sâmbătă, 28 iulie 2012

ERITREEA


10 nagfa 1997


ERITREA

Este un stat, fostă colonie italiană şi apoi britanică, făcând ulterior parte din statul Ethiopia, situat în nord estul Africii. Şi-a câştigat independenţa la data de 29 mai 1991, faţă de Ethiopia.
Are suprafaţa de 121 320 km.p., populaţia  numără 4,6 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Asmara.
Deviza naţională unanim acceptată este:
Niciodată îngenunchiaţi!

Stema oficială:

  
Steagul oficial:


Pe reversul bancnotei este aplicată o poză cu podul de peste râul Dogali de lângă localitatea Massawa.



***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAŢĂ
DE NICOLAE BUNDURI

APA 

Chiar şi-n ropotul furtunii,
Apa-n viziunea mea,
E-un lichid pe care unii
Nu au după ce să-l bea!

ECRANUL  

Plan cu fel de fel de teme,
Artă cucerind Olimpul;
Dacă-i mare - n-avem vreme,
Dacă-i mic - ne pierdem timpul.

_________xxXxx__________


CÂTEVA MEDALII

ROMÂNEŞTI

 Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

A VI-a bienală de filatelie polară 
Ploieşti * 5 -15 aprilie 1986
Municipiul Ploieşti este unul din marile oraşe ale României, capitala judeţului Prahova. Suprafaţa actuală a Ploieştiului este de aproape 60 km². Este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala Bucureşti de Transilvania şi Moldova. Este supranumit „capitala aurului negru”, oraşul fiind vechi centru al industriei petroliere, având patru rafinării şi alte industrii legate de această ramură (construcţii de maşini, echipamente electrice şi de întreţinere).

Vlad Dracul - Domn al Ţării Româneşti
1435 - 1439 * România - 2002
Europa este unul dintre cele şapte continente, cuprinzând peninsula Eurasiei. Europa este separată de Asia de Munţii Ural, râul Ural şi Marea Caspică la est şi de Munţii Caucaz la sud-est. Europa are deschidere, în nord, la Oceanul Arctic, în vest la Oceanul Atlantic, în sud la Marea Mediterană, iar în sud-est la Marea Neagră şi la căile ei de legătură spre Marea Mediterană. În Europa sunt 49 de state, iar 27 dintre ele sunt membre ale Uniunii Europene. Continentul Europa are o suprafaţă de 10180000 km.p şi o populaţie de 739165000 de locuitori. 

Illustrious Prince Vlad Basarab * 1431 - 1476
Defender of the romanians 
against evil and injustice
Ilustrul Prinţ Vlad Basarab * 1431 - 1476
Apărătorul românilor 
împotriva răului şi a nedreptăţii
(medalie străină)
Vlad Ţepeş (născut noiembrie/decembrie 1432 şi decedat decembrie 1476), denumit şi Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Ţara Românească în anii 1448, 1455-1462 şi 1476. S-a născut în cetatea Sighişoara, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul şi al unei nobile transilvănene. A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei şi apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verişoară cu Matei Corvin. A avut cinci copii, patru băieţi şi o fată: Radu şi Vlad din prima căsătorie, Mihail şi Mihnea I cel Rău din a doua, şi Zaleska din a treia căsătorie. În timpul domniei sale, ŢaraRomânească şi-a obţinut temporar independenţa faţă de turci. Vlad Ţepeş a devenit vestit prin severitate şi pentru că obişnuia să îşi tragă duşmanii în ţeapă. Datorită conflictelor cu negustorii braşoveni, aceştia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică. În 1453, resturile Imperiului Bizantin sunt cucerite de otomani, care obţineau astfel controlul asupra Constantinopolului (actualul Istanbul) ameninţând Europa. În acest context istoric, Vlad Ţepeş a luptat pentru a-şi apăra domnia şi ţara, folosind împotriva inamicilor metodele de disuasiune specifice epocii, din care făceau parte şi execuţiile şi supliciile cu caracter exemplar şi de intimidare.

Vlad Ţepeş * 1431 - 1476
Vladislaus Dracula
Insignia privinciae Transilvaniae
Transilvania sau Ardealul (în maghiara Erdély, în germană Siebenbürgen) este o regiune istorică şi geografică a României, situată în interiorul arcului carpaticStema Transilvaniei este alcatuită dintr-un scut taiat de un brau roșu ingust. În partea superioară, pe fond albastru, se află o acvilă neagră, ieșindă cu capul spre dreapta, cu cioc galben și limbă roșie, insoțită de un soare galben in dreapta și o semilună descrescandă argintie in stinga. În partea infrioară, pe fond galben, se regasesc șapte turnuri roșii crenelate, dispuse pe 2 randuri cate 4, respectiv 3. Aceste sapte turnuri reprezentau cele sapte mari cetati ale Trasnilvaniei. Şapte cetaţi inseamna Siebenburgen, adica denumirea germana a Transilvaniei simbolizata de cele sapte burguri (cetati) renumite: Sebes (Muhlbach), Sibiu (Hermannstadt), Medias (Mediasch), Sighisoara (Schassburg), Brasov (Kronstadt), Bistrita (Bistritz) si Orastie (Klausenburg). Siebenbürgen, adica "Sapte cetati" a fost atestat pentru prima oara la 14 iulie 1349.  Mai târziu s-a aplicat şi braul rosu din mijloc (folosit prima oară de principele Mihai Apafi I, pe talerii din 1666). În urma Dietei de la Sebeș din 24 mai 1659, stema Transilvaniei a fost sfâșiata fiecare dintre cele trei națiuni privilegiate preluand cate un simbol. Astfel, națiunea maghiară era reprezentată de acvila negra, secuii de soare și luna iar sașii de cele șapte turnuri de cetate, de culoare roșie.
___________ooOoo___________

Germania - Lagărul de ofiţeri de la  Bischofswerda 
10 mărci 1916

Câteva vignete de pe certificate şi bonduri americane 

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: