HOHE
Trimitere poștală ilustrată

***

DIN INTELIGENȚA
POPORULUI ROMÂN 
  1. Cine și-a pierdut cinstea, dă-i colac și lumânare.
  2. Dreptatea iese la lumină ca untdelemnul deasupra apei.
  3. Ne place vorba dulce, dar mai mult să ne placă ceea ce adevărul ne aduce.

_____________xxx_____________

O MEDALIE, O PLACHETĂ,
UN JETON ȘI CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).     

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Societatea numismatică română 
Simpozion național Arad - 1986 
Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaţilor”,  referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate. Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţă Societatea Numismatică Română (SNR). Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România." În prezent S.N.R. are filiale în aproape toate județele țării. Sus am postat logo-ul Societății Numismatice Române.

Athena type Velletri.jpg

Atena era o zeiţă, una dintre cele mai mari divinități ale mitologiei greceşti, identificată de către romani cu zeița MinervaEra zeița înțelepciunii, pe care grecii o mai numeau și Pallas Athena sau, pur și simplu, Pallas. Deasupra am postat o poză cu statuia zeiţei Atena care se găseşte la Muzeul Luvru din Paris.

Plachetă - Al V-lea Simpozion național de numismatică
Deva - mai 1988
Numismatica (gr. numisma și lat. nummus, - monedă, ban) este știința auxiliară a istoriei având drept obiect de cercetare tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt monedele confecționate și raporturile dintre diferitele categorii de monedă. O ramură a numismaticii, medalistica se ocupă cu studiul medaliilor. Monedele au apărut din timpuri străvechi, ca obiecte din materiale nemetalice folosite pe rol bani. Neștiutorii includ și studiul bancnotelor lumii în numismatică, ceea ce este greșit. Pentru lămuriri citește mai jos! 
Notafilia este denumirea pasiunii de a colecționa, cerceta și studia bancnotele lumii. Moneda de hârtie a fost, fără îndoială, introdusă de negustorii de ceai chinezesc, la începutul secolului al X-lea, pentru încheierea marilor tranzacții folosind bilete la ordin. Administrația chineză adoptă, în mod oficial,   bancnotele în anul 1024. Prima mențiune occidentală a unei forme de bancotă a fost făcută de către Marco Polo, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prima bancă din Europa care a emis bancnote a fost Riksbank din Stockholm, în anul 1658.

Insignă - I.M. (Întreprinderea minieră) Dâlja
Intreprinderea minieră (IM) Dâlja a fost o exploatare minieră aflată pe teritoriul satului Dâlja Mare din județul Hunedoara, România. Mina Dâlja a fost înființată în anul 1867 și a funcționat fără întrerupere până în anul 1931. În anul 1964 a fost reluată activitatea extractivă, însă în anul 1999 a fost din nou închisă. Din anul 2004 această exploatare minieră este în regim de conservare. Sus am postat o fotografie cu ruinele fostei exploatări miniere de la Dâlja.

Insignă - Diamant Borșa 89 Metalul Roșu
Borșa este un stațiune și oraș (începând cu anul 1962) din județul Maramureș, România. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1353, când se menționează că făcea parte din domeniul Cuhea ce aparținea Bogdăneștilor (în jumătatea ajunsă, înainte de acest an, în stăpânirea lui Bogdan)În prezent orașul are o populație de aproximativ 27000 de locuitori. Sus am postat o trimitere poștală ilustrată realizată în regimul comunist și o fotografie cu hotelul CERBUL din localitate. 

Jeton - Cantina Expozițiunei SM - 1906 - 5 bani

_______________ooOoo______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII 
20000 coloni 2010 - Costa Rica
Maria Isabel Carvajal, pseudonim Carmen Lyra, a fost un om politic comunist, profesor și scriitor din Costa Rica, care a trăit în perioada anilor 1887 - 1949.

Câteva vignete de pe acțiuni franceze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 07.04.2014

Niciun comentariu: