vineri, 28 martie 2014

Ro - M - oN 61


CÂTEVA 
MONEDE COMEMORATIVE 
(JUBILIARE)EMISE DE CĂTRE 
BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 26 martie 2007 un set de trei monede 1, 5 și 100 lei, dedicate lui Mircea Eliade. Aversul monedelor redau stema României, valoarea în …lei precum și înscrisurile ROMÂNIA și anul 2007, iar reversul prezintă chipul lui Mircea Eliade și inscripţiile în arc de cerc "MIRCEA ELIADE" şi anii între care a trăit "1907-1986", despărţiţi printr-un element floral. 
Caracteristicile monedei de 1 leu sunt următoarele: valoare nominală – 1 leu, metal – tombac, formă - rotundă, diametru - 37 mm, greutate: 23,25 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 250 exemplare, preț unitar de vânzare fără TVA – 55 lei.
Caracteristicile monedei de 5 lei sunt următoarele: valoare nominală – 5 lei, metal – argint, puritate – 99,9%, formă - rotundă, diametru - 30 mm, greutate: 15,55 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 250 exemplare, preț unitar de vânzare fără TVA – 89 lei.
Caracteristicile monedei de 100 lei sunt următoarele: valoare nominală – 100 lei, metal – aur, puritate – 90%, formă - rotundă, diametru – 21 mm, greutate – 6,452 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 250 exemplare, preț unitar de vânzare fără TVA – 555 lei. 
Mircea Eliade (1907 - 1986), a fost un istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. Filozof și istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor  Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 21 octombrie 2009 o monedă de argint dedicată aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea Monumentului de la Adamclisi. Aversul monedei prezintă în jumătatea superioară, stema României, valoarea nominală – 10 LEI şi inscripţia semicirculară „ROMANIA”; în jumătatea inferioară, trei metope înfăţişând imagini ale războiului dintre romani şi daci, iar dedesubt anul de emisiune – 2009. Reversul monedei prezintă în prim-plan, portretul împăratului roman Traian şi inscripţia semicirculară cu numele acestuia, iar în plan secund, monumentul triumfal de la Adamclisi; sus şi jos, inscripţiile „TROPAEUM TRAIANI” şi „1900 DE ANI”.
Caracteristicile monedei sunt următoarele: valoare nominală – 10 lei, metal – argint, puritate – 99,9%, formă - rotundă, diametru – 37 mm, greutate – 31,103 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 500 exemplare, preț unitar de vânzare fără TVA – 170 lei.
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr. Acesta a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. În muzeul adăpostit în interiorul acestuia se găsesc părți din monumentul original. Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, lângă comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost întreprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu. Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi. Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,481,49 m. Din cele 54 metope inițiale, se mai păstrează 48. Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.
 
Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți probabil în lupta de la Adamclisi, și de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, în care se pare că a fost înmormântat comandantul (praefectus castrorum), care, cu prețul vieții sale, a decis victoria din anul 102. La 2 km vest de monumentul triumfal a fost întemeiată de Traian cetatea romană Tropaeum Traiani, care este menționată în inscripții pentru prima dată ca municipiu în anul 170. În Complexul muzeal Tropaeum Traiani pe lângă "Monumentul triumfal Tropaeum Traiani" și "cetatea Tropaeum Traiani" (care datează din secolul al II-lea) se află și muzeul de sit. 
Clădirea muzeului, inaugurată în 1977, este concepută ca un lapidarium și cuprinde numeroase vestigii arheologice descoperite în cetate și împrejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioară și cea superioară, pilaștrii, crenelurile și blocurile de parapet ale stilului attic festonat. În centrul sălii este expusă statuia colosală a trofeului, inscripția și friza cu arme. Celelalte exponate sunt constituite de colecțiile ceramice (vase aparținând culturii Hamangia, ceramică getică, amfore grecești, romane și bizantine), opaițe, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptură, documente epigrafice. (Sursa - NET - Marilena Tun)
Împăratul Traian, nume complet,  Marcus Ulpius Nerva Traianus(născut la data de 18 septembrie 53 în localitatea Italica Santiponce şi decedat la dat de 9 august 117 în localitatea Selinus Cilicia), împărat roman între anii 98 – 117, a fost al doilea dintre cei aşa-zişi cinci împăraţi buni ai Imperiului roman (Dinastia  Antoninilor) şi unul dintre cei mai importanţi ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ 

de Păstorel Teodoreanu
scriitor și avocat (1894 - 1964)

NU CONTRAZICE
Nu contrazice voia sorţii
Şi nu sfida stihiile!
Aşa fu scris: cei morţi cu morţii,
Iară cei vii cu... viile!
FĂ-MĂ, DOAMNE
Fă-mă, Doamne, morcov, ceapă,
Fă-mă, Doamne, tot ce vrei,
Praz, dovleac, spanac, ardei...
Dar păzeşte-mă de apă!
__________xxx___________
O MEDALIE ȘI
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI
Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Eugeniu Carada - Centenarul nașterii sale * 1836 - 1936
1836 - 1910 * Pentru o românie liberă oricând.oricum
Această medalie este confecționată din alamă 
și este opera gravorului Becker.
Eugeniu Carada (născut 29 noiembrie 1836 la Craiova şi decedat la 10 februarie 1910 la Bucureşti) a fost un economist politic şi scriitor român. Alături de Ion C. Brătianu, înfinţează Banca Naţională a României în anul 1880. Deşi nu acceptă funcţia de Guvernator, o preia într-un final pe cea de director, după ce Brătianu l-a ameninţat că îşi dă demisia din Guvern. Aceste refuzuri, precum şi multe altele adunate de-a lungul anilor, denotă nu atât demnitatea lui Carada, cât şi modestia lui. În ceea ce priveşte Banca Naţională, el însuşi merge la Paris pentru a supraveghea tipărirea biletelor şi organizează numeroase filiale şi centre în toată ţara.. Din toate acţiunile sale se observă spiritul său extraordinar, spirit ghidat doar de dragostea pentru patrie şi de dorinţa de a dezvolta ţara cu puteri româneşti. El ajută şi finanţează numeroase persoane, asigurând dezvoltarea unei burghezii autohtone. Remarcabil este însuşi faptul că a compus planurile de construcţie pentru palatul băncii naţionale. A lucrat în cadrul băncii mai mult de 30 de ani, asigurându-i o asemenea prosperitate, încât multe personalităţi ale vremii spuneau că, şi în cazul în care niste neghiobi ar veni la conducerea ei, Banca s-ar conduce singură, într-atât de bine organizată era de Eugeniu Carada.

Insignă - I.U.M. - Petroșani 
(Întreprinderea utilaj minier)
I.U.M. (U.U.M.) Petroşani este o unitate economică care încearcă să reprofileze în economia de piaţă, producând unele masini, masini unelte, cuplaje, organe de transmisie, instrumente agricole,incubatoare pentru oua, aparate şi instrumente ştiinţifice.
Petroșani (în maghiară Petrozsény, în germană Petroschen) este un municipiu din judeţul Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 34300 de locuitori și este situat la 100 kim sud față de reședința județului - Deva. Aici se află sediul Companiei Naţionale a Huilei, care cuprinde mai multe exploatări miniere, printre care şi Lupeni. Sus am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Petroşani precum și o poză cu Teatrul Ion D.Sârbu din localitate

Insignă - Corul I.C.M. Bocșa * 1875 - 1975
(Întreprinderea construcții montaj) 
Bocșa (în maghiară Boksánbánya, în germană Neuwerk) este un oraș din județul Caraș-Severin, Banat, România. Are o populație de aproximativ 17000 de locuitori. La Bocșa s-a prelucrat metalul în furnale înaintea înființării uzinelor STEG din Reșița. Orașul este format din trei cartiere, odinioară comune de sine stătătoare: Bocșa Română, Vasiova și Bocșa Montană. Sus am postat stema actuală si o imagine cu clădirea primăriei bocșene.

Insignă - clubul de fotbal "Sportul studențesc" - București - România
Sportul-Studentesc.png
Sportul Studențesc este o echipă de fotbal din Bucureşti, România. În palmaresul clubului figurează un singur trofeu, Cupa Balcanilor, competiție pe care a câștigat-o în 1979. Pe plan intern, cea mai mare performanță a Studenților a fost locul doi în Divizia A, ediția 1985 - 1986. Sportul Studențesc a evoluat și în cupele europene, cel mai bun rezultat fiind înregistrat în 1987, turul trei în Cupa UEFA. Culorile clubului sunt albul și negrul. Echipa este supranumită „Gașca nebună”. Clubul sportiv al studenţilor bucureșteni este unul din cluburile cu cea mai îndelungată istorie. A fost înființat pe data de 11 februarie 1916, din inițiativa unui grup de studenți și profesori din capitală, având numele de „Clubul Universitar București”, cu dublă orientare: fotbal și tenis. Sus am postat emblema clubului de fotbal Sportul Studenţesc - Bucureşti.

Insignă - Campionatul mondial București - 1966 - popice
Nu am niciun fel de informații despre această insignă.
____________ooOoo___________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
100 coloni 1955 - Costa Rica
Juan Rafael Mora Porras a trăit în perioada anilor 1814 - 1860 și a condus, ca președinte, statul costa Rica în perioada anilor  1849 - 1859.

Două vignete de pe bancnote Sardinia  

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.03.2014

Niciun comentariu: