duminică, 2 noiembrie 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE BELGIA - 5


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează trecerea a 50 de ani de la deschiderea Expoziției mondiale de la Bruxelles, din anul 1958. Aversul monedei prezintă stilizat Pavilionul de inginerie din cadrul expoziției, iar reversul o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, anul emiterii – 2008, forma - rotundă, diametrul – 29 milimetri, greutatea – 15,55 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 3000 de exemplare.   
Expoziția mondială de la Bruxelles a fost prima mare expoziție internatională – târg de după cel de-al doilea război mondial. Ea a fost deschisă în perioada 17 aprilie – 19 octombrie 1958, s-a întins pe 2 kilometri pătrați și a fost vizitată de 41454412 cetățeni ai lumii, aici având pavilioane de prezentare 44 de state ale lumii. Sus am prezentat logo-ul expoziției, pavilionul Phillips și o coliță poștală românească tipărită în cinstea acestui eveniment. 
Construit in 1958, cu ocazia expoziției mondiale, Atomium-ul este structurat asemenea unui atom de fier, avand 9 sfere legate intre ele prin scari, fiecare continand camere pentru expozitii. De pe sfera situata la cea mai mare inaltime se poate admira o priveliste cu totul deosebita. Înălţimea maximă a monumentului este de 102 metri, până la vîrful antenei. Realizatorii acestei grandioase lucrări sunt inginerul Andre Waterkeyn (pentru corpul monumentului) şi arhitectul Andre Polak Jean (pentru interioarele sferelor).
 
Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează trecerea a 50 de ani de la căsătoria prințului Albert al II-lea cu Paola. Aversul monedei prezintă chipul celor doi însurăței, iar reversul o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, anul emiterii – 2009, forma - rotundă, diametrul – 29 milimetri, greutatea – 15,55 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 5000 de exemplare.  
Albert al II-lea, nume complet Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie, (născut la data de 6 iunie 1934), a fost rege al Belgiei. Este fiul cel mic al regelui Leopold al III-lea (1901 - 1983) și al primei sale soții, prinţesa  Astrid a Suediei (1905 - 1935). A depus jurământul pe 9 august 1993 în fața camerelor reunite ale Parlamentului belgian. A demisionat în favoarea fiului său, prințul Filip, în anul 2013. 
Paola, născută la data de 11 septembrie 1937 cu numele Donna Paola Ruffo di Calabria este soţia fostului rege al Belgiei, Albert al II-lea.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează aniversarea a 50 de ani de viață a prințului Phillipe al Belgiei. Aversul monedei prezintă chipul prințului, iar reversul o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, anul emiterii – 2010, forma - rotundă, diametrul – 29 milimetri, greutatea – 15,55 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 2000 de exemplare.  
Filip sau Philippe (nume complet Philippe Léopold Louis Marie, născut 15 aprilie 1960, membru al dinastiei regale Casa de Saxa - Coburg și Gotha, este regele belgienilor începând cu data abdicării tatălui său (Albert II) – 21 iulie 2013. 

***

CREIONĂRI… DIN PIX!?!? 

de G. Niculescu -  Uricani

A câștigat cursa în care s-a  lăsat atras.
Avea impresia că mă poate impresiona. 
A intrat cu el în vorbă și i-a ieșit din cuvânt.
L-a cuprins un foc la inimă, de-i sfârâiau călcâiele.
Când s-a văzut singur a început să se simtă în plus.

__________xxx__________

O PLACHETĂ 
ȘI CÂTEVA INSIGNE 
DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Placheta - 20 ani de la inaugurarea liniei aeriene TAROM
București - Copenhaga 1959 - 3 noiembrie 1989
S.C. Transporturile Aeriene Române S.A. (TAROM) este principala companie aeriană românească cu o îndelungată tradiție în domeniu. TAROM își are originile în anul 1920. Acela a fost anul în care s-a creat Compania Franco-Română Pentru Navigație Aeriană. În 1926 şi-a schimbat numele liniei în Compania Internațională De Navigație Aeriană, iar în 1930 Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat. Pe 8 august 1945, s-a înființat compania aeriană Transporturile Aeriene Româno-Sovietice. Compania era în subordinea atât a guvernului român, cât și a celui sovietic. Din data de 18 septembrie 1954 compania poartă numele actual - TAROM. Sus am postat logo-ul acestei companii.
Statuia Aviatorilor - București
Monumentul Eroilor Aerului din Bucureşti, situat în mijlocul Pieţei Aviatorilor, este realizat între anii 1930 - 1935 de către arhitecta şi sculptoriţa Lidia Kotzebue şi Iosif Fekete. Construcția, având o înălțime totală de 20 m, este compusă din sculpturi de bronz, așezate pe un postament de piatră, format dintr-un obelisc, situat la rândul său pe o structură realizată din patru prisme trapezoidale lipite între ele prin arcuri de cerc. Tot acest complex este fixat pe o bază circulară din piatră. Deasupra obeliscului este așezată o sculptură, înaltă de 5 m, cântărind 5 tone, care ilustrează omul zburător, având aripile defășurate. La baza obeliscului, de jur împrejurul acestuia, sunt prezentați trei aviatori căzuți. Pe soclu sunt prezente insignele, casca, aparatura aviatorilor, dar și numele aviatorilor căzuți între 1930 - 1935, sculptate în 13 plăci.
Statuia - Mica Sirenă - Copenhaga
Mica Sirenă este o statuie amplasată pe o stâncă rotundă din portul Langelinie, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Danemarca. Sculptura, cu o înălțime de 1,25 metri și o greutate de 175 kg, expusă festiv la data de 25 august 1913, este creația sculptorului Edvard Eriksen. Capul sirenei a fost modelat după balerina Ellen Price, iar trupul nud după corpul soției sculptorului. Anual, sculptura este admirată de peste un milion de turiști. De menționat că originalul sculpturii se află păstrat într-un loc secret din Danemarca, în port aflându-se în prezent numai o copie.
Copenhaga este capitala statului Danemarca, fiind situată pe coasta orientală a insulei Sjaelland și pe mica insula Amager. Orașul și suburbiile se întinde pe aproximativ 90 de kilometri pătrați, numărând peste 1,8 milioane de locuitori, din care orașul doar 519000 de locuitori. Sus am postat stema orașului iar dedesubt interesante monumente de cultură și arhitectură din Copenhaga. Deasupra este reprezentata stema orașului Copenhaga, iar mai jos sunt reprezentate câteva monumente arhitectonice din capitala daneză.
Opera națională
Planetariul
Teatrul 
Turnul rotund
Primăria 

Insigna - Universitatea de medicină și farmacie Carol Davila - București
Docendo discitur (Predând altora, învățăm și noi) A.D. 1857 
Invatamantul superior medical si farmaceutic din Bucuresti dateaza de mai bine de un secol. Carol Davila, medic roman de orgine franceza, in colaborare cu Nicolae Kretzulescu a pus bazele invatamantului medical din tara noastra, infiintand, in 1857 Scoala nationala de medicina si farmacie. Datorita activitatii sale au luat fiinta in tara noastra o serie de societati stiintifice: "Societatea medicala" (1857), "Societatea de cruce rosie" (1876), "Societatea stiintelor naturale" (1876), precum si doua reviste medicale: "Monitorul medial" (1862) si "Gazeta medicala" (1865). In razboiul pentru independenta (1877-1878) a condus serviciul militar al armatei. Constructia Facultatii de medicina a fost complet terminata si inaugurata in ziua de 12 octombrie 1903 cand s-a facut si inaugurarea statuii lui Carol Davila, asezata in fata facultatii. Initiativa ridicarii unui monument al lui Davila a fost luata la primul congres medical national care a avut loc la Bucuresti in octombrie 1884. Statuia, opera valoroasa a lui Carol Storck, a fost turnata in bronz in atelierele Scolii de arte si meserii din Bucuresti. Inaugurarea edificiului facultatii inseamna o data importanta in evolutia invatamantului medical din Bucuresti. Noul local a adus mari imbunatatiri in functionarea laboratoarelor si organizarea lucrarilor practice, precum si in intreaga activitate didactica. El a adapostit pentru o vreme si o parte a sectiei de farmacie. Cu toate greutatile intampinate, Scoala nationala de medicina si farmacie s-a dezvoltat treptat, si la 12 noiembrie 1869, a devenit posibila infiintarea Facultatii de medicina din Bucuresti, care si-a deschis cursurile in ziua de 22 noiembrie 1869. A fost prima facultate de medicina in cadrul Universitatii din Bucuresti, si, totodata, pe terotoriul tarii noastre; prin ea stiinta medicala a reusit sa se impuna, atat in tara cat si peste granite. In 1898, Scoala de farmacie devine sectie a Facultatii de medicina, recunoscandu-i-se caracterul de institutie de invatamant superior. Ea functioneaza in aceasta situatie pe langa Facultatea de medicina pana in 1923, cand se infiinteaza Facultatea de farmacie, ca institutie separata, in cadrul Universitatii din Bucuresti. Un rol insemnat la crearea Facultatii de farmacie si la stimularea cercetarii stiintifice farmaceutice l-a avut profesorul Stefan Minovici (1867-1935). Sus am postat logo-ul si o fotografie cu sediul central al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti - fost I.M.F. (Institutul de Medicina si Farmacie).   

Insigna - Inspectoratul de Poliție - București - România
Clădirea Inspectoratului General al Poliţiei, este opera arhitectului Statie Ciortan. Clădirea a fost ridicată între anii 1914 şi 1926 în stil arhitectonic neoromânesc.

Insigna - S.- U.M.A.S. (Uzina de mașini agricole Semănătoarea) București
Semănătoarea București a fost o fabrică producătoare de mașini agricole din România. În anii ’90 Semănătoarea era singurul producător român de combine de recoltat, avea o cotă de piață de peste 60%, iar principalii concurenți erau producătorii străini, New Holland, John Deere, Claas, Case, Landini, Lverda sau McCormick.

Insignă - U.M.A.S. (Uzina de mașini agricole Semănătoare)
20 ani de activitate în uzină 
20 ani de la înființarea Uzinei Semănătoarea București 1949 - 1969 
Pe locul unde a fost amplasată Uzina Semănătoarea va fi construit ansamblul rezidential Sema Parc. Privatizarea Semănătoarea, întinsă pe parcursul a aproape trei ani, a fost una dintre privatizările cu mari probleme. Societatea și-a întrerupt activitatea pe data de 26 noiembrie 1998 datorită datoriilor foarte mari acumulate. La începutul anului 1999 Fondul Proprietății de Stat a hotărât trecerea societății în lichidare administrativă, după ce anterior Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Semănătoarea SA a decis deschiderea procedurii de faliment a societății. Sus am postat logo-ul Uzinei Semănătoarea. 

Insignă - Expoziția internațională A.A.R.E. ?! București 1921
Nu am niciun fel de informații despre această insignă și expoziție, afară de faptul că se pare că ar aparține, după aspectul grafic, domeniului industriei auto. Dacă cineva m-ar putea ajuta cu vreo informație sau fotografie în legătură cu această insignă, i-aș fi sincer recunoscător.

Municipiul București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și pozele unor importante monumente de cultură și arhitectură bucureștene. 
Ateneul român
Spitalul universitar de urgență 
Hotelul Intercontinenal
Catedrala patriarhală
Universitatea
Teatrul național Ion Luca Caragiale
Stadionul național
Biserica Sfântul Gheorghe Nou
Trimiteri poștale ilustrate
Piața Palatului R.P.R. (Republicii Populare Române)
Piața Republicii
Poșta centrală
Piața Universității
Trimiteri poștale ilustrate

___________ooOoo___________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare
din armata regală olandeză în timpul
celui de-al doilea război mondial

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni germane

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 02.11.2014

Niciun comentariu: