duminică, 16 noiembrie 2014

NOGENT SUR SEINE - FRANȚA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură
și arhitectură din localitatea franceză NOGENT SUR SEINE,
departamentul AUBE, regiunea CHAMPAGNE - ARDENNE,
din vremuri diferite, multe trimiteri poștale ilustrate, 
precum și o insignă și două medalii locale.
Monumentul eroilor 
Moara
Biserica St.Laurent
Centrala nucleară
Fabrica de hârtie și cartoane 
Hala
Pavilionul Henric IV
Școala comunală
Hotelul Poștei și Telegrafului
Gara
Teatrul
Sediul jandarmeriei
Muzeul
Palatul de justiție
Trimiteri poștale ilustrate 
Insignă locală pescuit
Set 2 medalii locale

***

SĂ ZÂMBIM PE SEAMA
CANDIDAȚILOR LA
PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI 
16 noiembrie 2014, seara alegerilor prezidențiale; Ora 18.00 o discuţie între Victor Ponta şi sotia lui;
-        Daciana, draga mea, la noapte te vei culca cu viitorul preşedinte al României! 
La ora 22.00 Daciana îi dă replica:
-        Victor, dragul meu, cum rezolvăm cu viitorul preşedinte: mă duci tu la Sibiu, sau vine Iohannis aici?

Reporterul:
-        Domnule Ponta, ce vă califică pe dumneavoastră să candidați la alegerile prezidenţiale? 
Ponta:
-        Sunt un politician desăvârşit. Chiar şi vara, pe căldură toridă, pot minţi să înghețe apele.

Ponta, despre Statuia Libertății: "E puțin mai înaltă decât Daciana."

Victor Ponta a declarat că dacă olandezii se mândresc cu Van Persie,Van der Vaart și Van Gaal, el se mândrește cu Van Ghelie. 

______________xxx_____________

CÂTEVA 
PLACHETE,  INSIGNE 
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

A.C.R.C.S - (Autocluhul  Republicii Socialiste Cehoslovace)
Beograd - Praha - București
Autoclubul din Cehoslovacia (A.C.R.C.S.) a avut initiativa fondării in anii '30 a unei uniuni care isi propunea promovarea automobilismul sportiv prin organizarea de competitii internationale, alaturi de Automobil Club Roman Regal (A.C.R.R.) si Automobil Clubul din Regatul Iugoslaviei (A.C.R.Y.S.). Sigla uniunii a fost transpusa si in insigna pe care o admiri deasupra. Finisata în email, insigna are un diamentru de 30 mm si a fost realizata la atelierul praghez Karnet-Kysely. In centru apar initialele clubului ceholslovac. În afară de această insignă nu am gasit alte informatii legate de activitatea acestei uniunii a iubitorilor de automobilism.
Belgrad este cel mai mare oraș și capitala fostei R.S.F.S.I. (Republica Socialistă Federativă Iugoslavia) și în prezent a Serbiei. Orașul fondat în anul 269 Î.E.N are o populație de aproximativ 1,234 milioane de locuitori. Sus am postat steagul și drapelul orașului iar dedesubt câteva importante monumente belgrădene de arhitectură.
Teatrul național
Muzeul național
Parlamentul național
Academia de științe
Catedrala Sfântul Sava
Clădirea Băncii naționale
Statuia prințului Mihailo din Piața Republicii
Praga este cel mai mare oraș și capitala fostei R.S.C. (Republica Socialistă Cehoslovacă) și în prezent a Cehiei. Orașul atestat din secolul al IX-lea numără aproximativ 1,67 milioane de locuitori. Sus am postat steagul și drapelul orașului iar dedesubt câteva importante monumente pragheze de arhitectură.
Catedrala Sf.Vitus
 Turnul de televiziune Zizkov
Podul Carol
 Biserica Sf.Nicolae

Set 3 insigne Organizația de Pionieri
Organizația Pionierilor a fost o organizație comunistă a copiilor români de vârstă școlară (8 - 14ani). Era precedată de apartenența la organizația Şoimilor Patriei și succedată de apartenența la Uniunea Tineretului Comunist. La sfârșitul celui de al doilea război mondial ia naștere organizația „Pionierii României”, pentru care a fost creată în 1945 revista „Înainte”. Doi ani mai târziu, în 1947, pionierii au fost încadrați în U.A.E.R. - Uniunea Asociațiilor de Elevi din România. Pe 30 aprilie 1949, într-o ședință festivă la care a participat toată conducerea de partid și stat, 500 de copii au rostit, în incinta Teatrului Giuleşti (pe-atunci Palatul Cultural Gheorghe Gheorghiu-Dej), angajamentul de pionier. În perioada 1949-1966 mișcarea pionierească a fost subordonată Uniunii Tineretului Comunist. Comitetul Central al Partidului Comunist Român va adopta, la plenara din aprilie 1966, hotărârea: „Cu privire la îmbunătățirea activității Organizației Pionierilor”, prin care se stabilea ca aceasta să aibă organe de conducere proprii (consilii pionierești la diferite nivele, în frunte cu Consiliul Național al organizației). 
Placheta - 35 de ani de la crearea Organizației Pionierilor 1949 - 1984 
În luna noiembrie a aceluiași an, a avut loc prima conferință națională a Organizației Pionierilor, la care au fost adoptate principalele documente statutare: „Statutul unităților și detașamentelor de pionieri din Republica Socialistă România” și „Regulamentul Consiliilor Organizației Pionierilor din Republica Socialistă România”. În 1984, la aniversarea a 35 de la crearea organizației, aceasta avea 2.695.000 membri. În Statutul Organizației Pionierilor din Republica Socialistă România era foarte clar stipulat faptul că este o organizație revoluționară de masă a copiilor, uniunea tuturor detașamentelor și unităților de pionieri din Republica Socialistă România, care îi ajută pe pionieri să cunoască și să înțeleagă politica Partidului Comunist Român, îi mobilizează să participe, după puterile lor, la înfăptuirea acesteia. "Organizația Pionierilor educă școlarii în spiritul patriotismului socialist, al dragostei și devotamentului nemărginit față de poporul nostru, față de Republica Socialistă România, față de Partidul Comunist Român, ajută pe toți copiii să cunoască tradițiile și trecutul glorios de luptă ale poporului și ale clasei muncitoare pentru eliberare națională și socială, să îndrăgească frumusețile și bogățiile țării, le cultivă mândria patriotică pentru realizările obținute în construcția socialismului." Intrarea în cadrul organizației se făcea într-un cadru festiv, prin rostirea următorului angajament: „Eu, ...(numele si prenumele), intrând în rândurile Organizației Pionierilor, mă angajez să-mi iubesc patria, să învăț bine, să fiu harnic și disciplinat, să cinstesc cravata roșie cu tricolor.” Imnul (neoficial al) organizației era "Am cravata mea, sînt pionier". În orașele mari s-au constituit case ale pionierilor. La București Palatul Cotroceni a fost Palat al Pionierilor în perioada 1949-1976, iar în 1985 a fost inaugurată noua clădire a Palatului Pionierilor (astazi Palatul Naţional al Copiilor). Organizația Pionierilor acorda distincții individuale și colective. Cele individuale erau: tresele, titlurile „Pionier de frunte”, „Cutezătorul”, „Pionier fruntaș în munca patriotică”, „Meritul pionieresc” și insigne pe genuri de activitate. Cele colective constau în diplome cum ar fi: „Unitate fruntașă”, „Detașament fruntaș” și „Grupă fruntașă”.
Deasupra poţi vedea ecuson, şnur, trese, cravată, centură, uniformă şi steaguri pioniereşti. 

Insignă A.C.R. - (Automobil clubul român) 
(Model - Republica Socialistă România)
Mai jos prezint câteva file din istoria veche a Automobil Clubului Roman (A.C.R.), fost Automobil Clubul Regal Roman (A.C.R.R.) 1904 – 2014.
5 aprilie 1904. În salonul de onoare al Hotelului Boulevard din Bucureşti (clădire existentă şi în prezent), un grup de automobilişti, constituiţi în Adunarea Generală, a hotarât şi a semnat actul de înfiinţare a primei asociaţii a automobiliştilor din ţara noastră: Automobil Club Român. Automobil Club Român se înscrie, astfel, în primele 10 cluburi centenare din Europa şi în primele 14 cluburi centenare din întreaga lume.

Insignă regalistă A.C.R.R .- (Automobil clubul regal român)
Septembrie 1904. Are loc prima cursă de automobile din România organizată de ACR pe traseul Bucureşti – Giurgiu – Bucureşti (120 km). România a fost printre primele 6 ţări din lume care au organizat concursuri auto, după Franţa, SUA, Germania, Italia şi Austria. 

Insignă regalistă A.C.R.R .- (Automobil clubul regal român)
8 decembrie 1905. ACR a fost primit ca membru al Asociaţiei Internaţionale a Automobil Cluburilor Recunoscute de la Paris, devenită ulterior Federaţia Internaţională a Automobilului (FIA). 

Insignă regalistă A.C.R.R .- (Automobil clubul regal român)
Anul 1914. Automobil Club Român îşi schimbă statutul în Automobil Club Regal Român (ACRR), iar timp de 33 de ani Regii României au deţinut funcţia de preşedinţi de onoare ai ACRR. 

Insignă regalistă A.C.R.R .- (Automobil clubul regal român)
15 ianuarie 1921. Adunarea Generală a ACRR introduce un nou capitol în Statut (capitolul 6) privind autorizarea cluburilor regionale. Primul club regional a fost înfiinţat la 8 septembrie 1921, la Cluj. Printre membrii lui de onoare s-a numărat Octavian Goga. 
Anul 1925. ACRR s-a afiliat la Consiliul Central al Turismului Internaţional, cu sediul la Paris. 

Insignă regalistă A.C.R.R .- (Automobil clubul regal român)
Anul 1926. Alexandru Berlescu realizează, în premieră, înconjurul României pe un Oldsmobile, parcurgând 2447 km în 50 de ore. Are loc, de asemenea, în România, prima cursă Bucureşti – Paris şi retur, fără oprire, performanţă realizată de Henry Manu, însoţit de N. Constantinescu, pe o maşină Buick. 
Anul 1927. Este înfiinţat Automobil Club Regional Moldova de Sus, Cernăuţi, potrivit Statutului ACRR. 

Concursul internațional de Turism
Marele Premiu al R.P.R. - (Republica Populară Română) 
Premiul II - 1927 - G.Polizu - Micșunești
Anul 1929. Automobil Club Regal Român devine membru fondator al CERCULUI DE SPORTURI BĂNEASA (Country Club), cu denumirea actuală de Clubul Diplomatic Bucureşti. 
Anul 1936. Petre Cristea şi Ion Zamfirescu (însoţiţi de Gogu Constantinescu) câştigă Raliul Monte Carlo, pe un Ford V8, performanţă considerată ca fiind cea mai mare victorie a automobilismului românesc. 
1 ianuarie 1948. Automobil Club Regal Român primeşte denumirea de Automobil Clubul Republicii Populare Române (ACRPR), cu sediul în B-dul 6 Martie nr. 5, fiind unicul club naţional recunoscut oficial. 
Anul 1953. Este organizată Competiţia automobilistică MARELE PREMIU al RPR şi CIRCUITUL CFR pe parcelarea Floreasca din Bucureşti. 

Placheta - Luna Bucureștilor
Rallye - București cu sprijinul și sub patronajul
Primăriei municipiului capitalei - 5 iunie 1935
A.C.R.R. - (Automobil Clubul Regal Român)
Anul 1958. Urmare a transformărilor politice din România, desfiinţarea Regatului, la iniţiativa unui grup de automobilişti, ACRPR a fost reorganizat într-o nouă concepţie, sub denumirea de Asociaţia Automobiliştilor din România (AAR). 
1964. Are loc prima ediţie a Raliului Dunării – CASTROL, care avea startul la Viena şi sosirea la Braşov. 
1967. Are loc prima ediţie a Raliului României. 
1967. Un comitet de iniţiativă a depus diligenţele necesare pentru transformarea AAR în Automobil Clubul Român. La împlinirea a 63 de ani de existenţă, asociaţia automobiliştilor din România revenea, astfel, la numele ei iniţial – Automobil Clubul Român. 

Insignă A.C.R. - (Automobil clubul român) (Model - România)
18 octombrie 1967. ACR se mută în noul său sediu situat în Str. Nikos Beloiannis nr. 27, astăzi Str. Take Ionescu nr. 27. 
17 mai 1974. Se înfiinţează Federaţia Română de Automobilism şi Karting (ACR – FRAK).

________________ooOoo_______________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități
militare din armata regală olandeză în timpul
celui de-al doilea război mondial

Câteva ornamente decorative marginale
de pe bancnote locale, de necesitate, belgiene

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 16.11.2014
La mulți ani fiului meu, 
OVIDIU - ADRIAN,
care azi a împlinit 35 de ani! 
Tu să fii sănătos și fericit, 
dar și familia ta!
Azi KLAUS IOHANNIS 
a câștigat Președinția României.
Oare avem motive să ne bucurăm?

Niciun comentariu: