joi, 27 martie 2014

BOLZANO - ITALIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de arhitectură 
din orașul italian BOLZANO, denumire germană BOZEN, 
provincia BOLZANO, regiunea TRENTINO - TIROLUL DE SUD
precum și două vederi generale. 

Castelul MARETSCH
Muzeul Tirolului de sud
Catedrala
Statuia poetului liric austriac 
Walther von der Vogelweide (1170-1230)
Arhitectură locală
Piața Walther
Vederi generale

***

DOUĂ EPIGRAME DIN VIAȚĂ
DE LA AUTORUL BLOGULUI

PRETENȚIOASEI  
Femeia cu pretenții
Cu mult peste măsură
Primește cadoul vieții;
... Bărbatul de marmură!

PRETENȚIOSULUI   
Căutând în sus și-n jos 
Femeia impecabilă,
Bărbatul, fibră și os,
Rămâne... c-o gonflabilă!


_____________xxx____________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  
   
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Plachetă - Ferdinand I - Rege al României
 
Ferdinand I, Rege al României, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 24 august 1865 la Sigmaringen şi decedat 20 iulie 1927 la Sinaia) a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Române , iar între 1914 şi 1927 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.

General Er.Nicoleanu - Prefectul Poliției 
Zece ani de muncă * 1918 - 1928 
Omagiu străjerului capitalei
Generalul de divizie Eracle Nicoleanu a îndeplinit funcția de prefect al Poliției Capitalei (1918 - 1930), apoi cea de comandant al Jandarmeriei Române (1930 - 1931). Împreună cu soția sa sunt printre ctitorii Bisericii „Cărămidarii de Jos,” din București. În prezent, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea poartă numele generalului Eracle Nicoleanu.

Combinatul chimic - Făgăraș * 1922 - 1972 
50 ani de industrie chimică în Făgăraș
Stema Făgăraș
Fișier:Fagaras IMG 5672.jpg
Făgăraș (în germană Fogarasch sau Fugrasch, în maghiară Fogaras) este un municipiu din judeţul Braşov, Transilvania, România, cu o populaţie de aproximativ 28000 de locuitori. Înainte de Marea Unire, Făgărașul era centrul administrativ al comitatului Făgăraş, iar în perioada interbelică orașul era reședința judeţului Făgăraş. Așezarea este atestată documentar din anul 1291 sub numele Fogros. Sus am posta stema actuală a oraşului, Cetatea şi Primăria din Făgăraş. Cetatea făgărăşeană a fost construită în anul 1310 de către voievodul Transilvaniei, Ladislau Apor (Opor). 

Insignă - Combinatul chimic - Făgăraș * 1922 - 1972 
De aproape 100 de ani orașul Făgăraș are tradiție în industria chimică românească. Aici a funcționat un mare combinat chimic care producea peste 100 de produse din care multe mergeau la export. După 1989, dispărând piața de exporturi și urmare a creșterii prețurilor la energie, acest combinat a devenit falimentar și, pentru a rezista concurenței acerbe, s-a dezmembrat în mai multe societăți comerciale. Unele dintre aceste societăți s-au desființat iar altele s-au dezvoltat. Pe platforma chimică făgărășeană mai există acum câteva mici societăți comerciale specializate pe fabricarea doar a anumitor produse chimice. Sus am postat o vedere generală asupra combinatului de altădată.

Insignă - Europa League * 2013 - 2014 
F.C.Petrolul Ploiești - Swansea Anglia
UEFA Europa League logo.png
UEFA Europa League este o competiție de fotbal inter-cluburi din Europa, după Liga Campionilor. Este organizată de către UEFA (Uniunea europeană de fotbal amator). A fost creată pe data de 18 aprilie 1955, sub numele de Cupa Orașelor și Târgurilor, redenumită Cupa UEFA, în anul 1971 și mai apoi UEFA Europa League în 2009. Se desfășoară anual iar câștigătoarea trofeului concurează pentru Super Cupa Europei, într-un meci pe care îl dispută împotriva câștigătoarei Ligii Campionilor.
Logo mare FCPP.png
FC Petrolul Ploiești este un club de fotbal din orașul Ploiești - România, care evoluează în Liga I. Clubul a fost înființat în anul 1924 și își dispută meciurile de acasă pe stadionul Ilie Oană, cu o capacitate de 15500 de locuri, inaugurat în anul 2011. Culorile clubului sunt galben-albastru. Acest club a câștigat de 4 ori Campionatul Național și de 3 ori Cupa Românie. Sus am postat logo-ul actual al clubului de fotbal FC Petrolul Ploiești.
Swansea City.svg
Swansea City AFC este un club de fotbal din orașul Swansea, Țara Galilor, care evoluează în Premier League - Anglia. Clubul a fost înființat în anul 1912 și își dispută meciurile de acasă pe Liberty Stadium, cu o capacitate de 20750 de locuri. Culorile clubului sunt alb-negru, acasă și galben-mov, în deplasare. Acest club a câștigat odată Cupa Ligii și de 10 ori Cupa Țării Galilor. Sus am postat logo-ul actual al clubului de fotbal Swansea City AFC. 

Campionatul internațional 1958 - Ed. a XI-a (Atletism)

_______________ooOoo______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
10 coloni 1958 - Costa Rica
Aquileo J. Echeverria a fost un om politic, jurnalist și poet costarican care a trăit în perioada anilor 1866 - 1909. 

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27.03.2014

Niciun comentariu: