marți, 3 iulie 2012

MONEDE ATIPICE DIN TOATĂ LUMEA - 2



Forma general acceptată a monedelor lumii este cea rotundă, dar cine spune că nu pot fi şi altfel de monede? În fapt, există numeroase state care, dintr-un motiv sau altul, au ales ca monedele oficiale să aibă o cu totul altă formă, decât cea clasică. Şi, cum nonconformismul poate da naştere la cele mai năstruşnice idei, îţi prezint câteva din cele mai ciudate monede ale lumii. Sunt niste monede speciale la limita dintre cele aflate în circulaţie şi cele comemorative sau jubiliare. Sunt foarte căutate de către colecţionarii lumii şi deci foarte scumpe. Sunt monede de forme neconvenţionale, din ţări exotice, cu proprietaţi nebănuite şi emise la ocazii speciale. Este o încântare să le priveşti în poză dar mai ales să le ţii în mână sau să le ai în colecţie. Priveşte şi te minunează!

 CHINA
Revin cu alte monede speciale recente emise de către unele state ale lumii. Ce le face speciale pe aceste monede? Desigur forma lor, ocazia cu care au fost emise, culoarea, metalul din care sunt confecţionate precum şi alte proprietăţi şi utilităţi pe care le pot avea unele dintre aceste monede. 
Marele stat din extremul orient, China, ne încântă cu câteva monede de formă curioasă pe care se prezintă monumente arhitectonice tradiţionale şi unele specii arhicunoscute de animale.     


PALAU
Una dintre cele mai mici şi mai tinere ţări din lume, şi-a câştigat independenţa abia în anul 1994, renumit punct de atracţie pentru scufundători, statul Palau, ne aduce monede de formă clasică dar divers colorate, care prezintă exemplare ale faunei locale şi, în plus, prin frecare, acestea degajă nişte mirosuri deosebite, ceea ce le face foarte căutate de colecţionari. 

CONGO
Statul african Congo ne prezintă şi de această dată câteva monede speciale. Primele trei monede au încastraţii de aur, smiră sau tămâie. Monedele cu încastraţii de smirnă sau tămâie degajă un miros specific şi se folosesc cu ocazia diferitelor ceremonii. Se înţelege că moneda cu încastraţie de aur este mult mai valoroasă decât celelalte două, care devin monede curente după ce îşi pierd mirosul specific.
Aceasta este o moneda compas folosită la nevoie şi pentru măsurarea unghiurilor.
LIBERIA
Ţara vest africană măcinată de două mari războaie civile recente, Liberia, a găsit resurse să încânte colecţionarii lumii cu nişte bancnote deosebite. 
Prima bancnotă a fost emisă în memoria Papei Ioan Paul al II-lea, capul Bisericii catolice a lumii, nume real Karol Josef Wojtyla, originar din Polonia, născut la data de 18 mai 1920 la Wadowice şi decedat la data de 2 aprilie 2005 la Vatican.   
Moneda de mai jos a fost emisă în memoria navei engleze "Princess Louisa", care, pe timpul cursei sale spre India, a naufragiat la data de 18 aprilie 1743 în zona insulelor Mayo, pe lângă Capul Verde. Această monedă este specială şi foarte valoroasă pentru că are încastrată în corpul ei o bucăţică din carenajul navei scufundate atunci.  
Moneda "Timpul înseamnă bani" are şi rolul de ceas care indică ora exactă, atunci când se ridică beţişorul în poziţie verticală şi se urmăreşte poziţia umbrei lui pe cadranul exterior al monedei, dispuse orizontal, afără, atunci când soarele străluceşte pe cer.. 
Moneda de mai jos s-a emis pentru a marca o importantă manifestare artistică liberiană. Este vorba despre "Tiffany Art 2004" -  o manifestare artistică în care pictura a ocupat un mare spaţiu de expunere.
Moneda de mai jos este specială şi foarte căutată de către numismaţii lumii deoarece are încastrată în corpul ei un fragment minuscul din meteoritul NWA 267.
 REPUBLICA
DEMOCRATICĂ CONGO
De la celălalt stat congolez african, Republica Democratică Congo, ne parvin monede rotunde şi dreptunghiulare care ne demonstrează grija acestui stat pentru protecţia animalelor. Remarcăm aici moneda calendar şi moneda din carton!  
 
INSULA MARIANA 
 
Comunitatea Insulelor Mariane de Nord aparţin din punct de vedere geografic de Insulele Mariane, din punct de vedere politic fiind considerate teritoriu american al SUA. Insulele sunt amplasate în Oceanul Pacific, la sud de Japonia şi la nord de Guam (cea mai mare insulă din Arhipelagul Marianelor). A fost descoperită în anul 1521 de către Magellan, iar denumirea a fost dată dup numele soţiei regelui spaniol Filip al IV-lea (1605-1665), Maria Anna de Austria. Monedele prezentate de către această insulă sunt cu totul speciale. Prima monedă are imagine schimbătoare. Privită din unghiuri diferite, această monedă ne prezintă uneori faţa lui Einstein cu limba scoasă.
Albert Einstein (născut la data de 14 martie 1879 la Ulm, în Germania şi decedat la data de 18 aprilie 1955 la Princeton, în SUA) a fost un mare fizician german, apatrid din 1896, elveţian din anul 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american  în 1940. Este autorul Teoriei relativităţii, în anul 1921 primind Premiul Nobel pentru Fizică.
Mai jos se prezintă moneda bibelou. Îndrăgostiţii lumii pot fi acum liniştitţi. Dacă ai în buzunar o astfel de monedă, te poţi considera fericit. O scoţi şi o dăruieşti fiinţei dragi. Moneda are valoare intrinsecă de cumpărare, dar are şi o prezenţă grafică deosebită, identică unui mărţişor, de forma unei inimioare, cu un cupidon, un trandafir şi nelipsita declaraţie de dragoste. Fiind liantul unei iubiri adevărate, această monedă valorează 5 milioane de dolari nu doar 5, cât scrie pe ea. Dacă iubirea s-a evaporat moneda poate fi schimbată la primul mall pentru a cumpăra un ...ruj de buze.     
MONGOLIA
Din Mongolia ne parvine o monedă specială, de formă rectangulară, ce ne prezintă cinci exemplare de cabaline de o frumuseţe neasemuită, care cresc şi aleargă liberi prin stepa mongolă.

SOMALIA
Din nou ne surprinde statul african, Somalia, cu această monedă de formă octogonală. Interesant este că moneda se constituie ca un tribut al lumii africane pentru străvechea dinastie chinezească - Ming. 
 TURCIA
Turcia ne încântă mai jos cu nişte monede de formă specială care prezintă rarităţi ale florei şi faunei din podişul anatolian.  
  
Iris pamphylica

Gladiolus anatolicus - Gladiola anatoliană 

Arum maculatum - Rodul pământului

Linum anatolicum (Linum hirsutum)
  

 Orchis anatolica - Orhideea anatoliană
Admiră mai jos Acvila de câmp (Aquila heliaca), care este o pasăre răpitoare de zi, din ordinul Falconiformelor, răspândită în Europa de est şi mari suprafeţe din Asia. I se mai spune zgripţor sau zgripsor.
Are o lungine de 80 cm de la cioc până la vârful cozii şi anvergura aripilor de doi metri. Masculul cântăreşte puţin peste 2,5 kg, iar femelele, care sunt mai mari, pot ajunge la 4,5 kg. Între femelă şi mascul nu există diferenţe semnificative cu excepţia marimii. Penajul este maro închis cu excepţia umerilor şi a cozii, pe umeri (mici pete albe), iar coada este neagră, cu o bandă fină albă. La tâmple este maro deschis sau auriu. Are picioarele acoperite de fulgi pe toată suprafața, exceptând ghearele. Pielea este solzoasă, iar ghearele sunt puternice.
Mai jos se preintă Lăcustarul - Sturnus roseus. Este o pasăre cu lungimea 21 cm care cuibareste la intervale neregulate in SE Europei in regiuni deschise, urmând roiurile mari de lăcuste. 
 Trăieşte in colonii, in rape, gramezi de pietre, hambare parasite, ruine, clai de paie etc. Se poate vedea şi in podişul Dobrogei. Comportamentul si strigatele sunt asemanatoare cu cele ale graurului.

TUVALU
Tuvalu este o ţară insulară în Polinezia, situată în partea central-vestică a Oceanului Pacific, la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia. Este format din patru insule de corali şi 5 atoli. Tuvalu ne propune nişte monede de argint cu puritate de 999,99 %, de forma continentului australian care comemorează nişte evenimente aeronautice.
Moneda de mai sus a fost emisă pentru a marca efectuarea primului zbor cu motor între continentul Australia şi Noua Zeelandă, zbor efectuat în anul 1928 de către pilotul Kingsford Smith (1897-1935), care apare şi pe o bancnotă de 20 dolari australieni. 
Pe reversul ambelor monede ne zâmbeşte regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. 
Elisabeta a II-a, nume complet Elizabeth Alexandra Mary, născută în anul 1926 este regină a şaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. În calitate de monarh, Elisabeta a II-a este suverană în următoarele state: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadinele, Antigua şi Barbuda, Belize, Sfântul Kitts şi Newis. Este al doilea monarh în viaţă după numărul de ani de domnie, domnind din 6 februarie 1952.
Moneda de mai jos a fost emisă pentru a marca efectuarea primului zbor cu motor pe continentul australian, în anul 1928, de către John Flynn (1888 - 1951), ca ambulanţă medicală aeriană. Chipul său a apărut şi pe o bancnotă australiană  de 20 dolari.

UGANDA
Statul Uganda ne încântă efectiv privirea cu nişte monede iluzie, în forme diferite şi cu o grafică deosebit de frumoasă. Când eşti ferm convins că este ceva, descoperi că este de fapt altceva. La o primă privire moneda de mai jos ar prezenta parcă spatele unele femei dezbrăcate, dar nici pe departe nu este aşa. De fapt este fereastra unei case, pe care este o pisică şi un pahar cu picior. Se vede foarte clar perdeaua trasa pe jumătate şi o poliţă pe care sunt aşezate o sticlă şi un ghiveci cu flori. La baza ferestrei este montat un dispozitiv metalic cu niste sârme întinse unde se usucă câteva lucruri specific feminine. Cel mai bine se disting ciorapii.    
Mai jos este un portret sau un peisaj? Te las să decizi singur. 
Moneda decagonală de mai jos este foarte intersantă. În poziţia de sus pare a fi chipul unui samurai japonez, iar răsturnată (imaginea de dedesubt) pare a reda chipul uni marinar ochelarist care poartă şi barbă. Bravo, Uganda!
ZAMBIA
Zambia ne prezintă o monedă heptagonală cu rol şi de calendar dar şi una rectangulară care conţine un trandafir.


*** 

DOUĂ EPIGRAME SOCIALE 
DIN CREAŢIA LUI 
 ION MORAR - GALAŢI


LA NOI

Sunt două lucruri, care-n pripă, 
Tot merg adesea mână-n mână,
Alegerile s-anticipă
Iar bunăstarea ....se amână! 


IERI ŞI AZI

Făceam, cândva, chiar fără bani, 
Un cincinal în patru ani. 
Acum nu ştiu ce se petrece, 
Dar nu îl facem nici ...în zece! 

__________xxXxx__________

CÂTEVA MEDALII ROMÂNEŞTI
 Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

 Îţi prezint aici câteva medalii 
dedicate oraşului Brăila, oraşul Kirei Kiralina:
Brăila este un oraş în sud-estul României, reşedinţa judeţului cu acelaşi nume. Este situat pe malul stâng al Dunării, la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri de Galaţi. La ultimul recensământ se pare că avea aproximativ 176000 locuitori. Brăila apare cu numele "Drinago" într-o veche descriere geografică şi de călătorii spaniolă, "Libro del conoscimiento" (1350), dar şi pe câteva hărţi catalane (Angellino de Dalorto, 1325 - 1330 şi Angelino Dulcert, 1339). Oraşul este meţionat ca Brayla în anul 1368 într-un privilegiu de transport şi comerţ acordat neguţătorilor braşoveni. Oraşul a fost ocupat de turci între anii 1538 - 1540, fiind raia su kaza de la 1554 până la sfârşitul războiului ruso-turc din anii 1828 - 1829, perioadă în care este numit Ibrail. În secolul al XV-lea numele Brăilei este amintit sub forma Breil, într-o menţiune a Cancelariei Voievodului "Ttibor din Transilvania". Perioada de maximă înflorire o are la începutul secolului XX, când devine un important port de intrare-ieşire a mărfurilor din România. Este accesibil navelor maritime de dimensiuni mici şi medii.
600 de ani de la atestarea 
documentară a municipiului Brăila
1368 - 1968
  
625 de ani de la atestarea 
documentară a municipiului Brăila
1368 - 1993

625 de ani de la atestarea 
documentară a municipiului Brăila
1368 - 1993 * Muzeul Brăila
In memoriam Brăila 625
Societatea numismatică română 
Secţia Brăila 
ETERN UNIŢI
Sub oblăduirea Sf. Ierarh Nicolae, 
patron al Brăilei
 
115 ani de la înfiinţarea trupelor de pompieri 
din municipiul Brăila (1881 - 1996)
România * Ministerul de Interne
Primăria municipiului Brăila

_________ooOoo_________


 
Germania - Lagărul de Chemnitz
20 mărci xxxx 

Câteva vignete de pe acţiuni româneşti




Niciun comentariu: