vineri, 21 noiembrie 2014

MALAYA


1 dolar 1941
MALAYA
A fost o colonie britanică în perioada anilor 1940 – 1957,
Situată în Sud-Estul Asiei, un grup
variat de insule din Ocenaul Pacific,
parte a teritoriului statului de azi – Malaezia
Suprafața și populația coloniei a variat de-a lungul vremii.
Capitala coloniei a fost metropola Kuala Lumpur.
Colonia nu a avut o deviză națională unanim acceptată.  
Stema insulelor şi arhipelagurilor
componente ale coloniei britanice Malaya:
 
 Perlis
Negeri Sembilan
Pahang
Terengganu
Johor
 
 Kelantan
Perak
 
 Brunei
 
 Selangor
Kedah
 
 Straits Settlements 

Steagul insulelor şi arhipelagurilor componente
ale coloniei britanice Malaya: 

Pahang 

 Perlis
Negeri Sembilan
Terengganu
Johor
Kelantan
Brunei
Perak
Selangor
Kedah
Straits Settlements 

Stema şi steagul oficial Malaya:
Pe aversul bancnotei postate deasupra este reprezentat chipul lui regelui George al VI-lea. Regele George al VI–lea al Marii Britanii, numele real George Frederick Ernest Albert, a trăit în perioada anilor 1895 - 1952, a condus Regatul Unit al Marii Britanii și statele Commonwealthului britanic în perioada anilor 1936 – 1952.
Mai jos am postat fotografiile câtorva inconfundabile monumente de arhitectură din capitala statului.
Catedrala Sfântul Ion
Circuitul automobilistic de formula 1 - Sepang
Gara
Moscheia Jamek
Moscheia Masjid Negara
Clădirea Primăriei
Turnurile Petronas
Mai jos am postat alte instrumente financiare emise de către statul Malaya.
Bancnota 10 dolari - ocupație japoneză
Acțiune Malaya emisă în Franța
Certificat Malaya emis în Anglia
Moneda Malaya 1 cent 1941 - Regele George VI
Medalie Malaya - Regele George VI
Medalie Malaya - Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii,  nume complet Elizabeth Alexandra Mary, născută în anul 1926, este suverana Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord precum şi a statelor independente din componenţa Commonwealthului britanic.
Set 3 insigne Malaya

***

SĂ ZÂMBIM
PRIVIND O CARICATURĂ!

_________xxx_________

O PLACHETĂ, O MEDALIE
ȘI CÂTEVA INSIGNE DIN
MUNICIPIUL BUCUREȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 


Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  


Institutul de medicină aeronautică 
"General dr. aviator Victor Anastasiu" București 1886 - 1972
Institutul național de medicină aeronautică și spațială "General doctor aviator Victor Anastasiu" are sarcini si atributii functionale precise in ceea ce priveste selectia si expertiza medicala si psihologica a personalului aeronautic militar si civil, in fundamentarea stiintifica a normelor si standardelor medicale de expertiza medicala si psihologica, in asigurarea asistentei medicale primare si de specialitate in ambulatoriu, in organizarea programului universitar de instruire in domeniul medicinei aerospatiale. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul Institutului național de medicină aeronautică și spațială "General doctor aviator Victor Anastasiu" din București.
Victor Anastasiu (născut la 5 octombrie 1886 în Huşi şi decedat la 4 august 1972 în Bucureşti) a fost un medic și psihofiziolog român, membru al mai multor societăți internaționale de aeronautică din Paris şi Geneva, expert tehnic în cadrul Ligii Naţiunilor în anul 1929.  În prezent Institutul național de medicină aeronautică poartă numele medicului român, Institutul național de medicină aeronautică și spațială "General doctor aviator Victor Anastasiu". A înființat în anul 1920 Centrul de medicină aeronautică, printre primele astfel de centre din lume.  Studiile efectuate aici, i-au permis lui Anastasiu să contribuie semnificativ la dezvoltarea medicinei aeronautice.  A experimentat comportamentul aviatorilor atât la sol cât și în timpul zborurilor. Studierea comportamentului piloților în timpul zborurilor a fost o premieră mondială, aspect recunoscut în cadrul Congresului Internațional de navigație aeriană de la Paris din 1921 de către Ch. Richet.

Insignă - I.P.B. - 20 de ani 1978 - 1998
(Institutul Politehnic București) Facultatea de metalurgie
Universitatea POLITEHNICA (altă dată Institutul Politenhic) din Bucuresti este cea mai veche si prestigioasa scoala de ingineri din Romania. Traditiile ei sunt legate de infiintarea, in anul 1818, de catre Gheorghe Lazar, a primei Scoli tehnice superioare cu predare in limba romana la manastirea Sfantul Sava din Bucuresti, care in anul 1832 este reorganizata in Colegiul de la Sfantul Sava. La 1 octombrie 1864, a fost infiintata "Scoala de Poduri si Sosele, Mine si Arhitectura", care la 30 octombrie 1867 devine "Scoala de Poduri, Sosele si Mine" cu durata studiilor de 5 ani. Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, institutia capata o noua structura sub denumirea de "Scoala Nationala de Poduri si Sosele", iar la 10 iunie 1920 a fost infiintata Scoala Politehnica din Bucuresti, avand patru sectii: Electromecanica, Constructii, Mine si Metalurgie, Sectia Industriala.  Din noiembrie 1920 denumirea se schimba in POLITEHNICA din Bucuresti. La data de 3 august 1948 a fost infiintat Institutul Politehnic din Bucuresti, care cuprindea initial 4 facultati si in care, din 1950, au aparut majoritatea facultatilor actuale. In baza rezolutiei Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din Bucuresti a devenit Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al Universității Politehnice din București.

Insignă - I.C.R.A . - București 10 
(Întreprinderea de comerț cu ridicata pentru produce alimentare)
S.C. Bucur S.A. este o societate comerciala cu indelungata traditie in comercializarea produselor alimentare, o notabila prezenta pe piata. Infiintata inca din anul 1946 sub numele I.C.R.A. – Bucuresti (Întreprinderea de comerț cu ridicata pentru produse alimentare), actuala S.C. Bucur S.A (inregistrata sub aceasta denumire in 1990) s-a impus ca furnizor de incredere pentru un segment important de comercianti, a se vedea imaginea de deasupra.

Insignă - I.C.R.A . - București 10 
(Întreprinderea de comerț cu ridicata pentru produce alimentare)
Obiectul de activitate al S.C. Bucur S.A. include: comercializarea (cu ridicata si cu amanuntul) produselor alimentare si nealimentare; inchirieri de spatii comerciale si de depozitare; prestarea de servicii complete in spatiile de depozitare aflate in proprietate. Societatea are sediul în București, sector 2, strada Vișinilor la nr.25. Sus am postat logo-ul SC Bucur SA.

Insigna - Industrialexport Bucharest - Romania 
INDUSTRIALEXPORT SA este o importantă companie românească situată în București, sectorul 1, bulevardul Dacia, la nr.59. Această companie are o tradiție de peste jumătate de veac, ce are relații comerciale cu companii similar din peste 60 de țări din întreaga lume. Sus am postat logo-ul companiei Industrialexport. 

Insigna - Industrialexport Bucharest - Romania 

Activitatea principala a companiei Industrialexport constă în export pentru construirea de rafinării de petrol, uzine chimice și petrochimice, conducte pentru petrol și gaze natural.

Placheta - Industrialexport Bucharest - Romania - 1970
(Pavilionul expozițional Romexpo) 
Realizat in anul 1962 de un colectiv condus de arhitectul Ascanio Damian, Pavilionul expozițional ROMEXPO  este legat de piata din capatul Soselei Kiseleff printr-o esplanada larga, marginita de spatii verzi. Edificiul se compune din doua parti importante, constructia perimetrala si cupola. Prin cele trei galerii situate la cote diferite, legate intre ele prin scari libere, dispuse ritmic si radial, se realizeaza un interesant echilibru arhitectural interior. Aria construita este de aproximativ 10.000 mp, pavilionul inscriindu-se intr-un diametru de aproape 180 de metri. Inaltimea totala este de 42 de metri, iar diametrul cupolei este de 93 de metri. La incheierea constructiei, recepti­o­nata in ianuarie 1962, executantul lucrarii preda Camerei de Comert, in calitate de beneficiar, obiectivul de investitii, acesta fiind inclus de la bun inceput in patrimoniul Camerei. Inca de la inceput a existat o fireasca preocupare pentru folosirea in cea mai mare masura a constructiei. In principal, au fost avute in vedere trei directii: organizarea de expozitii romanesti, de expozitii straine si  de manifestari culturale. In ceea ce priveste expozitiile romanesti, s-a optat pentru organizarea targului anual numit „Pavilio­nul de mostre”, manifestare expozitionala care insotea contractarea centra­lizata a „fondului pietei“ pentru marfuri metalochimice, textile-confectii- incaltaminte si agroalimentare. Referitor la expozitiile straine, au fost propuse pentru primul an sapte manifestari de acest gen, dintre care nu s-au materializat decat trei. Prima expozitie straina organizata in Pavi­lionul Central a fost Expozitia industriala franceza, care s-a desfasurat in iunie 1962, urmata de manifestari similare din Germania Federala si Austria. Cea de-a treia directie de actiune n-a avut succes, spatiul oferit de Pavilionul Central fiind nefunc­tional pentru o buna parte dintre tipurile de spectacole caracteristice epocii. Expozitia Realizarilor Economiei Nationale (EREN ‘64) a fost organizata pe un teren de peste 100 de hectare, intins de la malul Lacului Herastrau pana dincolo de Pavilionul Central si de la Casa Scanteii pana catre Strandul Herastrau (numit in epoca Strandul Tineretului). Inaugurarea oficiala a EREN a avut loc vineri, 21 august 1964. Fata de interesul de care s-a bucurat EREN ‘64, s-a luat hotararea ca o noua editie sa aiba loc in 1969. Manifestarea a continuat si dupa aceea, in ritm de una la cinci ani, dar sub numele adaptat de EDES, adica Expozitia Dezvoltarii Economico-Sociale. Ideea organizarii unui targ comer­cial international cu caracter industrial la Bucuresti precede, fireste, organizarea primei editii a TIB. Ideea organizarii unui targ industrial a venit firesc, cu atat mai mult cu cat practica desfasurarii targurilor in strainatate era cunoscuta in Romania. Si de la idee la materializare n-a mai fost decat un pas. În ziua de 31 mai 1968, in presa a aparut informatia avand urmatorul cuprins: „Potrivit unei hotarari a Consiliului de Ministri, cu incepere din anul 1970, in Capitala se va organiza, la fiecare doi ani, in luna octombrie, Targul International – Bucuresti. Complexul expozițional Romexpo este cel mai mare complex expozițional din România, situat în Piața Presei Libere din București. Suprafața totală a complexului este de 421700 metri pătrați din care 203021 metri pătrați suprafață totală a pentru expuneri, împărțită în 42 de pavilioane, 35000 metri pătrați parcarea de 2200 locuri. Pavilionul central al complexului, numit în timpul regimului comunist Pavilionul Expoziției Economiei Naționale, a fost construit între anii 1960 - 1963, pe fostul spațiu al tribunelor hipodromului București, după planurile arhitecților Ascanio Damian, Mircea Enescu, Vera Hariton și inginer Dan Mateescu. Pavilionul, înalt de 42 de metri, cu o suprafață construită de 10000 metri pătrați este edificat pe un plan circular cu diametru de 180 de metri  și are o cupolă cu un diametru de 93 metri. Pavilionul este racordat la rețeau feroviară a României, în acest sens în spatele construcției, în partea opusă intrării fiind construită o cale ferată.

București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative ale Bucureștiului precum și câteva trimiteri poștale din vremuri diferite (cartofilie bucureșteană). 
Clădirea Primăriei capitalei
Academia de Științe economice
Muzeul Băncii Naționale a României
Cercul militar național
Hotelul Ambasador
Palatul Ministerului lucrărilor publice
Foișorul de foc
Universitatea 
Poșta centrală
Piața Palatului R.P.R.
(Republica Populară Română)
Piața Republicii
Piața Universității
Trimiteri poștale ilustrate din timpuri diferite

__________ooOoo__________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare
din armata regală olandeză în timpul celui
de-al doilea război mondial

Câteva vignete de pe acțiuni franceze

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 21.11.2014

Niciun comentariu: