duminică, 22 iulie 2012

METTMANN - GERMANIA




***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI

  1. Când te însori cu o fată, te însori, totdeauna, şi cu familia ei. - (Jan Mens)
  2. Când o femeie are darul de a tăcea, are precis şi alte calităţi ieşite din comun. - (Corneille)
  3. Un bărbat şi o femeie pot deveni prieteni, dar între ei trebuie să existe un dram de antipatie, pentru ca prietenia să reziste. - (Nietzsche)
________xxXxx________

CÂTEVA MEDALII

ROMÂNEŞTI

 Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Institutul Politehnic Cluj - Napoca
Facultatea de mecanică
20 de ani * IPC * Promoţia 1958
Alma mater napocensis * 1958 - 1978
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca  este o instituţie de invăţământ superior de stat din România. La 1 februarie 1920 este înfiinţată Şcoala superioară industrială, reorganizându-se sub denumirea de Şcoală de conductori tehnici în 1922, având profil electromecanic. Bucurându-se de un important prestigiu în cadrul industriei româneşti, a fost reorganizată în 1937 ca Şcoală de subingineri electromecanici. O alta şcoală cu profil tehnic creată în 1920 a fost Şcoala de conductori de lucrări publice, cu specific de drumuri şi poduri. În anul 1947, în urma unui memoriu adresat Ministerului Educaţiei Naţionale s-a înfiinţat Politehnica din Cluj cu trei facultaţi: Construcţii, Electromecanică şi Silvicultură. Prin prevederile legii pentru reforma învatamantului din august 1948, s-a creat Institutul de Mecanică din Cluj, având o facultate cu doua secţii: termotehnică şi maşini de lucru. În anul 1953 cele două instituţii se transformă în Institutul Politehnic din Cluj. În 1992 Institutul Politehnic a luat actualul nume. Mai sus se prezintă sigla şi clădirea universitaţii clujene.

Cupa Învăţământ - Cultură * 1981

Bicentenarul Răscoalei conduse de 
Horea, Cloşca şi Crişan * 1784 - 1984 
Deva, Tibru, Valea Bradului, Sălciua, 
Mihăileni.Mesteacăn, Curechiu, 
Brad, Ribiţa, Baia de Cris, Blăjeni 
Ultimatumul dat de răsculaţi nobililor 
din cetatea Devei - 11 noiembrie 1784
Răscoala din 1784 din Transilvania, numită şi „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, a fost o importantă acţiune de revoltă a ţărănimii iobage împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, saşi de pe domeniile nobililor şi statului, mineri din Munţii Apuseni şi ocnele din Maramureş, meşteşugari şi preoţi. Răscoala a pus în discuţie statutul de toleraţi în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit şi un caracter naţional. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, şis-a încheiat la sfârşitul lui decembrie 1784, când au fost capturaţi Horea şi Cloşca de către autorităţi. Iată continutul Ultimatumului dat de răsculaţi nobililor din cetatea Devei la data 11 noiembrie 1784: “Nobili sa nu mai fie, ci fiecare daca va putea gasi undeva o slujba imparateasca, din aceasta sa traiasca. Nobilii stapani de mosie sa-si paraseasca pentru totdeauna mosiile. Pamanturile lor sa se imparta intre poporul de rand, dupa porunca ce va da inaltul imparat. Nobilii sa plateasca dare ca si poporul de rand. (...) Daca comitele si nobilii stapani de mosii se vor invoi la aceasta, taranii le fagaduiesc pace, iar in semnul pacii sa ridice pe cetate, pe la marginile orasului, pe prajini cat mai inalte, steaguri albe”

Bicenteanrul morţii lui 
Horea, Cloşca şi Crişan * 1785 - 1985
Expoziţia filatelică omagială Alba - Iulia * 1985
Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, (născut în anul 1731 la Arada, azi Horea şi decedat în anul 1785 la Alba Iulia) a făcut parte grupul de conducători ai Răscoalei de la 1784 din Transilvania, alături de Cloşca şi Crişan, fiind conducătorul acesteia. A fost un ţăran ager la minte, care a făcut serviciul militar în Austria, unde a învăţat limba germană.
Ion Oargă, poreclit Cloşca, a fost împreună cu Horea şi Crişan lider al Răscoalei de la 1784 din Transilvania. El s-a născut in 1747 în Cărpiniş, Alba, şi a murit ca un martir în 1785, frânt cu roată în Alba Iulia, la fel ca şi Horea. Porecla îi vine de la hărnicia şi dorinţa de a strânge in jurul lui totul. 
Gheorghe Crişan (Marcu Giurgiu, sau Crişan) (născut 1733 şi decedat 1785), a fost împreună cu Horea şi Cloşca lider al Răscoalei de la 1784 din Transivania. S-a născut în 1733 în localitatea Vaca, azi satul Crişan, comuna Ribiţa, judeţul Hunedoara. A comandat acţiunile tăranilor răsculaţi din Zarand, activând apoi la Câmpeni, abrud şi Cricău. După reprimarea răscoalei, a fost prins (30 ianuarie 1785) şi închis la Alba Iulia., unde s-a sinucis, sugrumându-se cu curelele de la opinci (13 februarie 1785).
_________ooOoo__________

Germania - Lagărul militar de la Havelberg
Corpul 3 armată
10 mărci 1917

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe bonduri şi certificate americane






Niciun comentariu: