vineri, 13 iulie 2012

DOMINICA


5 dolari 1920
  DOMINICA
Este o republică parlamentară, insulă a arhipelagului Antilele mici din Marea Caraibelor (Oceanul Atlantic), undeva în nord estul Americii de sud, care şi-a câştigat independenţa la data de 3 noiembrie 1978 faţă  de Marea Britanie.
Suprafaţa insulei este de 754 km.p., populaţia numără 73 000 de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Roseau.
Deviza naţională unanim acceptată este: 
Întâi Dumnezeu şi apoi Pământul.

Stema oficială este:

Steagul oficial este:



***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ 

DE ZIUA ÎNDRĂGOSTIŢILOR
de Gabriela Genţiana Groza

Cunoscându-se în gară
Îndelung s-au sărutat,
În tramvai se cununară
Şi-n metrou au divorţat!

BĂRBATUL
de Corneliu Berbente

Bărbatul prost, se-ntâmplă des,
Să aibe la femei succes,
El este prada ce convine
Inteligenţei feminine.

________xxXxx________

SALVAŢI PĂDUREA!!!

CITESTE ŞI IA AMINTE!

Brânza de burduf în scoarţă de brad este un sortiment de bază pregătit de ţăranii din zona Bran şi împrejurimile Braşovului. 
Autorităţile se zbat să omologheze acest sortiment ca pe un produs alimentar 100% românesc. Aspectul rustic, gustul şi aroma acestui sortiment de brânză sunt deosebite ceea ce explică succesul ei pe piaţa naţională dar şi la târgurile internaţionale de profil. Puţini ştiu că recoltarea scoarţei de brad se face de pe brazii în vârstă de 20 - 25 de ani şi această recoltare duce la uscarea brazilor în proporţie de 100%.
Ce poate fi mai bun decât o masă ţărănească cu brânză de burduf în coajă de brad? 
Pădurile din jurul Branului şi împrejurimile Brasovului sunt pline de brazi uscaţi. 
Un dezastru!
Priviţi-i! Suntem cu toţii vinovaţi, ciobanul brănean lacom şi inconştient, comerciantul fără scrupule, dar si noi cei care finanţăm opera de distrugere a pădurii. Plăcerea şi banii nostri contribuie din plin la această distrugere a pădurilor, chiar dacă nu vrem să recunoastem acest fapt. 
Suntem orbi şi surzi. Brânzei de burduf i se poate da aroma de brad şi prin păstrarea ei în rumeguş de brad sau ace de brad, dar aceste tehnici de preparare nu dau atât de bine la cumpărători.
SALVEAZĂ PĂDUREA!
Dacă eşti de acord trimite şi altora acest protest şi pozele anexate sau linkul articolului de blog!

__________*****___________


CÂTEVA MEDALII

ROMÂNEŞTI

 Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Mihai Eminescu * 1850 - 1889
Prima medalie dedicată poetului 
de către oraşul Galaţi în anul 1909
"Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie
Era pe când nu s-a zărit
Azi o vedem şi nu e"
- La steaua * Mihai Eminescu -
Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici) (născut la data de 15 ianuarie 1850 în localitatea Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un mare poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura naţională românească.

În amintirea luării Griviţei
şi a eliberării Bulgariei * 1877 - 1907
Alexander II - Russorum Imperator
Carolus I - Rex Roumaniae 
Alexandru (Aleksandr) al II-lea Nicolaevici (născut la data de 29 aprilie 1818 în Moscova şi decedat la data de 13 martie 1881 în Sankt Petersburg), fiul lui Nicolae I al Rusiei, a fost Ţarul (Împăratul) Rusiei de la 2 martie 1855 şi până la asasinarea sa în anul 1881. De asemenea, a fost şi Mare Duce al finlandei şi a revendicat titlul de Rege al Poloniei.
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.


Alexandru N. Lahovari
Născut la Bucureşti - 16 august 1840
Decedat la Paris - 4 / 16 martie 1897 
Fost ministru al justiţiei, al domeniilor, 
al lucrărilor publice şi al afacerilor străine,
între anii 1870 - 1895,
membru statornic al 
Partidului Conservator 
Alexandru N. Lahovari (născut la 16 august 1840 în Bucureşti şi decedat la 4 martie 1897 la Paris) a fost un politician şi ministru al mai multor portofolii.

Institutul Bolintineanu
Jubileul de 25 de ani * 1874 - 1899
Locotenent Colonel D. Angelescu 
şi soţia sa, Maria, 
născută Bolintineanu, fondatoare 
Doamna Maria Angelescu (Bolintineanu) a fost Directorul acestei instituţii de domnişoare, unde a studiat şi viitoarea scriitoare Hortensia Papadat Bengescu, care era un fel de rudă cu doamna Maria Angelescu.

____________ooOoo__________

Germania - Lagărul de la Landsberg am Lech
5 mărci 1915

Două vignete de pe acţiuni româneşti

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: