marți, 18 noiembrie 2014

RECCO - ITALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și 
arhitectură din localitatea italiană RECCO, provincia GENOA,
regiunea LIGURIA, precum și câeva vederi generale.
Biserica
Conventul San Franceso 
Gara
Sala polivalenta
Viaductul  rutier
Viaductul feroviar
Vederi generale

***

PLĂCINȚELE (Aforisme)
 de Vasile Plăcintă
Republica Moldova, născut 1949
  • O medalie nu străluceşte pe orice piept.
  • Mai simplu nu-i numic, cum pare un nimic.
  • Numai timpul nu se joacă cu omul, el îşi vede de treaba lui.
  • Ascultându-mi vocea conştiinţei, încerc s-o orchestrez pentru cei fără auz muzical.
  • Era un adevărat patriot român, nu-şi păstra banii murdari... în băncile româneşti.

____________xxx____________

CÂTEVA 
INSIGNE ȘI MEDALII

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Emblema de onoare a Armatei Române
Emblema de Onoare a Armatei României reprezintă cea mai înaltă distincţie onorifică din sistemul de distincţii militare. Ea se conferă prin ordin de către ministrul apărării naţionale, din proprie consideraţie sau la propunerea secretarilor de stat, a şefului Statului Major General ori a şefilor celorlalte structuri centrale ale Ministerului Apărării Naţionale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, pentru fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, pentru fapte de eroism, pentru îndeplinirea ireproșabilă a misiunilor sau pentru obținerea de rezultate deosebite în procesul de instruire. Distincția se conferă personalului militar și civil, structurilor Armatei României, rezerviștilor, veteranilor de război, precum și militarilor și structurilor militare străine. Emblema se prezintă sub forma unei piese circulare, cu diametrul de 45 mm, fiind confecţionată din tombac auriu. Există două astfel de embleme un însemn de pace și cu însemn de război. Pe aversul emblemei, cu însemn de pace, este reprezentat însemnul heraldic al Armatei României, aşezat pe scut, înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună deschisă, lată de 10 mm, de lauri pe partea dreaptă şi de frunze de stejar pe partea stângă. În deschiderea cununii este dispus central un coif, iar în partea inferioară a cununii, pe o bandă de culoare auriu, este înscris „PRO PATRIA SEMPER“, (ORICÂND PENTRU PATRIE) cu litere negre. Pe aversul emblemei, cu însemn de război, este reprezentat însemnul heraldic al Armatei României, aşezat pe scut, înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună cu lauri, deschisă şi lată de 10 mm. În deschiderea cununii este dispus central un coif, iar în partea inferioară a cununii, pe o bandă de culoare auriu, este înscris „PRO PATRIA SEMPER“, cu litere negre, iar sub bandă sunt reprezentate două spade încrucişate. Pe reversul ambelor tipuri de emblemă înscris cu litere înalte de 3 mm, pe două rânduri, EMBLEMA DE ONOARE A ARMATEI ROMÂNIEI. Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este confecționată din rips moarat de culoare albastră, cu o bandă de 5 mm, de culoare galbenă, dispusă central.

Insigna - Pentru merite în munca medico-sanitară
R.P.R. - (Republica Populară Română)
După instaurarea comunismului în România, regimul a instituit un amplu ansamblu de măsuri de convingere-impunere-schimbare a conștiinței cetățenilor. Se vorbea despre “formarea omului nou, constructor și apărător devotat al cuceririlor revoluționare ale poporului.” Se cerea astfel o eficiență sporită în toate domeniile de activitate dar și economii de orice fel, “la sânge”.  În acest scop s-a instituit un sistem stufos de insigne și decorații pentru distingerea oamenilor cu merite în aceste domenii. 

Insigna - Pentru merite în munca medico-sanitară
R.S.R. - (Republica Socialistă România)
Aceste distincții acopereau toate domeniile de activitate, erau confecționate de metal mort, fiind strident colorate și încărcate cu simboluri comuniste. Și insigna Pentru Merite în munca medico-sanitară face parte din acest ansamblu de distincții. Nu lipsesc culorile drapelului național și insemnul internațional al medicinei – șarpele încolăcit. Laurii de pe marginea insignei simbolizează “victoria finală” în viitorul luminos al societății (soarele) și desăvârșirea comunismului (steaua – desigur de inspirație sovietică).

Insignă sportivă (Șoimii Patriei)
"Şoimii Patriei" a fost o organizaţie comunistă a copiilor preşcolari şi şcolari, în vârstă de 4 - 7 ani, înfiinţată în 1976. Avea menirea de a contribui la "educarea moral-civică a copiilor, în spiritul umanismului, al dragostei şi respectului faţă de patrie şi popor, faţă de "Partidul Comunist Român". Organizaţia politică "Şoimii Patriei" a fost creaţia originală a lui Nicolae Ceauşescu, care reuşea astfel, prin înfiinţarea unei noi organizaţii de masă, să-i înregimenteze şi pe copiii de vârsta preşcolară şi şcolară mică. În nicio ţară a lagărului socialist european nu exista o astfel de structură. Activiştii organizaţiilor şoimilor patriei şi pionierilor erau pregătiţi în Casele pionierilor şi şoimilor patriei răspândite în întreaga ţară. Intrarea copiilor în organizatie avea loc într-un cadru festiv, în prezenţa părinţilor, reprezentanţi ai organelor de partid şi de stat (de nivel local sau central). Cu acest prilej, pionierii înmânau grupelor de şoimi ai patriei însemnele organizatiei: drapelul, fundele şi insignele. Drapelul era de formă dreptunghiulară, de culoare roşie. Pe o parte era drapelul tricolor, iar pe cealalta parte, în centrul drapelului, era aşezată emblema Organizatiei care se instituia ca insignă şi ecuson. În jurul emblemei, înscrisă cu litere majuscule de culoare galbenă, se află inscriptia "Organizatia Soimii patriei din RS România." Şoimii urmau sa contribuie şi ei la construcţia "societătii socialiste multilateral dezvoltate" şi la întărirea cultului personalitătii. Organizatia îsi desfăşura întreaga activitate sub conducerea PCR, iar sarcina îndrumării activitătii ii revenea Organizatiei Pionierilor. A fost singura organizatie de acest fel din tările blocului socialist. În cartea "Educatia comunistă, patriotică, revolutionară a şoimilor patriei" sunt trasate sarcinile politico-educative pentru educătorii Şoimilor Patriei: cunoaşterea Drapelului PCR, recunoaşterea portretului tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi al tovarăşei Elena Ceauşescu, informarea copiilor asupra înaltelor functii pe care le îndeplinesc pe linie de partid şi de stat, prezentarea unor aspecte semnificative din copilărie şi adolescentă, a principalelor momente din activitatea revoluţionară din trecut şi din ultimele decenii. Sub comunism, copiii de vârstă preşcolară şi şcolară mică urmau să se integreze în procesul de educare "revoluţionară" a tinerei generaţii. La 10 decembrie 1976, s-a constituit, la nivel central, Comisia pentru îndrumarea activităţii Organizaţiei Şoimii Patriei, din care făceau parte adulţi şi pionieri - membri ai Consiliului Naţional al Organizaţiei Pionierilor (C.N.O.P.) - precum şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Învăţământului, C.C. al U.T.C., şi ai altor ministere, mame eroine etc. 
Deasupra am postat o cravată, o emblemă, un drapel și o uniformă aparținând Organizației - Șoimii Patriei.
       
Vlad Țepeș - Rex valahorum - Son of the devil - Nicknamed Dracula
(Regele valahilor - Fiul diavolului - Poreclit Dracula)
Dracula * 1431 - 1476 
Vlad Ţepeş (născut noiembrie/decembrie 1432 şi decedat decembrie 1476), denumit şi Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1455-1462 şi 1476. S-a născut în cetatea Sighişoara, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul şi al unei nobile transilvănene. A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei şi apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verişoară cu Matei Corvin. A avut cinci copii, patru băieţi şi o fată: Radu şi Vlad din prima căsătorie, Mihail şi Mihnea I cel Rău din a doua, şi Zaleska din a treia căsătorie. În timpul domniei sale, Țara Românească şi-a obţinut temporar independenţa faţă de turci. Vlad Ţepeş a devenit vestit prin severitate şi pentru că obişnuia să îşi tragă duşmanii în ţeapă. Datorită conflictelor cu negustorii braşoveni, aceştia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică. În 1453, resturile Imperiului Bizantin sunt cucerite de otomani, care obţineau astfel controlul asupra Constantinopolului (actualul Istanbul) ameninţând Europa. În acest context istoric, Vlad Ţepeş a luptat pentru a-şi apăra domnia şi șara, folosind împotriva inamicilor metodele de disuasiune specifice epocii, din care făceau parte şi execuţiile şi supliciile cu caracter exemplar şi de intimidare.

Insigna - I-ul Congres al Tineretului Democrat - 10 august 1946
Anul 1946 a cunoscut importante frământări (mai bine spus schimbări) politice în statul roman, care alesese drumul comunismului. Deoarece Uniunea Tineretului Comunist era considerată ca o organizaţie îngustă din punct de vedere politic dar şi organizatoric - numeric în anul 1945 UTC  număra doar 65000 de membri - au fost înfiinţate artificial alte organizaţii ale tinerilor români; Frontul Unic al Tineretului Muncitoresc, Frontul Naţional Democrat al Tineretului, Mişcarea Tineretului Progresist din România şi Tineretul Progresist. Ulterior au apărut şi alte organizaţii printre care şi Federaţia naţională a tineretului democrat român, toate chemate să formeze viitoarele cadre de nădejde ale P.C.R., partid care viza o ascensiune politică imediată şi rapidă în România. În aceste condiții a avut loc primul congres al “tineretului democrat”  ?!?!? din România. 

_____________ooOoo______________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 embleme, de identificare a unor unități
militare, brodate pe uniforma armatei regale 
olandeze, în timpul celui de-al doilea război mondial

Câteva vignete de pe acțiuni italienești

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 19.11.2014

Niciun comentariu: