marți, 31 iulie 2012

LYON - FRANŢA





***

DOUĂ EPIGRAME DIN VIAŢĂ
DE PETRE GIGEA GORUN

DELICATESE   

Dacă agreaţi ideea.
Cu toţi o să-mi daţi dreptate:
Portocala şi femeia
Sunt grozave... dezbrăcate.

UNEI TINERE CARE UMBLĂ
IMBRACATĂ MAI LEJER    

Legănat ca spicu-n lanuri,
Trupul tău , ispită mare,
Tinerii se-ntrec la planuri,
Iar bătrânii, la... visare.

__________xxXxx_________


CÂTEVA MEDALII

ROMÂNEŞTI

 Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA


Răsplata serviciului militar - 15 ani
(perioada de după 1989)

Răsplata serviciului militar - 25 de ani
(perioada de după 1989)
Medaliile "Răsplata serviciului militar" din toate timpurile s-au acordat tuturor militarilor (cadre militare) la împlinirea vechimii respective în rândul cadrelor active ale armatei. Acordarea acestora era însoţită de un brevet, o majorare mai mică sau mai mare a soldei, fiind înscrisă în ordinul de zi pe unitate, mare unitate sau armată. Îţi prezint mai jos câteva astfel de brevete.  








Răsplata serviciului militar - 20 de ani
(perioada regatului - Carol I )
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării

400 de ani de atestare documentară a oraşului Călăraşi 
22 octombrie 1995 
Călăraşi - 400 * 1595 - 1995
Important centru politico-administrativ, economic şi cultural, reşedința judeţului cu acelaşi nume, municipiul Călăraşi este situat în partea de sud-est a ţării, pe terasa inferioară a Dunării (terasa Călăraşi), la contactul cu lunca Dunării, pe malul stâng al braţului Borcea. Oraşul se află la o depărtare de 120 km de Bucureşti, 144 km de Constanţa şi 25 de km de Drajna (Autostrada Soarelui). Municipiul Călăraşi este aşezat în sudul judeţului, într-o zonă transfrontalieră cu Bulgaria, cu perspective de dezvoltare a circulaţiei fluviale şi terestre către estul Europei Centrale şi Peninsula Balcanică.
Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (născut în anul 1558 la Târgu de Floci şi decedat la data de 9 august 1601 în Turda) a fost banisor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o perioadă, în anul 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări medievale care formează România de astăzi: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.

___________ooOoo_____________

Germania - Lagărul de ofiţeri de la Dobeln
10 mărci 1917 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni româneşti

con_dorul@yahoo.com





Niciun comentariu: