joi, 20 martie 2014

Ro - M - oN 60


CÂTEVA 
MONEDE COMEMORATIVE
(JUBILIARE) EMISE DE CĂTRE
BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 18 iunie 2007 un set de trei monede 1, 5 și 100 lei, dedicate lui Dimitrie Cantemir. Aversul monedelor redau stema României, valoarea în …lei precum și înscrisurile ROMÂNIA și anul 2007, iar reversul prezintă chipul lui Dimitrie Cantemir și inscripţiile în arc de cerc "DIMITRIE CANTEMIR" şi, respectiv, "26 octombrie 1673 - 21 august 1723". 
Caracteristicile monedei de 1 leu sunt următoarele: valoare nominală – 1 leu, metal – tombac, formă -rotunda, diametru - 37 mm, greutate: 23,5 g. calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 250 exemplare.
Caracteristicile monedei de 5 lei sunt următoarele: valoare nominală – 5 lei, metal – argint, puritate – 99,9%, formă -  rotunda, diametru - 30 mm, greutate: 15,55 g. calitate -  proof, cant -zimţat, tiraj - 250 exemplare.
Caracteristicile monedei de 100 lei sunt următoarele: valoare nominală – 100 lei, metal – aur, puritate – 90%, formă -  rotunda, diametru - 21 mm, greutate: 6,452 g. calitate -  proof, cant -zimţat, tiraj - 250 exemplare.
Dimitrie Cantemir (născut 26 octombrie 1673 şi decedat 21 august 1723) a fost domn al Moldovei (martie - aprilie 1639 şi 1710 - 1711), autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor, om politic şi scriitor moldovean. S-a născut într-o familie nobilă, în localitatea Silişteni, comuna Fălciu, azi comuna Dimitrie Cantemir din judeţul Vaslui. Turcii l-au înscăunat pe Dimitrie Cantemir la Iaşi în 1710, având încredere în el, dar noul domn-cărturar a încheiat la Luţk, în Rusia, la 2/13 aprilie 1711 un tratat secret de alianţă cu Petru cel Mare, în speranţa eliberării ţării de sub dominaţia turcă şi precizând integritatea graniţelor şi faptul că ele vor fi apărate de armata Moldovei. În politica externă s-a orientat spre Rusia ca entitate ortodoxă, opusă Islamului. A fost un adept al domniei autoritare, adversar al atotputernicei mari boierimi şi a fost împotriva transformării ţăranilor liberi în şerbi. După numai un an de domnie (1710-1711), s-a alăturat lui Petru cel Mare în războiul ruso-turc, dar n-a plasat Moldova sub suzeranitate rusească. După ce creştinii au fost înfrânţi de turci la Stănileşti, pe Prut, neputându-se întoarce în Moldova, a emigrat în Rusia, unde a rămas cu familia sa. A devenit consilier intim al lui Petru I (după ce a fost ajutat de ambasadorii Olandei şi Franţei la Înalta Poartă) şi a desfăşurat o activitate ştiinţifică rodnică. Lângă Harkov i s-a acordat un domeniu feudal şi a fost investit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei la 1 august 1711. A contribuit la cartografierea Rusiei şi a lucrat în sistem Mercator. Colecţia sa de hărţi, scrise în latină, se află în Arhiva Cabinetului lui Petru cel Mare de la Petersburg. A scris Hronicul vechimei romano-moldo-vlahilor, susţinând latinitatea limbii şi a poporului format pe teritoriul vechii Dacii, inclusiv faptul că limba româna are patru dialecte. Această lucrare a devenit o referinţă fundamentală pentru corifeii Şcolii Ardelene. A fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în  1714. În opera lui Cantemir, influenţată de umanismul renaşterii şi de gândirea înaintată din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. Este considerat până astăzi unul dintre marii umanişti ai Europei. Ca membru al Academiei din Berlin a corespondat cu Leibniz, încercând să stabilească principiile fondării unei Academii Ruse. A murit în refugiu, după campania lui Petru cel Mare la Marea Caspică, în zona Derbent 1723 şi a fost înmormântat în Rusia, la Dimitrovka, în biserica Sf. Nicolae, construită după planurile sale. Actualmente, osemintele sale se odihnesc în Biserica Trei Ierarhi din Iaşi, repatriate graţie lui Nicolae Iorga, în 1935.
Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 27 decembrie 2005, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Grigore Vasiliu-Birlic. Aversul monedei prezintă stema României, două măști care simbolizează tragedia și comedia din teatru precum și înscrisurile 2005, ROMÂNIA și 5 LEI. Reversul monedei prezintă chipul marelui actor și inscripția circulară CENTENARUL NAȘTERII ACTORULUI GRIGORE VASILIU BIRLIC și anii 1905 – 2005. Caracteristicile monedei sunt următoarele: valoare nominală – 5 lei, metal – argint, puritate – 99,9%, formă -  rotunda, diametru – 13,92 mm, greutate: 31,103 g,  calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 150 exemplare.
Grigore Vasiliu Birlic (născut la data 24 ianurie 1905 la Fălticeni și decedat la data de 14 februarie 1970 la București) a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie. A jucat în multe piese de teatru, precum și în filme. Numele de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind doar o poreclă pe care a primit-o datorită succesului din piesa Birlic, jucată la începutul carierei sale.

***

CELEBRITĂȚI ALE LUMII
DESPRE MEDICI ȘI ACTUL MEDICAL



BENJAMIN FRANKLIN (1706 - 1790)
Om politic și de știință, american
 Natura vindecă, iar medicul încasează onorariul.

THEODOR BILLROTH (1829 - 1894)
Fizician și chirurug austriac
 Satisfacția unui medic este mică,
recunoștința din partea pacienților este rară
și mai rar avantajul material,
dar niciunul din acestea nu îl vor împiedica pe student
să-și urmeze chemarea.

BILL DODDS
Umorist american
 Caria e cel mai mic orificiu dintr-o măsea a copilului tău
pentru a cărei umplere e nevoie de foarte mulți dolari.

__________xxx_________

UN JETON, 
CÂTEVA INSIGNE ȘI
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Insignă - C.C.R. - (Clubul carpatin român)
1936 - Cabana Brav - 1946
La data de 18 martie 1936 un grup de elevi inimoși ai Liceului "Mihai Viteazu" din Brașov au fondat Grupul Alpin Brav, care în anul 1937 s-a transformat în Clubul Carpatin Român. Acest club turistic montan a construit Cabana Brav, devenită mai târziu Cabana Caraiman. 
Prima casa de adapost a fost ridicata de Societatea Carpatina Sinaia in 1899 pe locul unui vechi pavilion al Eforiei Spitalelor Civile. Tot atunci a fost amenajata si poteca de acces prin valea Jepilor. Constructia actuala a fost inceputa in 1936 de catre Clubul Carpatin Roman (fost Grupul Alpin Brav) dupa ce acesta obtinuse de la proprietarii terenului concesionarea pentru 90 de ani. Constructia a fost incredintata spre executare mesterului Petre Pascu. Cabana a fost inaugurata de catre membrii C.C.R in preajma revelionului 1938. Intre 1936-1947 cladirea a purtat denumirea de cabana Brav. Proiectul cabanei apartine arhitectilor Gabriela Stork si Stelian Ganescu, membru al clubului. Putini dintre cei care astazi poposesc la cabana Caraiman cunosc eforturile prin care s-a inaltat, cu sacrificii si cheltuieli foarte mari. Cele mai mari greutati au fost intampinate cu transportul materialelor de constructie. In lipsa drumurilor amenajate, materialele au fost transportate cu funicularul Fabricii de hartie Schiel din Busteni pana pe platou si apoi de catre membrii clubului, cu spinarea si cu rucsaculIn prezent cabana nu mai este deschisă circuitului turistic, fiind proprietatea unui britanic, acum mergându-se pe principiul "primul venit - primul servit."

Insignă - Cugir 175 de ani 1799 - 1974
Cugir, mai demult Cudgir  este un oraș din județul Alba, Transilvania, România. Are în subordine administrativă localitățile Bocșitura, Bucuru, Călene, Fețeni, Goașele, Mugești și Vinerea. Orașul are o populație de aproximativ 21000 de locuitori. Cugirul s-a dezvoltat din vechea așezare rurală Kudsir, atestată documentar în anul 1493, devenind oraș în anul 1968. Sus am postat stema actuală a orașului și o fotografie cu o clădire reprezentativă a orașului, aflată în curs de renovare - Turnul de apă, construit în perioada anilor 1903 - 1912.
Kimpolung ...de Suceava 600 ani
Kimpolung - Bukowina 1411 - 2011
Câmpulung Moldovenesc (până în 1950 Câmpulung) este un municipiu din județul Suceava, în nord-estul României. Localitatea este situată în regiunea istorică Bucovina de sud. La recensământul din anul 2011, localitatea avea o populație de 16105 locuitori, fiind al patrulea centru urban ca mărime al județului. Prima mențiune scrisă despre Câmpulung Moldovenesc și cunoscută până acum datează din 14 aprilie 1411, din vremea lui Alexandru cel Bun (1400–1432), prin care Mănăstirea Moldovița primea satul Vama, „mai jos de Câmpulung”. Sus am postat stema actuală și două fotografii cu clădiri reprezentative ale municipiului Câmpulung Moldovenesc - Muzeul de artă a lemnului și Primăria.
Profesorul Constantin Moisil
40 de ani de activitate didactică 
15 ani arhivistică și 30 ani numismatică
1989 - Omagiul Societății numismatice române
Constantin I. Moisil (1876 - 1958) a fost un profesor de istorie, arheolog și numismat român, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei. În anul 1948 a fost ales ca membru de onoare al Academiei Romne. A fost părintele numismaticii românești, punând bazele primei școli din România, care studiază monedele. De asemenea, a fost și șeful Arhivelor Naționale. A fost nepotul vicarului unit Grigore Moisil și tatăl matematicianului Grigore C. Moisil.
Jeton - Cafeneaua "Traian" SB - Iași ?? 
Cafeneaua "Traian" a funcționat pe lângă hotelul cu același nume din orașul Iași (poza de dedesubt.) În anul 1882 Gustave Eiffel retusa ultimele detalii ale veritabilei bijuterii arhitectonice care avea să devină GRAND HOTEL TRAIAN, hotel de 4 stele din Iași. Poartã de intrare în secolul XIX, impozant si unic, Grand Hotel TRAÍAN îsi scrie istoria prin evenimentele ale cãror gazdã este: 1884 - banchetul celei de a XXI-a aniversãri a Societãii Literare Junimea; 1884 - centenarul rãscoalei lui Horia, eveniment la care au participat Mihai Eminescu si Ion Creangã; 1918 - pe timpul primului rãzboi mondial - aici a funcionat Guvernul României; 1934 - oferã ospitalitate "divei" ecranului Greta Garbo; 1980 - cu ocazia trecerii Flacãrii Olimpice în drum spre Moscova, cazeazã delegatia condusã de I. Pãun. Spectaculos, elegant si cu o pozitie privilegiatã, în centrul orasului, Grand Hotel TRAÍAN este, ca si Palatul Culturii, Teatrul Vasile Alecsandri sau Catedrala Mitropolitanã, simbol al orașului Iasi.
Municipiul Iași este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul României. Iașii au fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 - 1862 și capitala României între 1916 - 1918. Conform datelor recensământului din anul 2011 municipiul Iași număra 263410 locuitori și era astfel al patrulea oraș ca mărime din România. Iașii sunt centrul cultural, economic și academic al Moldovei. Peste 60000 de studenti trec pragul universitatilor din oras. Aici a fost fondată și funcționează prima universitate din România, Universitatea Al. I. Cuza, astăzi una dintre cele mai prestigioase instituții academice din țară, precum și alte patru universități publice și șapte particulare. Orașul Iași a fost menționat pentru prima oară într-un privilegiu comercial emis în 1408 de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Totuși, deoarece existau clădiri mai vechi de această dată (spre exemplu presupusa Biserică armeană construită în anul 1395), se crede că orașul este mult mai vechi, cel puțin cu câteva decenii înainte de această dată. Sus am postat stemele interbelică și comunistă ale municipiului Iași precum și o poză cu Catedrala Mitropolitană "Trei Ierarhi" Iași.

_____________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
10 makuta 1970 - Congo 
Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga,nume original Joseph-Désiré Mobutu, a trăit în perioada anilor 1930 - 1997 și a condus, ca președinte, statul Congo în perioada anilor 1965 - 1997.

Câteva vignete de pe bilete de loterie spaniole 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 20.03.2014

Niciun comentariu: