luni, 17 noiembrie 2014

ALBATANA - SPANIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și 
arhitectură din localitatea spaniolă ALBATANA, provincia
ALBACETE, comunitatea autonomă CASTILLA LA MANCHA 
și o insignă locală. 
Biserica
Fântana leilor
Apeductul
Monumentul eroilor
Arhitectură locală
Insignă locală

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ

STRADA 
de Marian Popescu
Voi muri, precum se ştie,
Dar, ca fericit al sorţii,
Mulţumescu-ţi, primărie,
Că am groapa-n faţa porţii!

PANTA REI 
de Gheorghe Culicovschi – Buzău
Adunatu-s-au mulţi anii
Pe răbojul vieţii mele,
Mulţi ani buni, alţi de bejanii
Toţi pe drumul către... stele.

__________xxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ȘI MEDALII
DIN JUDEȚUL CONSTANȚA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Societatea numismatică română - 1903 
Al XVIII-lea Simpozion național - Constanța 18 - 19 mai 2001
Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaţilor”,  referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate. Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţă Societatea Numismatică Română (SNR). Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România." În prezent SNR are filiale în aproape toate județele țării. Sus am postat logo-ul Societății Numismatice Române.
Numismatica (gr. numisma și lat. nummus, - monedă, ban) este știința auxiliară a istoriei având drept obiect de cercetare tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt monedele confecționate și raporturile dintre diferitele categorii de monedă. O ramură a numismaticii, medalistica se ocupă cu studiul medaliilor. Monedele au apărut din timpuri străvechi, ca obiecte din materiale nemetalice folosite pe rol bani. Neștiutorii includ și studiul bancnotelor lumii în numismatică, ceea ce este greșit. Pentru lămuriri citește mai jos!
Notafilia este denumirea pasiunii de a colecționa, cerceta și studia bancnotele lumii. Moneda de hârtie a fost, fără îndoială, introdusă de negustorii de ceai chinezesc, la începutul secolului al X-lea, pentru încheierea marilor tranzacții folosind bilete la ordin. Administrația chineză adoptă, în mod oficial,   bancnotele în anul 1024. Prima mențiune occidentală a unei forme de bancotă a fost făcută de către Marco Polo, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prima bancă din Europa care a emis bancnote a fost Riksbank din Stockholm, în anul 1658. 
Atena era o zeiţă, una dintre cele mai mari divinități ale mitologiei greceşti, identificată de către romani cu zeița Minerva. 
Era zeița înțelepciunii, pe care grecii o mai numeau și Pallas Athena sau, pur și simplu, Pallas. Deasupra am postat o poză cu statuia zeiţei Atena care se găseşte la Muzeul Luvru din Paris.

Insigna regalistă - Salvamar
Salvamar este numele unui serviciu maritim specializat în salvarea celor aflați în pericol de a se îneca. Persoana care face parte din acest serviciu se numește se numește tot salvamar, și uneori darfoarte rar salvamarist.

Insignă - Liceul Mircea cel Bătrân - Constanța - Centenar 1896 - 1996
La 1 septembrie 1896, Ministerul Instructiunii Publice a hotarat infiintarea gimnaziului clasic de baieti cu clasele V - VIII, iar in 1900 profesorii au decis ca unitatea de invatamant sa se numeasca „Mircea cel Batran“. In anul 1911 s-a dezvoltat structura prin infiintarea liceului, ciclul superior, care a functionat ca unitate numai cu baieti pana in anul 1948, la reforma prin care s-a propus amestecul claselor. Doi ani nu a functionat, in intervalul 1916 -1918, din cauza ocuparii Dobrogei de catre trupele bulgaro-germane. In anii '20, institutia a capatat o mare importanta, pentru ca fusese vizitata de regele Carol I in doua randuri si, din dispozitia lui si la solicitarea profesorilor scolii, s-a pus problema construirii unui local grandios, destinat liceului. Piatra de temelie a actualei construcții a Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța s-a pus în data de 13 octombrie 1923 sub conducerea arhitectului N.Stănescu. Sus am postat logo-ul și sediul actual al Colegiului național Mircea cel Bătrân din Constanța.  

Liceul teoretic Mircea cel Bătrân - Constanța
100 de ani de la înființare 1896 - 1996 
Mircea cel Bătrân (născut în anul 1355 şi decedat la data de 31 ianuarie 1418), voievod al Ţării Româneşti între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 sau mai 1935, şi încă odată între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418, a fost un domnitor al Ţării Româneşti. El a fost fiul lui Radu I şi fratele lui Dan I pe care l-a urmat la tron după moartea acestuia. În actele oficiale apare ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul şi de Hristos iubitorul şi singur stăpânitorul, Io Mircea mare voievod şi domn....”. În istoriografia română apare şi sub numele Mircea cel Mare.

341 st Infantry Battalion White Sharks 
Batalionul 341 Rechinii albi (Topraisar - Constanța)
Res non verba - (Fapte nu vorbe)
Operation Enduring Freedom - Afganistan - 2006
Batalionul 341 Infanterie, supranumit "Rechini albi" a participat cu succes la câteva misiuni internaționale de luptă. Are un efectiv de aproximativ 400 de militari, fiind dislocat efectiv în comuna constănțeană Topraisar. Deasupra am postat o fotografie cu Primăria comunei Topraisar din județul Constanța. 

Insignă - Divizia 9 Infanterie "Mărășești"
115 ani de la înființare 1879 - 1994
Încheierea războiului de independenţă, prin schimbările geostrategice produse în sud-estul Europei şi Peninsula Balcanică, avea să deschidă pentru România noi provocări şi transformări, inclusiv pe plan militar. Astfel, printre activităţile principale ale guvernului de la Bucureşti din acea perioadă s-a numărat şi preocuparea stringentă pentru organizarea militară a provinciei Dobrogea, revenită recent la patria mamă. La 22 februarie 1879 trupele române dislocate în Dobrogea au format prima mare structură de forţe terestre din această provincie. Marea unitate nou creată a primit denumirea de Divizia Activă Dobrogea, iar la comanda acesteia a fost numit generalul de brigadă George Angelescu, care s-a distins în războiul de independenţă (1877-1878).Tradiţiile marii unităţi dobrogene au fost transmise şi îmbogăţite pe parcursul celor 135 de ani de la înfiinţare. Un moment de referinţă   l-a constituit anul 1903, când unităţii i s-a schimbat denumirea în Divizia 9 Infanterie. Sub aceast nume, divizia a participat la toate campaniile militare ale armatei române din secolul XX. Contribuţia cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unităţi terestre de bază ale armatei române.În timpul Primului Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a participat la operaţia de la Mărăşeşti, ducând lupte de apărare în sectorul cel mai greu încercat al dispozitivului Armatei a 2-a, printre care satul şi gara Mărăşeşti. Pentru a aminti peste veacuri imensul sacrificiu al ostaşilor dobrogeni şi rolul important pe care l-a avut această mare unitate în istorica bătălie, la aniversarea a 40 de ani de la celebra bătălie a Mărăşeştilor, Divizia 9 Infanterie a primit denumirea onorifică "Mărăşeşti". În cel de-al Doilea Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a ajuns la Cotul Donului în toamna anului 1942. Trecerea României de partea Naţiunilor Unite a găsit Divizia 9 Infanterie în dispozitivul de luptă pentru apărarea litoralului românesc. Regimentele dobrogene au participat apoi în luptele de la Oarba de Mureş şi la eliberarea Transilvaniei de nord-vest, astfel încât, la 25 octombrie 1944, primele unităţi dobrogene ale Diviziei 9 aveau să pătrundă în oraşul Carei. Luptele au continuat pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei. La 1 octombrie 2009 a fost constituită Brigada 9 Mecanizată care, în semn de respect şi consideraţie faţă de înaintaşi, a primit denumirea onorifică "Mărăşeşti" şi duce mai departe gloria, eroismul şi onoarea militarilor dobrogeni. Puţine unităţi ale armatei României au fost dăruite de către înaintaşi cu astfel de tradiţii deosebite şi glorioase, demne de a fi înscrise în cartea nemuririi neamului nostru, precum tradiţiile pe care le continuă Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti". Preluarea tradiţiilor de luptă ale Diviziei Active Dobrogea reprezintă, pentru întreg personalul brigăzii, un gest de mândrie şi de respect faţă de înaintaşii dobrogeni şi, în acelaşi timp, un imbold pentru îndeplinirea misiunilor la un înalt standard. 


Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 ÎEN, când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, precum şi pozele câtorva clădiri inconfundabile din orașul Constanţa.
Farul genovez
Muzeul de artă
Moscheia Carol I
Clădirea Primăriei
Cazinoul
Farul nou
Trimiteri poștale ilustrate

Județul Constanța este județul cel mai urbanizat din România, populația care locuiește în orașe numărând puţin peste 500000 de locuitori din totalul de aproximativ 760000 de locuitori. Județul este situat în extremitatea SE a României, are o suprafaţă de 7071 kilometri pătrați, iar capitala judeţului este oraşul cu acelaşi nume, Constanţa. Ca subunităţi administrative judeţul are 3 municipii - Constanța, Medgidia și Mangalia, 9 oraşe - Băneasa, Eforie, Cernavodă, Hârșova, Murfatlar, Năvodari, Negru Vodă, Techirghiol, Ovidiu şi 58 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva locuri de vizitat în acest județ.
Stațiunea Olimp
Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei
Stațiunea Costinești
Sanatoriul balnear Mangalia
Lacul Techirghiol
Muzeul marinei militare - Mangalia
Stațiunea Mamaia
Monumentul Tropaeum Traiani - Adamclisi
Podul Carol I - Cernavodă

Trimiteri poștale ilustrate

_____________ooOoo_____________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 embleme brodate, de identificare a unor
unități militare, din armata regală olandeză, în 
timpul celui de-al doilea război mondial

SLOGANURI ȘI VIGNETE 
DE PE CUPOANELE
DE RAȚIONALIZARE A
BUNURILOR DE LARG CONSUM
DIN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL
Guardia civil (Garda civilă)
Hospital del frente (Spital de front) 
La paz social condition indispensable del progreso de la nacion
(Pacea socială condiție indispensabilă progresului națiunii)
Juventud feminina espanola (Tineretul spaniol feminin)

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 17.11.2014

Niciun comentariu: