vineri, 13 iulie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 91


JAMAICA

JAPONIA

***

DOUĂ EPIGRAME
CU ADÂNC SUBÎNŢELES

QUO VADIS
de Paul Curiman

Când văd atâtea murdării mascate
Şi confruntări cu situaţii grave,
Am simţământul straniu, din păcate,
Că-s pacientul unei ţări bolnave.


BANII
de Ştefan Tropcea

Banul, spune-o zicătoare,
După felul cum e scos,
Ori miroase a sudoare,
Ori e fără de miros!

________xxXxx_________

CÂTEVA MEDALII

ROMÂNEŞTI

 Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Carol I - Întemeietorul dinastiei Regatului Român
100 de ani de la naşterea primului Rege al României
1839 - 1939
Slăvitu-sa în domnia Regelui Carol II

Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.


N. Droc Barcian 
Profesorului lor,
 pentru 30 de ani de muncă,
foştii săi elevi 
1870 - 1900 - 11 aprilie
Nicolae Droc – Barcianu, cunoscut ca şi Barcian (născut 1846 la Răşinari, Sibiu şi decedat în anul 1920) a fost profesor şi apoi director al liceului "Ion Marinescu" din Giurgiu, participant activ la războiul de independenţă din anii 1877-1878. Pentru meritele sale în război a fost distins cu medaliile "Trecerea Dunării" şi "Apărătorii Independenţei" precum şi cu ordinele "Steaua României" şi "Coroana României".

România recunoscătoare
Cruciada împotriva comunismului - 1941
În data de 22 iunie 1941, Generalul Ion Antonescu a dat ordinul de zi către Armata Română pentru trecerea Prutului, pentru recuperarea teritoriilor furate de ruşi şi pentru intrarea Armatei Române, alături de al Treilea Reich, într-o cruciadă a sec. XX, Cruciada împotriva comunismului, un război început în numele crucii, un război care a decis soarta neamurilor europene la răscrucea istoriei.

70 de de viaţă ai Patriarhului Miron Cristea,
primul patriarh al României
Doamne îl păzeşte întru mulţi ani 
pe stăpânul Patriarhul nostru - Miron! 
Miron Cristea, pe numele său de mirean Elie Cristea (născut la 20 iulie 1868 în localitatea Topliţa şi decedat în data de 6 martie 1939 la Cannes, Franţa) a fost un publicist, filolog, politician roman cu vederi anti-Semite, senator, regent (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930) şi teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925-1939). În perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939 a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

___________ooOoo___________

Germania - Lagărul de la Lechfeld
2 mărci 1915

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni româneşti 

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: