miercuri, 26 martie 2014

ALTENMARKT AN DER TRIESTING - AUSTRIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu clădiri din 
localitatea austriacă ALTEMARKT AN DER TRIESTING, 
bundeslandul AUSTRIA INFERIOARĂ, 
precum și o veche vedere generală.

Biserica 
 Casa PAINT ORIEL
Arhitectură locală
Vedere generală din anul 1795

***

DOUĂ PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC

-  Bunico, cum te tratezi dumneata când eşti bolnavă?
-  Păi, la răceală iau un păhărel de ţuică. Dacă-mi creşte tensiunea, iau un păhărel de coniac de calitate superioară. Când îmi scade tensiunea, iau un pahar de vin roşu. Pentru lipsa poftei de mâncare, iau un pahar de vin alb, iar pentru o digestie mai bună un pahar de bere.
-  Bine, bunico, şi-atunci când mai bei apă?
-  Draga mea, eu aşa boală gravă încă n-am avut!...


Doi purici au câştigat marele premiu la LOTO.
- Tu ce-ai de gând să faci cu banii cîştigaţi? întreabă unul dintre ei.
- În primul rând, îmi cumpăr un câine care să fie numai al meu!


__________xxx__________

CÂTEVA MEDALII ȘI

INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

George Bacovia  130 * 1881 - 1957 
Toamna bacoviană  9 - 13 septembrie 2011
George Bacovia (născut 17 septembrie 1881 la Bacău și decedat 22 mai 1957 la București) a fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa ca cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.
Constantin Leonida
Lui C.Leonida, conducător cu minte luminată, 
mână tare, inimă de bun român.
Săpatu-i-sa chipul în bronz în semn de omagiu
din partea colaboratorilor săi
Constantin Leonida, nume real Leonida Constantin Brezeanu (născut în data de 28 octombrie 1938 în localitatea Teișani - Prahova) este un dirijor, compozitor și etno-muzicolog român, membru corespondent al Academiei Americano-Române de Arte și Științe din SUA și Canada .

Dr. Constantin Codrescu * 1840 - 1891
Spitalul municipal de adulți - Bârlad
1833 - 1993 * 160 de ani de asistență medicală spitalicească
Spitalul Bârlad și Elena Beldiman  
Societatea culturală "Al.I.Cuza" 
Doctorul Constantin Codrescu (1840-1891) este un medic român născut în Bârlad. Este cunoscut în special pentru realizarea spitalului « Bârlad și Elena Beldiman » precum și pentru lucrările sale din domeniul medicinei. Și-a făcut studiile medicale la Universitatea din Paris. La întoarcerea în țară s-a angajat la noul spital din Bârlad, unde a lucrat până la moartea sa, în 1891.
Spitalul din Bârlad fusese înființat constituit în 1838 ca urmare a donației vornicesei Elena Beldiman. Aceasta lăsase prin testament moșia ei din Popeni, județul Tutova (azi în județul Vaslui), pentru ca din venitul ei să se construiască un spital care să-i poarte numele. La 27 octombrie 1838, fratii Neculai și Iorgu Grceanu, nepoții vornicesei, au deschis spitalul în casele lui Gheorghe Costăchel. Epitropia Sfântul Spiridon din Iași înscrie în buget întretinerea acestui primul lăcaș spitalicesc din Bârladului. Având inițial o capacitate de 20 de paturi, spitalul atinge în 1850 o capacitate de 30 paturi. Doctorul Constantin Codrescu este angajat ca medic al spitalului în 1865 iar în 1866 este numit director al spitalului, funcție pe care a îndeplinit-o până la moartea sa în 1891. Constatând că spitalul funcționa în condiții improprii, doctorul Costescu decide ca, pe lângă activitatea sa de medic, să-și dedice eforturile în direcția construirii unui nou așezământ spitalicesc in Bârlad. La 17 ianuarie 1867 organizează o întrunire publică la care au participat numroși cetățeni din Bârlad. Făcând o prezentare detaliată a problemelor asistenței sanitare în orașul Bârlad, doctorul Codrescu propune realizarea unui nou spital, pe care îl prezenta ca pe „o instituție eminamente democratică, menită a răspunde la trebuințele clasei celei mai numeroase, care n-are alt capital decât munca și pentru care boala este o povară mai crudă decât moartea chiar”. Constantin Codrescu a reușit să convingă cetățenii orașului să contribuie la finanțarea acestui proiect, prin donații și fără a face apel la finanțele publice. În luna ianuarie 1871 se înfiițează epitropia viitorului spital care ia numele „Spitalul Bârlad si Elena Beldiman", după numele donatorilor principali. Construcția noii clădiri a fost încredințată arhitectului Loran Ingverman, iar calitatea de diriginte de șantier a fost preluată de doctorul Constantin Codrescu, care a participat permanent la proiectarea si supravegherea execuției construcției. Noul local al spitalului a fost inaugurat festiv pe 17 aprilie 1881. Inițial spitalul a funcționat cu 72 de paturi, deși condițiile permiteau amplasarea a 120 de paturi. Arhitectonica impunătoare a clădirii constituit obiectul prezentării la Expoziția Mondiala de la Paris. La această expoziție, caloriferul inventat si introdus în construcția spitalului de către doctorul Constantin Codrescu a obținut o mențiune onorifica. Deasupra am postat două fotografii cu Spitalul din Bârlad (clădirea actuală dar și cea inițială). 
Bârlad este un municipiu din judeţul Vaslui, Moldova, România, Regiunea de dezvoltare de SE, care la recensământul din 2002 avea o populație de 69066 locuitori. Intensa activitate meșteșugărească a dus la dezvoltarea economico-socială timpurie a localității care a devenit centrul politico-administrativ acelui stat medieval cunoscut în izvoarele vremii sub numele de Țara Berladnicilor ("Terra Berladensis", cum apare în unele izvoare bizantine și în unele acte emise de cancelaria papală). În anul 1174 este datată prima mențiune documentară a orașului Bârlad, centrul unei formațiuni politice locale ce cuprindea partea de mijloc și de sud a Moldovei. Mai sus am postat stemele comunistă şi actuală ale municipiului Bârlad.

Insignă sportivă tir
Campionat european - București - 1965

Insignă sportivă tir
Campionat internațional - R.P.R. - 1957
(Republica Populară Română)

Insignă sportivă tir
Campionatele internaționale - R.P.R. - 1954

Insignă sportivă tir
Campionatele internaționale - R.P.R. - 1956

_____________ooOoo_____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
5 coloni 1941 - Costa Rica
Juan Mora Fernandez a trăit în perioada anilor 1784 - 1854 și a condus, ca președinte, statul Costa Rica în perioada anilor 1825 - 1833.

Câteva ornamente decorative marginale de pe notgelduri 
(bancnote locale, de necesitate) germane 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 26.03.2014

Niciun comentariu: