joi, 20 noiembrie 2014

AZARUJA - PORTUGALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea portugheză AZARUJA, 
nume actual SAO BENTO DO MATO, districtul EVORA. 
Palatul Conde
Gara
Biserica
Arhitectură locală

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ

VIAȚ
de Corneliu Berbente
O combinaţie secretă
Din părţi mai bune şi mai rele,
Un scurt răgaz pe o planetă,
În zborul omului spre stele.
 

DE PE NET
de la Ananie Gagniuc
De treci codrii de aramă...
Nu te costă nici un ban,
De treci pragul de la cramă…
Dai salariul pe un an!

___________xxx___________

O PLACHETĂ, CÂTEVA 
INSIGNE ȘI MEDALII
DIN JUDEȚUL DOLJ

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - Universitatea din Craiova - Facultatea de medicină
Promoția a I-a * 1970 - 1976
Stema UCV.gif
Universitatea din Craiova este o instituție de învățământ superior de stat din Craiova - România. Universitatea a fost înființată în anul 1965 și cuprinde 17 facultăți.  Universitatea din Craiova este o instituție de învățământ modernă ce deservește peste 25000 de studenți. Oferta academică cuprinde studii universitare, postuniversitare, de doctorat și masterat. În anul 2011 a fost clasificată în a doua categorie din România, cea a universităților de educație și cercetare științifică. 

Facultatea de medicină Craiova - 25 de ani de la înființare 
1970 - 1995 * Craiova - România 
Facultatea de Medicină din Craiova este o instituţie cu o poziţie bine definită în cadrul învăţământului superior medical românesc şi o prezenţă activă pe plan internaţional. Neangajată politic, instituţia îşi desfăşoară activitatea pe baza separării funcţiilor academice şi administrative, relaţiile dintre ele fiind însă bine stabilite. Cu un număr de aproape 360 de cadre didactice, organizate în 8 departamente şi 82 de discipline, Facultatea de Medicină pregăteşte anual peste 1750 de studenţi pe parcursul unui ciclu de 6 ani. Sus am postat sediul Facultății de medicină din Craiova.

Plachetă - Universitatea de medicină și farmacie 
Craiova - România * 1970 - 2000 
30 de ani de învățământ medical superior
Universitatea de medicină și farmacie din Craiova este singura de acest gen din regiunea Oltenia. Aceasta a fost înființată în anul 1970 în cadrul Universității din Craiova conform Hotărârii Consiliului de Ministri (H.C.M.) nr. 59 din 5 februarie 1970. Sus am postat logo-ul și o poză cu fațada sediului administrativ al Universității de medicină și farmacie din Craiova.

Insigna - Școala superioară de arte și meserii - Craiova - 1871
Școala superioară de arte și meserii din Craiova (astăzi Colegiul tehnic de arte și meserii Constantin Brâncuși din Craiova, prescurtat C.T.A.M. Constantin Brâncuși), înfiintata la 1 septembrie 1871 se poate numara printre primele scoli de arte si meserii din Romania, astazi fiind a doua unitate scolara ca vechime din Craiova.La inceput scoala a functionat cu numai 16 elevi care deprindeau primele abilitati si invataminte practice in cioplirea lemnului si modelarea fierului, la inceput cu pasi mici si sovaielnici, urmand apoi sa devina prin sarguinta lor si devotamentul profesorilor si meseriasilor care ii indrumau, maestrii de mai tarziu. In numai 3 ani numarul elevilor care erau instruiti in scoala crescuse la peste 117. In anul 1876 se castiga prima diploma de onoare intr-o expozitie internationala din Austria, la Viena, prin lucrarile cu care scoala s-a prezentat, acestea fiind primele lucrari de arta mestesugareasca care s-au executat prin eforturile comune ale elevilor si profesorilor acestora in acest nou, la vremea aceea lacas de instructie si invatamant.Diversificandu-se an de an meseriile si specializarile cu care scoala venea in intampinarea nevoilor socio-profesionale ale comunitatii si crescand, deasemenea calitatea dascalilor si invataceilor din scoala ca ecestia sa participe la alte expozitii din strainatate, in Franta (Paris), Anglia (Londra) si Portugalia (Lisabona); astazi, dupa aproape 138 de ani de existenta, școala se mândrește cu distinctii si premii pe aproape tot mapamondul in Italia, Macedonia, India, Japonia, Franta, Australia, Spania, Grecia, Lituania, Chile, etc. Din punct de vedere al numarului de meserii invatate in scoala, acestea au depasit numarul de 50, meserii in care s-au evidentiat de-a lungul anilor numerosi elevi prin straduita lor de a descoperii si pune in valoare tainele fiecarui mestesug in parte si prin efortul, capacitatea pedagogica si dragostea mentorilor acestora, indiferent de statutul didactic, de la simplii meseriasi la profesorii si inginerii care i-au pregatit. In anul 1925 scoala isi schimba numele in “Liceul industrial de baieti Ferdinand I”., care pregătea elevii în meserii noi : lacatuserie, constructii metalice, reparatii automobile, turnatorie, feronerie, tinichigerie si altele. In anii ’30 scoala realizeaza indicatoarele de localitate, cu nume romanesti, pentru satele din Basarabia care de curand fusese integrata spatiului geografic romanesc. In urma reformei invatamantului din 1948 si pana in 1954,scoala devine scoala tehnica metalurgica, apoi grup școlar agricol pentru ca în anul 1994 să devină GRUPUL SCOLAR DE ARTE SI MESERII. Deasupra este reprezentată clădirea inițială a Școlii superioare de arte și meserii din Craiova.
Ca o recunoastere de onoare a locului in care marele sculptor Brâncuși  a dobandit primele notiuni si deprinderi in arta ce avea sa-l consacre cativa ani mai tarziu, in anul 2000, școala devine Colegiul Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brancusi”, deasupra este reprezentată clădirea actuală a colegiului craiovean. 

 
Societatea cooperativă a constructorilor și meseriașilor români
Concursul general anual - 15 august 1887 - Craiova 
Toți printr-unul și Dumnezeu cu noi!
Te înalți prin muncă și cultură!
Ideile cooperatiste patrund in Romania sub influenta lumii occidentale, inca din prima jumatate a secolului al XIX-lea. Miscarea cooperatista a debutat in lumea oraseneasca sub forma caselor de economii, a asociatiilor cu caracter privat, de credit cooperatist. In anul 1845 Costache Balcescu, economist si om politic, fratele mai mare al lui Nicolae Balcescu, publica brosura "Proiect pentru o casa de pastrare si imprumutare", prima incercare cunoscuta in tara noastra pentru infiintarea unei case de economii si credit. Primele cooperative de credit din Romania au aparut in a doua jumatate a secolului al XIX -lea, adoptand sistemele germane Raiffeisen si Schulze – Delizsch. In mediul rural, ideea cooperatiei moderne a fost introdusa si materializata de Ion Ionescu de la Brad (1818 - 1891), economist, statistician, agronom, marcant, reprezentant al stiintelor agricole romanesti si reputat om politic. El a expus punctul de vedere referitor la diferite tipuri de asociatii in coloanele "Taranului roman". Asociatii de economie, credit si ajutor mutual au luat fiinta in acea perioada in tinutul Bistritei, din Ardeal, in anul 1851, in orasul Braila (in anul 1855), in satul Brad din judetul Roman (1860), in comuna Rasinari din judetul Sibiu (1867) si in Bucuresti (1870). Dintre promotorii miscarii cooperatiste, se remarca in mod deosebit Spiru Haret, savant, sociolog, pedagog, matematician si om politic, considerat pe drept cuvant ctitorul bancilor populare cooperatiste. La 1 octombrie 1870, P.S. Aurelian cu sprijinul a 20 de profesori au pus bazele societatii de economie si credit "Economia". In anul 1873 s-a infiintat societatea de consum "Concordia", organizata dupa principiile cooperatismului modern: posibilitatea maririi capitalului si a numarului de asociati și vot egal pentru toti membrii. 

Societatea cooperativă a constructorilor și meseriașilor români
Concursul general anual - 18 septembrie 1883
Toți printr-unul și Dumnezeu cu noi!
Te înalți prin muncă și cultură!
In 1879, un grup de meseriasi cizmari din Bucuresti au fondat o cooperativa intitulata "Societatea meseriasilor de încaltaminte". 

Societatea cooperativă a constructorilor și meseriașilor români
Concursul general anual - 29 august 1894
Toți printr-unul și Dumnezeu cu noi!
Te înalți prin muncă și cultură!
In anul 1882, Dimitrie C. Butculescu (1866 - 1907) infiinteaza Societatea Cooperativa a constructorilor si meseriasilor romani din Bucuresti, care număra 800 de membrii organizati in 20 de sectiuni, pe diverse specialități. Această societate organiza concursuri anuale în diferite orașe. In perioada 1891-1902 aparitia a numeroase societati cooperative de credit, denumite si "banci populare satesti" marcheaza afirmarea miscarii cooperatiste in Romania. Incepand cu anul 1898 Spiru Haret devine principalul sustinator al extinderii si organizarii miscarii cooperatiste fiind si initiatorul primei legi a cooperatiei.In anul 1895 s-a constituit Alianta Cooperatista Internationala (ACI) la care cooperatia din Romania a fost membru fondator, iar prin reprezentantul sau de onoare deputatul Dimitrie C. Butculescu a facut parte din conducerea acesteia.  

Municipiul Craiova (în germană Krajowa 1718-1739) este reședința județului Dolj, denumită și „capitala Olteniei”. Conform ultimului comunicat al Institutului Național de Statistică, în anul 2009 orașul avea o populație de 298643 de locuitori. Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. Prima atestare documentară a orașului provine din anul 225, pe documentul istoric Tabula Peutingeriană. Sus este reprezentată stema municipiului Craiova şi jos câteva monumente de cultură și arhitectură ale orașului Craiova. 
Clădirea Prefecturii  
Clădirea Primăriei
Grădina botanică
Biserica Sfânta Treime
Colegiul național Carol I
Biserica Sfântul Dumitru
Mănăstirea Coșuna
Palatul Vorvorenilor
 

Dolj este un județ în provincia istorică Oltenia din partea sudică a României,aflat în regiunea cea mai mănoasă și roditoare a Câmpiei Dunării și a Olteniei, într-o zonă ce a oferit, de-a lungul timpului, condiții de climă și mai ales sol, dintre cele mai prielnice. Județul se întinde pe 7414 kilometri pătrați, numără aproximativ 734000 de locuitori având capitala în municipiul Craiova. Din punct de vedere administrativ județul se compune din; 3 municipii - Craiova, Băilești și Calafat, 4 orașe - Bechet, Dăbuleni, Filiași și Segarcea precum și 103 comune. Sus am postat harta, stemele comunistă și actuală ale județului Dolj precum și câteva locuri de vizitat în acest județ.
Crama Segarcea
Mănăstirea Gura Motrului
Lacul Bistreț
Mănăstirea Sadova
Palatul Marincu - Calafat
Rezervația de bujori sălbatici - Plenița
Mănăstirea Jitianu Braniște
Rezervația ornitologică Ciupercenii
Mănăstirea Maglavit

___________ooOoo___________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare
din armata regală olandeză în timpul
celui de-al doilea război mondial

Câteva vignete de pe acțiuni grecești

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 20.11.2014

Niciun comentariu: