miercuri, 23 aprilie 2014

INFO NUMIS MONDO - 53


1.  Mai jos am postat o monedă interesantă și povestea ei. Este moneda de 2 parale = 3 copeici din anul 1773. Pe avers este înscrisă valoarea în para și copeici, iar pe revers stemele principatelor române Moldova și Valahia , anul 1773 și înscrisul MON.MOLD: ȘI VALOCH. (Monedă moldovenească și valahă). Moneda a fost batuta in Moldova in tirgusorul Sadagura de langa targul Cernautilor (azi Sadagura este o suburbie a orasului Cernauti din Ucraina). Simbolurile heraldice trimit la monetaria ruseasca care a batut piesa. Bronzul folosit este de calitate foarte slabă incat efoarte greu se poate gasi o piesa in conditii relative acceptabile, știindu-se că s-a turnat piese de 1 și 2 parale.  Aceasta moneda a fost batuta de armata ruseasca in timpul războiului cu turcii purtat intre anii 1768 si 1774. Imparateasa Ecaterina a II-a inzestrase armata cu un buget frumos pentru acest razboi si cu o monetarie, insa a uitat sa furnizeze argintul sau metalul pretios necesar pentru batere.  Acest fapt a condus la emiterea acestei monede a carei valoare nominala nu era acoperita de nimic si a caror circulatie a fost impusa populatiei romanesti contra produselor pamantului. 
Valoarea monedei este exprimata in parale (paraua fiind o moneda mica turceasca ce a circulat in principate alaturi de multe alte monede europene). În nici un alt caz Rusia nu a batut monede pentru două tari odata: pe avers fiind aplicat înscrisul "MONEDA MOLDOVENEASCA SI VALAHA". Moldova si Tara Romaneasca erau în secolul al XVIII-lea sub suzeranitate turceasca, dar totusi tari distincte. Ecaterina a II-a Rusiei cunostea faptul ca principatele erau populate de romani mostenitori ai vechilor romani si avea planul de a uni principatele intr-un "Regat Dacic" pe care intenționa să-l dăruiască fiului ei.

2.  Autoritatea bancară națională a statului sud-american Paraguay a pus în circulație o nouă bancnotă de 10000 de guarani. 
Există diferențe grafice vizibile între bancnota nouă (imaginea de sus) și cea din anul 1998 (imaginea de jos) deși principalele reprezentări grafice sunt aceleași.  
Aversul bancnotelor prezintă chipul lui Jose Gaspar de Francia y Velasco.
Dr. José Gaspar Rodriguez de Francia y Velasco (1766 - 1840) a fost un om politic, avocat și professor de filozofie paraguaian, luptător pentru cauza independenței naționale față de Spania.  După proclamarea Republicii Paraguay, el a devenit un lider politic important în toată America de Sud, și în cele din urmă a fost instalat ca lider suprem înainte de a fi declarat dictator pe viata.
Reversul bancnotelor prezintă scena proclamării independenței statului Paraguay - 14 mai 1811vezi imaginea de deasupra. 

3.  Mai jos continui să îți prezint alte monede euro probă, test sau de încercare emise de către statele europene, membre sau nemembre ale Uniunii Europene, aici HELGOLAND.
Helgoland (de la Heiliges Land = Țara sfântă) este cea mai mare îndepărtată insulă germană din Marea Nordului de continent. 
Insula este situată în Golful german și este subdivizată în landul de Sus, de Mijloc și landul de Jos. 
Helgoland este și numele unei comune de pe insulă cu aproximativ 1500 de locuitori, în landul german Schleswig Holstein.
Wilhelm al II-lea (nume real Friedrich Wilhelm Albert Victor von Preußen; născut 1859 – decedat 1941) a fost ultimul împărat al Germaniei și rege al Prusiei în perioada anilor 1888 – 1918. El provine din renumita familie regală germană Hohenzollern. 

***


PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI

DESPRE ROMÂNI

DIMITRIE CANTEMIR - Moldovenii nu numai că nu iubesc învățătura, dar aproape toți o urăsc. Nici măcar numele științelor și artelor nu le sunt cunoscute. Ei cred că învățații nu pot fi cu mintea întreagă, în așa măsură încât atunci când vor să laude știința cuiva, spun că a ajuns nebun de prea multă învățătură.  

MIHAI EMINESCU - Românii sunt oameni vârtoși, care nu știu multă carte dar au multă minte sănătoasă, averi mari n-au dar nici săraci nu sunt...Românii au mâini și picioare mici, pe când națiile care muncesc mult, au mâini și picioare mari.

ZAMFIR C.ARBORE - Țăranul român este tăcut din fire, puțin comunicativ, el se dă muncii câmpului, legând soarta sa de solul patriei. Uneori temperamentul său latin se ridică din sufletul său și atunci, dacă cineva a atins mândria sa, pornirea de răzbunare, ura în contra străinului crud și fără milă, zbuciumă conștiința sa și țăranul își aduce aminte inconștient de vorba străbunilor: “față de dușmani veșnică autoritate”.

___________xxx___________

O MEDALIE
O PLACHETĂ ȘI 
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).   

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Consfătuirea de medicină legală criminalistică 
Suceava - 1986
Această medalie este confecționată din bronz 
și are diametrul de 59 milimetri.
Stema Suceava
Fișier:Palatul Administrativ din Suceava15.jpg
Suceava este reședința și totodată cel mai mare oraș al județului Suceava, România și numără aproximativ 92000 de locuitori. Municipiul Suceava se numără printre cele mai vechi și mai importante așezări ale țării. Timp de două veacuri a fost capitală a principatului Moldova, iar între anii 1774 - 1918 a fost un oraș din imperiul austriac. Teritoriul orașului Suceava și împrejurimile sale au fost locuite, așa cum atestă cercetările arheologice, din timpuri străvechi, începând chiar din paleolitic.În secolele II–III exista aici o așezare a dacilor liberi, descoperirile arheologice relevând și puternice influențe romane. În epoca migrației și în secolele următoare populația autohtonă a continuat să viețuiască pe aceste meleaguri, iar în anul 1388 orașul este menționat drept capitală a Moldovei. Începând cu domnia lui Petru Mușat (circa 1375 –1391), cetatea Sucevei a devenit principala cetate de scaun a Țării Moldovei, această funcție îndeplinind-o și în vremea lui Aron Vodă (1592–1595), Ștefan Răzvan (1595) și a Movileștilor. Odată cu domnia lui Alexandru Lăpușneanu, reședința domnească s-a mutat la Iași. Sus am postat stema actuală și o fotografie cu Palatul administrativ Suceava.
Insignă - Consfătuirea interjudețeană (sanitară)
Săvinești - 6 mai 1988 - Piatra Neamț
Această insignă este confecționată din aluminiu
și are diametrul de 41 de milimetri.
Săvinești este o localitate în județul Neamș, provincia istorică Moldova, România, formată din satele Dumbrava-Deal și Săvinești (reședința).Se pare că denumirea localității provine de la un anume Savin și de la urmașii acestuia, fapt care însă nu este recunoscut documentar. Prima atestare documentară a localității este cea de la 6 ianuarie 1411 în care satul apare cu denumirea de Sobolești și apoi cea din 11 iulie 1428 în care este denumit Sobolea și care aparținea de Mănăstirea Bistrița. Prima menționare a actualei denumiri este de la 4 martie 1797, când domnitorul Alexandru Calimachi poruncește ispravnicilor de Neamț să cerceteze plângerea egumenului de la Mănăstirea Bistrița împotriva locuitorilor satului Săvinești. Sus am postat o fotografie cu Primăria din Săvinești.

Insignă - Consfătuirea pe țară a lucrătorilor de drumuri și poduri
Drumuri și energie - Pitești 1986 
Via vita (Mod de viață) 
Municipiul Pitești este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Argeş, România, având o populaţie de aproximativ 172000 de locuitori. Orașul are renumele de orașul lalelelor, aici fiind găzduită anual o importantă manifestare cultural artistică sub genericul - Simfonia lalelor. Piteștiul a fost reședința temporară a voievozilor Basarab Țepeluș cel Tânăr, Mihnea cel Rău și Vlad cel Tânăr. Orașul s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din data de 20 mai 1388 când domnitorul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor". Deasupra am postat stemele de la 1715, interbelică, comunistă şi actuală precum și poza Primăriei din Pitești.

Plachetă - Consfătuirea de medicină legală
Moneasa - Arad - 1984
 Placheta este confecționată din bronz alb pe suport de lemn
și are dimensiunile de 97 x 127 milimetri.
Medicina legala este o specialitate medicala care aplica principiile si metodologia stiintelor medicale la domeniul juridic (se afla la granita dintre medicina si stiintele juridice). Ea urmareste, in interesul justitiei, sa obiectiveze si sa evalueze la solicitarea organelor de justitie sau a partilor implicate aspectele medicale continute in spetele juridice cu privire la omul in viata sau cel decedat oferind un suport probatoriu stiintific expertal (probatiune biologica). Expertiza medico-legala se regaseste procedural ca necesara in toate spetele juridice cu aspecte medicale precum si in toate cazurile medicale cu aspecte juridice.
Moneasa (în maghiară - Menyháza) este o comună în județul Arad, provincia istorică Crișana, România. Ea are în compunere două sate: Moneasa (reședința comunei) și Rănușa. Sus am postat o poză cu Primăria comunei Moneasa. Localitatea Moneasa este și o cunoscută stațiune balneo-climaterică românească. Localitatea Moneasa se află situată la poalele Munților Codu-Moma, la o altitudine de 280 m, la o distanță de 102 km față de municipiul Arad și 20 de km față de orașul Sebiș. Urmele locuirii pe aceste meleaguri datează din paleolitic și neolitic și au fost descoperite în complexul de peșteri "Hoanca" și "Izoi". Prima atestare documentară a localității Moneasa datează din anul 1597. Un rol important în economia localității Moneasa îl au exploatările de marmură neagră și roșie, exploatarea și prelucrarea lemnului, turismul, precum și izvoarele minerale bicarbonatate, calcice, sodice, oligominerale și mezotermale, valorificate încă din anul 1866. 
Stațiunea are ca profil, cura și tratamentul pentru afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic, ale sistemului locomotor, unele afecțiuni ginecologice, nevroză astenică, reumatologie și boli asociate-nutriție, metabolice (diabet mellitus, obezitate). Factorii naturali de cură sunt climatul, ce are un efect calmant asupra organismului uman în general și asupra sistemului nervos central în mod particular, și apele minerale oligoterme. Apele termale au temperatura de 25-32 °C si sunt ape bicarbonate, calcice, magnezice, sodice, hipotone.

Insignă - Al VII-lea Concurs artisitic de matori 1964 - XX
În timpul regimului comunist se organizau multe festivaluri și concursuri cu artiști profesioniști dar și amatori pentru a proslăvi realizările comunismului și pentru a aduce ode conducerii statului. În acest s-a înscris și turnarea acestei insigne mai ales că în anul 1964 se aniversau 20 de ani de la victoria împotriva hitlerismului.

_____________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
10 sucre 1920 - Ecuador
Diego de Almagro a fost un conchistador (explorator aventurier) spaniol care a trăit în perioada anilor 1475 - 1538.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 23.04.2014

Niciun comentariu: