joi, 27 martie 2014

INFO NUMIS MONDO - 51

1. Artistul american Robert Wechsler s-a gândit să dea o nouă valoare monedelor realizând niște sculpturi geometrice complexe plecând de la îmbinarea monedelor ca niște veritabile piese de lego. Artistul ne invită să privim metalul monedelor dintr-o perspectivă diferită. El practică cu atenție și migală crestături în fiecare monedă apoi le îmbină pentru a crea o varietate fascinantă de forme și modele. Artistul este de părere că prin munca sa, el încearcă să trezească virtuți nedescoperite în obiectele și spațiile de zi cu zi. Te las să admiri si singur ce a putut realiza acest ingenios artist.

2. Continui să îți prezint mai jos alte monede euro test, probă sau de colecție emise de către Franța prin departamentul de peste mări - Guadelupa.   


Prin emiterea monedelor de mai sus s-a dorit celebrarea personalității lui Ludovic al XIV-lea. 


Ludovic al XIV-lea (1638 - 1715) a fost rege al Franței și al Navarei. A condus Franța vreme de 72 de ani – una din cele mai lungi domnii din istoria europeană. Este cunoscut și cu numele de Regele Soare (Le Roi Soleil) sau Ludovic cel Mare (Louis Le Grand). Era doar un copil de aproape cinci ani în momentul în care s-a urcat pe tron în anul 1643, dar a condus personal guvernul din anul 1661 și până la moartea sa.

Guadelupa, în franceză Guadeloupe, este un arhipelag în partea estică a Caraibelor, estul Americii central, undeva în oceanul Atlantic. Este un departament de peste mări al Franței (departement d'outre-mer sau prescurtat DOM). Ca toate celelalte DOM-uri, Guadelupa este una dintre cele 26 de regiuni ale Franței fiind parte integrală a Republicii Franceze și a Uniunii Europene. Guadelupa este populată încă din secolul al III-lea Î.Hr. dar a fost descoperită de către europeni în cea de a doua expediție a lui Cristofor Columb la data de 14 noiembrie 1493. Acesta a botezat-o Santa María de Guadalupe de Extremadura, după Fecioara Maria venerată la o mănăstire regală spaniolă Guadelupa, în regiunea spaniolă Extremadura. Este un teritoriu de 1703 kilometri pătrați cu o populație de aproximativ 400000 de locuitori și are centrul administrativ la Basse-Terre. Deasupra am postat harta, steagul și stema departamentului Guadelupa, iar dedesubt două fotografii reprezentând două clădiri interesante din centru administrativ Basse-Terre.
Biserica anglicană ST.GEORGE
Postul de poliție

3.  Autoritatea bancară națională a statului Guatemala a emis o nouă bancnotă de 20 de quetzali (imaginea de sus). 
Ea diferă de bancnota veche (imaginea inferioară) prin detalii grafice vizibile; steagul național aplicat pe avers și pe revers, lipsa înscrisului vertical de pe avers marginea din stânga, modul de poziționare a seriei superioare de pe avers - pe coada sau sub coada păsării - și prezența barei verticale transparente pentru verificarea autenticității noii bancnotei.
Pe reversul ambelor bancote se prezintă chipul lui Jose Felipe Marinao Galvez. José Felipe Mariano Gálvez (1794 - 1862) a fost un jurist și om politic liberal guatemalez. Pentru două mandate consecutive, în perioada anilor 1831 – 1838 a fost șeful statului Guatemala, în cadrul Republicii Federale a Americii Centrale.

***

DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPOARELOR LUMII

PROVERB JAPONEZ:
 “Nimic nu este mai scump decât ceea ce primești gratis.”

PROVERB INDIAN: 

„Găsește prieteni în zile bune pentru a-i pune la încercare în zile rele!”

PROVERB PERSAN: 

„Patru lucruri avem mai mult decât credem
defecte, datorii, ani și dușmani.”

_____________xxx_____________

O MEDALIE, 
CÂTEVA INSIGNE ȘI
MEDALIOANE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

MEDALIONUL se aseamănă insignelor și se poartă la gât cu ajutorul unui șnur sau lănțișor. Și medalioanele indică partenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. 

E.Wolff  * 1877 - 1927 * București - Constanța
Inginerul Erhard Wolff a fost un industriaș român de origine elvețiană. În anul 1877 se stabileşte în România după ce fusese ataşat ca furnizor de pansamente în timpul războiului româno-turc pe lângă cartierul general rus. Împreună cu ing. Gr. Arbenz deschide un atelier cu 8 muncitori în Ghencea, iar la puţin timp se mută în Dealul Filaretului unde deschide o „fabrică pentru fabricaţiunea focoaselor” pentru Ministerul de Război, ce va deveni foarte rapid o fabrică importantă. Înaintea primului război mondial Wolff a exportat rezervoare de fier şi instalaţii de ars păcura în Turcia, Egipt, Italia. În preajma războaielor şi în timpul acestora fabrica a produs armament, de remarcat că în 1916-1917 fabrica s-a retras la Iaşi unde şi-a continuat producţia. Fabrica este una din beneficiarele legislaţiei privind încurajarea industriei naţionale de la sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea, totuşi criza economică din perioada 1925 - 1933 afectează fabrica, mai ales în contextul apariţiei unor fabrici mai mari de acelaşi profil în Bucureşti, şi a concurenţei străine. În 1928 se transformă în Societate Anonimă Română (echivalentul societăţii pe acţiuni). Fabrica începe să îşi revină din punct de vedere economic în 1936. După 1948 va fi naţionalizată şi va purta numele Uzinele Metalurgice Steaua Roşie. În momentul de faţă poartă numele S.C. Hesper S.A.
Insignă - E.M. Deva 30 ani 1952 - 1982 
(Exploatarea minieră)
Deva este un municipiu și reședință a județului Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 57000 de locuitori. S-a presupus că nume Deva este în legătură cu anticul cuvânt dac dava, care însemna „cetate”. Alte teorii susțin că numele s-ar trage de la o legiune romană care s-a transferat pe locul actualului municipiu de la Castrum Deva. Există argumente de ordin lingvistic care arată că toponimul Deva provine din cuvântul slav deva, care înseamnă „fecioară”.Prima atestare documentară a existenței localității Deva datează din anul 1269, fiind menținoată prin cuvintele latine castro DewaPe hărțile medievale ea apare fie sub numele de Deva sau Dewan. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Deva și o fotografie cu Primăria din localitate.

Insignă - Crucea roșie română
La data de 4 iulie 1876, a luat fiinta Societatea Crucea Rosie din Romania in actualul sediu al Spitalului Coltea din Bucuresti. Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane, se regasesc importante personalitati ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila. 
Primul preşedinte al Crucii Rosii Romane a fost Printul Dimitrie Ghica, in perioada 1876-1897. La nici trei saptamani de la infiintare, in ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. Pe baza solidaritatii ce uneste Societatile Nationale surori, prima misiune a Crucii Rosii Romane avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor raniti, indiferent de tabara din care faceau parte. Sus am postat logo-ul Crucii Roşii Române. Insigna din imagine se acorda în regimul comunist tuturor donatorilor de sânge pe lângă alte câteva avantaje materiale.

Medalion - Crucea roșie română 
În imaginile de mai jos sunt prezentate mărturii document ale activității de Cruce roșie din România comunistă.
Societatea națională de Cruce Roșie a României
Brevet de Soră infirmieră - România - 1942 
Crucea roșie a Republicii Populare Române - Diplomă 1958
Are dreptul să poarte insigna "Gata pentru apărarea sanitară"
A se vedea insigna de mai jos.

Crucea roșie a Republicii Populare Române - Diplomă 1960
Locul I - Întrecerea dintre posturile sanitare școlare

Medalion - Crucea roșie română
În imaginile de mai jos sunt prezentate și alte mărturii document ale activității de Cruce roșie din România comunistă.
Crucea roșie a Republicii Populare Române 
Carnet membru - elev 1935
Societatea națională de Cruce Roșie a României
Carnet de membru - 1943
Crucea roșie a R.P.R. 
Carnet membru Crucea roșie de tineret - 1963
Ministerul sănătății și prevederilor sociale - R.P.R.
Medic evidențiat în munca medico-sanitară  * 1960

Insignă - Campionatele europene de lupte - București

Insignă lupte libere - Campionatele mondiale - 1967 - România

______________ooOoo_____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
50 centimos 1917 - Costa Rica
Cristofor Columb a fost un explorator navigator și cartograf italo-spaniol care a trăit în perioada anilor 1451 - 1506. 

Câteva vignete de pe bilete de loterie spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27.03.2014

Niciun comentariu: