vineri, 7 martie 2014

ASTI - ITALIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente 
de arhitectură specifice din localitatea italiană ASTI, 
regiunea PIEMONT, precum și o vedere generală.

Catedrala
Clădirea COSTIGLIOLE
Palatul comunal
Piața ROMA
Monumentul UNITĂȚII
Vedere generală

***

DOUĂ EPIGRAME DIN VIAȚĂ
DIN CREAȚIA UNOR BUZOIENI
SLOGAN POLITIC DÂMBOVIȚEAN
de Liviu Gogu

Politica „pe ciolan”,
Cu miza în euroi,
Are un singur slogan:
„Nu ne furăm între noi!”

NAȘA
de Ica Ungureanu

Botezând natura moartă,
Cu un straşnic jet de ploi,
Toamna peste culmi îşi poartă,
Trena ei de taxe noi.

________xxx_________

O PLACHETĂ, 
CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  
   
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Gheorghe Bănciulescu
Aeroportul "Gheorghe Bănciulescu" Ploiești - 50 ani 1936 - 1986 
Gheorghe Bănciulescu (născut 28 decembrie 1898 la Iași și decedat 12 aprilie 1935 la Cairo) a fost un pilot român, cunoscut datorită faptului că a fost prima persoană care a pilotat un avion având proteze în loc de picioare. La 22 octombrie 1927, preşedintele Republicii Franceze a conferit lui Bănciulescu ordinul Legiunea de Onoare în grad de cavaler. În anul 1935, Bănciulescu a fost desemnat de către Guvernul francez pentru o misiune de amploare: explorarea traseului în vederea înfiinţării liniei aeriene Paris – Madagascar. I-a fost pus la dispoziţie cel mai modern tip de avion Potez (Potez-56), un mecanic şi un radiotelegrafist francez.
Un monument dedicat militarului şi aviatorului român Gheorghe Bănciulescu, prima persoană din lume care a pilotat un avion având proteze în loc de picioare, a fost inaugurat la data de 16 octombrie 2013, în oraşul Rýmařov (Republica Cehă). Monumentul a fost ridicat în memoria aviatorului şi în semn de preţuire pentru salvarea vieţii acestuia, în toamna anului 1926, de către medicii de la spitalul din Rýmařov. Mai jos este postată placa comemorativă de pe acest monument și textul tradus în limba română.
"În amintirea aviatorului român Gheorghe Bănciulescu (1898 - 1935) primul pilot din lume care a zburat cu proteze la ambele picioare. În zborul de la Paris la București - 12 septembrie 1936 - din cauza condițiilor meteo a lovit o creastă  a munților Jeseniky. Mecanicul de bord Ion Popa a decedat iar pilotul și-a pierdut ambele picioare. Cu ajutorul extraordinar al medicilor acestui spital conduși de doctorul Julis Boese, Gheorghe Bănciulescu și-a învins infirmitatea, a revenit la manșa avionului, dedicându-și întreaga viață zborului."      

Aeroportul "Gheorghe Bănciulescu" Ploiești
Astăzi, aerodromul din oraşul Ploieşti poartă numele marelui aviator.  
Alexander Voievoda dominus Terra Moldawiensis nos
(Alexandru cel Bun) 1400 - 1432
Moneta Tarra Moldaviei
Societatea numismatică  română 1903 - 1988 
Secția Iași 1973 - 1988 
Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Muşatinul (decedat la 1 ianuarie 1432), a fost domnul Moldovei între anii 1400 - 1432, care i-a succedat la tron lui Iuga "Ologul", îndepărtat de la tron de domnitorul Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân. Potrivit celor scrise de cronicarul Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a întreprins o importantă operă de organizare politică, administrativă și ecleziastică în Moldova. A încurajat comerțul, confirmând negustorilor polonezi un larg privilegiu în anul 1408, act în care este atestat şi oraşul Iaşi. A obținut recunoaşterea mitropoliei Moldovei de către Patriarhia de la Constantinopol.

Insignă sportivă A.S. E.M.
(Asociația sportivă Electro Mureș)
Această asociație sportivă a funcționat pe lângă Societatea "Electro Mureș" din Târgu Mureș. 
Societatea Electromureș din Târgul Mureș s-a înfiinţat in 1949 ca urmare a transformării cooperativei “Ciocanul”. Societatea se întinde pe o suprafaţă de circa 18500 metri pătraţi (din care 13400 acoperiţi) şi are un total de 140 persoane. Activitatea principală este aceea de fabricarea aparatelor electrocasnice mici, radiatoarelor cu ulei, convectoarelor electrice şi matriţelor. În anul 1998 a fost achiziționată de către compania italiană Tri.O.M.Spa din Cambiano. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al Societății "Electro Mureș". [  

M.N. ? - 8 nov
Plachetă - Ajutorul legionar
„Ajutorul Legionar” a fost o organizație de binefacere care a funcționat în timpul guvernării legionare, oferind sprijin material unor familii sărace din țară printr-o rețea de cantine și restaurante populare. 
A fost fondată la data de 26 septembrie 1940 de către Ilie Gârneață om politic de extremă dreaptă, care a trăit în perioada anilor 1898 – 1971. 

Insignă militară regalistă
Batalionul 6 Vânători de Munte
Între anii 1941 – 1945, Batalionul 6 Vânători de Munte, împreună cu Batalionul 11 VM Hatmanul Luca Arbore” și Batalionul 21 VM a făcut parte din Gruparea 6 Vânători de Munte, subordonată Diviziei 3 Munte.

____________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
50 peso aur 1947 - Columbia 
Mareșalul Antonio José Francisco de Sucre y Alcalá a fost un politic sud american, luptător al cauzei pentru independența națională a popoarelor, care a trăit între anii 1795 - 1830 și a condus ca președinte statele Peru, între anii 1822 - 1823, și Bolivia, între anii 1825 - 1828.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.03.2014
LA MULȚI ANI, FEMEIE!

Niciun comentariu: