sâmbătă, 22 noiembrie 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE BELGIA - 6


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Victor Horta. Aversul monedei prezintă chipul lui Victor Horta, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, anul emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 29 milimetri, greutatea – 15,55 grame, metalul – aur, calitate – proof, tirajul – 2000 de exemplare și preț unitar de cumpărare – 760 euro. 
Victor Horta (născut la data de 6 ianuarie 1861 la Gent și decedat la data de 9 septembrie 1947 la Etterbeek) a fost un arhitect și designer belgian. Este descris de către John Julius Norwich ca fiind „fără îndoială arhitectul european cheie al mișcării artistice Art Nouveau. Horta este recunoscut ca unul dintre cele mai importante nume în arhitectura Art Nouveau. Prezint mai jos câteva dintre principalele clădiri proiectate de către Victor Horta.
 Gara
Hotelul Solvay
Hotelul Tassel

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Gerardus Mercator. Aversul monedei prezintă chipul lui Gerardus Mercator, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, data emiterii – 18.10.2012, forma - rotundă, diametrul – 29 milimetri, greutatea – 15,55 grame, metalul – aur, calitate – proof și tirajul – 2000 de exemplare. 
Gerardus Mercator a fost un cartograf, geograf și matematician flamand de renume din perioada Renașterii. Acest nume este un nume latinizat, un obicei pe atunci foarte răspândit; numele său real fiind Gerard De Kremer. Numele său în germană a fost Gerhard Kremer („Kremer” înseamnă „negustor”). S-a născut la data de 5 martie 1512 la Rupelmonde, în Flandra și a decedat la data de 2 decembrie 1594 la Duisburg, în Germania. De la el au rămas doar 5 hărți, păstrate în Muzeul de istorie din Duisburg. În anul 1562 el a realizat prima hartă a Europei.

Moneda euro de colecţie de mai sus comemorează trecerea a 20 de ani de la moartea lui Baudouin I. Aversul monedei prezintă chipul lui Baudouin I, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, anul emiterii – 2013, forma - rotundă, diametrul – 29 milimetri, greutatea – 15,55 grame, metalul – aur, calitate – proof și tirajul – 1500 de exemplare. 
Baudouin I (nume real și complet Boudewijn Albert Karel Leopold Axel Marie Gustaaf van Belgie, născut la data de 7 septembrie 1930 și decedat la data de 31 iulie 1993) a fost rege al Belgiei după abdicarea tatălui său, în anul 1951, până la moartea sa, în 1993. A fost fiul cel mare al regelui Leopold al III-lea și a primei lui soții, Astrid a Suediei. Nu a avut moștenitori și, după decesul său, coroana a trecut fratelui său, Albert al II-lea.

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
de Liviu Gogu – Buzău

PRILEJ DE MARE SĂRBĂTOARE

În sat e cânt și veselie,
Nu e nuntă, nici concert;
Serbăm, de-o lună, cu mândrie,
Faptul c-a stat… vinul din fiert!

CONSOLARE

Nu prea avem porumb în leasă,
Nici grânele n-au mers prea bine,
Dar, domnu-i bun și nu ne lasă:
Ne-a dat la schimb... butoaie pline!

_________xxx_________

O MEDALIE ȘI 
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Emblema de onoare a Forțelor Aeriene
Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene se conferă prin ordin de către Șeful Satului Major al Forțelor Aeriene pentru fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, pentru fapte de eroism, pentru îndeplinirea ireproșabilă a misiunilor sau pentru obținerea de rezultate deosebite în procesul de instruire. Distincția se conferă personalului militar și civil, structurilor Armatei României, rezerviștilor, veteranilor de război, precum și militarilor și structurilor militare străine din forțele aeriene. Pe aversul acestei embleme este reprezentat însemnul heraldic al Statului Major al Forțelor Aeriene, înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri deschisă, lată de 10 mm. În deschiderea cununii de lauri este dispusă central o cruce. Deasupra cununii de lauri este dispusă central plăcuţa superioară, cu dimensiunile 20 mm x 10 mm, pe care este înscris, în relief, cu majuscule, cuvântul „ONOARE”.  Pe reversul emblemei este reprezentată aceeaşi cunună de lauri, cu o cruce în deschiderea acesteia. Cuvântul „ONOARE“ este scris şi pe reversul plăcuţei superioare, în relief, cu acelaşi tip de caractere. Pe reversul emblemei, central, este scris în relief cu majuscule, cu litere înalte de 3 mm, următoarea denumire: EMBLEMA DE ONOARE A FORTELOR AERIENE.

Insigna - Pentru merite deosebite în munca artistică
U.G.S.R. - (Uniunea generală a sindicatelor din România)
După instaurarea comunismului în România, regimul a instituit un amplu ansamblu de măsuri de convingere-impunere-schimbare a conștiinței cetățenilor. Se vorbea despre “formarea omului nou, constructor și apărător devotat al cuceririlor revoluționare ale poporului.” Se cerea astfel o eficiență sporită în toate domeniile de activitate dar și economii de orice fel, “la sânge”.  În acest scop s-a instituit un sistem stufos de insigne și decorații pentru distingerea oamenilor cu merite în aceste domenii. Aceste distincții acopereau toate domeniile de activitate, erau confecționate de metal mort, fiind strident colorate și încărcate cu simboluri comuniste. Și insigna Pentru merite deosebite în munca artistică  de amatori – U.G.S.R. (Uniunea generală a sindicatelor din România) face parte din acest ansamblu de distincții. Nu lipsesc simbolurile specifice; culorile tradiționale ale drapelului național și roata dințată – simbolul industrializării țării. Laurii de pe marginea insignei simbolizează “victoria finală” în desăvârșirea societății comuniste în România.
În timpul regimului comunist se organizau anual concursuri și festivaluri ale formatiilor artistice de amatori în toate școlile, liceele și instituțiile de învățământ superior, chipurile pentru a pune în valoare valențele cultural-artistice ale poporului, scopul ascuns fiind acela de preamărire a conducătorilor statului și a realizărilor socialismului. Punctul culminant al acestor manifestări l-a constituit Festivalul national Cântarea României. 
Uniunea Generală a Sin­dicatelor din România (UGSR) a fost un sindicat din perioada comunistă în România, care a avut 7,5 milioane de membri și a fost desființat la data de 25 decembrie 1990. Sindicatul a fost înființat la data de 11 iunie 1945, ca unic sindicat din România, sub numele de Confederația Generală a Muncii, moștenind întregul patrimoniu al sindicatelor din perioada precedentă. Din 1966 se numește Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR). Sus am postat logo-ul UGSR. Toți membrii sindicatului dețineau un carnet de membru. 
Orga­nul de presă al U.G.S.R. a fost publicația „Munca”. 
U.G.S.R. a fost reînființată la data de 9 februarie 2010 și a fost recunoscut ulterior de instanță care a dispus înregistrarea organizației în Registrul Special al Tribunalului București la data de 12 aprilie 2010

Insigna - R.N.R. - Registrul naval român
Registrul Naval Român (R.N.R.) este o instituție cu personalitate juridică, independentă şi fără scop comercial, care are ca atribuţii principale elaborarea regulilor pentru construcţia şi clasificarea navelor maritime şi de navigaţie interioară, supravegherea tehnică a construcţiilor, reconstrucţiilor şi reparaţiilor de nave, afabricării materialelor şi echipamentelor navale, inspectarea navelor în vederea acordării, reînnoirii sau confirmării clasei, precum și urmărirea aplicării convenţiilor internaționale relative la ocrotirea vieții umane pe mare şi măsurarea tonajului navelor. R.N.R. este singurul organ împuternicit de guvernul României de a elibera navelor sub pavilion român,  documentele prevăzute de aceste convenţii. De asemenea R.N.R. este împuternicit şi de alte guverne străine de a elibera navelor navigând sub pavilionul lor certificatele prevăzute de convenţiile internationale.

Insigna - România - Departamentul
pentru politica de apărare
Departamentul pentru politica de apărare (nume actual - Departamentul pentru politica de apărare şi planificare - D.P.A.P.) este structura centrală a Ministerului Apărării Naționale care coordonează îndeplinirea obligaţiilor asumate şi care decurg din calitatea de membru N.A.T.O. (Organizației Tratatului Atlanticului de Nord) şi a Uniunii Europene, asigură aplicarea politicii de apărare şi planificarea integrată a apărării, precum şi coordonarea cooperării politico-militare internaţionale. Acest departament este condus de un secretar de stat. Domeniile sale de responsabilitate sunt: politica de apărare, planificarea integrată a apărării,  cooperarea internatională în domeniul apărării, cercetarea științifică în domeniul politicii de apărare și istoriei militare precum și expertiză documente, activități international, de stat major și resurse umane.

Insigna - Raliul FIM (Federația internațională de motociclism)
Neptun - România * 6 - 8 iulie 1976 Ediția 31 - Translator
Raliurile de motociclism se organizează pe mai multe clase în funcție de capacitatea cilindrică a motorului (125, 250 sau 500 centimetri cubi). Ele se organizează pe diferite categorii de drumuri. Motociclismul este o disciplină sportivă ce atrage în mod special tinerii dar și foarte mulți spectatori pe marginile traseului de concurs.   
Neptun este o stațiune balneoclimaterică de pe litoralul Mării Negre, aparținând municipiului Mangalia, județul Constanța, Dobrogea, România. Este una dintre cele șase stațiuni ale litoralului românesc, situată în extremitatea sud-estică a Romaniei, într-o zonă cu o vegetație relativ bogată, pădurea Comorova, pe țărmul Mării Negre, la 7 kilometri nord de orașul Mangalia și la 38 kilometri de Constanța. Deasupra am postat patru trimiteri poștale ilustrate din stațiunea Neptun.

____________ooOoo____________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Câțiva epoleți pentru uniforma cadrelor militare
din armata Republicii Moldova

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni franceze

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 22.11.2014

Niciun comentariu: