luni, 21 aprilie 2014

BIALYSTOK - POLONIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de arhitectură 
din orașul polonez BIALYSTOK, reședința voievodatului PODLASIA, 
o trimitere poștală ilustrată, precum și o acțiune locală. 

Universitatea de medicină 
Sediul conducerii voievodatului Podlasia
Teatrul
Biserica ROCHA
Centrala electrică
Muzeul de istorie
Palatul SLUBOW
Piața centrală
Piața KOSCIUSKO
Arhitectură locală veche
Arhitectură locală modernă
Primăria 
Primăria - acuarele
Vederi generale
Trimitere poștală ilustrată
Polonia - acțiune cu cupoane - Bialystok - 1923 
Compania de manufactură Eugenjusz Becker & Co 

***

PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI
DESPRE ROMÂNI 

GEORGE COSTESCU - Românul caută să depășească civilizația însăși înainte de a o cunoaște în amănunt și până să o ajungă din urmă, se grăbește a se lepăda de toate câte sunt cu adevărat ale lui.

MIRCEA IORGULESCU - Românii, au, n-au treabă, abia așteaptă un prilej ori un pretext să înceapă “O discuțiune, de obicei una foarte animată” și mai întotdeauna mult prelungită. De fapt, treaba lor nici nu este alta.  Vorbitul este chiar viața lor.

ION LUCA CARAGIALE – Noi românii suntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gândește prea mult, ne putem mândri că cel puțin se discută foarte mult.

ION ANTONESCU – Suntem un popor de țărani, provenim dintr-o lume în care oralitatea este forma aproape unică de comunicare. “Gura satului” este sursa de informație și instanța de judecată.   

___________xxx____________

CÂTEVA MEDALII ȘI
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Clubul sportiv "Dinamo" București * 1948 - 1973
A XXV-a aniversare a clubului 
Dinamo Bucureşti este unul dintre cele mai vechi cluburi sportive din capitală, fondat 1948, şi este împărţit în mai multe departamente sau discipline sportive. Palmaresul general al clubului se prezintă astfel:
JOCURILE OLIMPICE (1956 - 2008)
- 122 medalii (35 aur, 38 argint, 49 bronz)
CAMPIONATE MONDIALE
- 797 medalii ( 243 aur, 260 argint, 294 bronz )
CAMPIONATE EUROPENE
- 880 medalii ( 248 aur, 301 argint, 331 bronz )
CAMPIONATE BALCANICE
- 3675 medalii ( 1254 aur, 1567 argint, 854 bronz )
JOCURI MONDIALE UNIVERSITARE
- 179 medalii (70 aur)
CUPA CAMPIONILOR EUROPENI
- 9 locuri I ( 3 volei masculin, 1 handbal, 1 rugby, 3 scrimă , 1 tenis )
- 5 locuri II (scrimă)
- 1 loc III (scrima)
CUPA CUPELOR
- 1 loc I (volei masculin) 
RECORDURI OLIMPICE : 5
RECORDURI MONDIALE : 4
RECORDURI NAŢIONALE : 2.632
TITLURI DE CAMPIONI NAŢIONALI : 10.751
Sus am postat emblemele clubului Dinamo de-a lungul timpului.

Academia română lui Gheorghe Barițiu - maiu 1812 - 1892
George Bariţ, uneori scris Gheorghe Bariţiu, (născut la data de 4 iunie 1812 în localitatea  Jucu de Jos, comitatul Cluj şi decedat la 2 mai 1893 la Sibiu) a fost un istoric și publicist român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania.  Gheorghe Bariț a fost fiul lui Ioan Pop Bariț, preot greco-catolic, și al Anei Rafila. Studiile primare le-a efectuat la școala unitariană din Trascău (azi Rimetea, județul Alba) între 1820-1824. A urmat apoi Gimnaziul la Blaj și studiile liceale la Liceul Piariștilor din Cluj, la secția umanioare și filosofie, iar apoi Facultatea de Teologie la Blaj între 1831-1835. Mediul Bisericii Române Unite cu Roma a jucat un rol hotărâtor în formarea intelectuală a lui George Bariț. Atât tatăl, cât și bunicul său au fost preoți greco-catolici. El a fost pregătit la rândul său pentru cariera ecleziastică, însă s-a decis pentru cariera didactică, începând prin a preda la Liceul Comercial Românesc din Brașov. În anul 1838 a întemeiat, la Brașov, Gazeta de Transilvania, primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei. În același an a început la Blaj publicarea Foii pentru minte, inimă și literatură, primul ziar literar românesc din toate timpurile. Difuzarea lor peste munți era asigurată de prietenul sau librarul Iosif Romanov. George Bariț fost una din figurile cele mai importante ale Revoluției de la 1848 în Transilvania. În 1861, din inițiativa sa și a canonicului Timotei Cipariu, a luat ființă Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (Astra). A fost mai întâi secretar, apoi președinte al Astrei. Asociația a editat începând din 1868 revista Transilvania, pe care a condus-o între 1868 și 1889. În această revistă a publicat numeroase articole și studii de istorie și politică. Colectivului redacțional al revistei Transilvania i se datorează editarea primei enciclopedii românești, apărută în trei volume la Sibiu, între 1898 și 1904. George Bariț a publicat tot la Sibiu, tot în trei volume, între 1889 și 1891, principala sa operă, initulată Părți alese din Istoria Transilvaniei pre două sute de ani în urmă. A fost membru fondator al Societății Literare Române (1866), precursoarea Academiei Române. În anul 1893 a devenit președinte al Academiei Române.
Insignă - G.M. ("Gaz metan" - Mediaș)
Stema gaz metan medias.png
Clubul Sportiv Gaz Metan Mediaș este clubul de fotbal al orașului Mediaș, cu echipă în Liga I a Campionatului național de fotbal. Echipa a fost înființată în anul 1945 sub denumirea Karres Mediașpromovând în Divizia A doi ani mai târziu. Echipa este poreclită Lupii negri, în istorie purtând și alte denumiri; Municipal Mediaș, Zorile Roșii Mediaș și Flacără Mediaș. Sus am postat logo-ul Clubului de fotbal Gaz metan Mediaș. 

Insignă - "Gaz metan" Mediaș
Fișier:Mediaş (Mediasch, Medgyes) - wall tower.jpg
Mediaș este un municipiu și al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, Transilvania, România. Este situat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare și are o populație de aproximativ 63000 de locuitori. Ca distanțe este situat la 55 km de Sibiu, 39 km de Sighișoara și 41 km de Blaj. În perioada romană pe teritoriul localității a existat castrul roman Media. Sus am postat stemele comunistă și actuală precum și o poză cu Turnul pietrarilor din Mediaș.   

Insignă - Liceul Miercurea Ciuc - 300 de ani 
File:A megyeháza.JPG
Miercurea Ciuc (în maghiară Csíkszereda este un municipiu, reședința de județ și cel mai mare oraș al județului Hargita, Transilvania, România, cu o populație de aproximativ 38000 de locuitori. Numele orașului este atestat pentru prima dată sub forma Csíkszereda într-o scrisoare din anul 1558, cu referire la târgurile săptămânale ținute aici în zilele de miercuri. Până în perioada interbelică denumirea românească a orașului a fost Sereda Cicului, după care numele a fost tradus în forma actuală. Sus am postat drapelul și stema municipiului Miercurea Ciuc precum și o fotografiei cu un monument local de arhitectură - Prefectura județului Harghita. 
  
Insignă - Cercul vânătorilor "Vulturul" 1908 

________________ooOoo________________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
500 coroane 1965 - Danemarca
Christian Ditlev Frederik (Conte de Reventlow) a fost un politic danez care a trăit în perioada anilor 1748  – 1827.

Câteva vignete de pe acțiuni franceze 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 21.04.2014

Niciun comentariu: