sâmbătă, 4 ianuarie 2014

NANTES - FRANŢA



Mai jos am postat alte fotografii cu monumente de arhitectură 
specifice culturii franceze din oraşul NANTES, 
departamentul LOIRE-ATLANTIQUE, regiunea LOIRE, 
precum şi câteva ilustrate vechi, de aproximativ 100 de ani.

Biserica ST.CROIX
Catedrala ST.PIERRE
LU
Poarta ST.PIERRE
Muzeul DOBREE
Hotelul RADISSON BLU
Statuia ANA DE BRETAGNE din CASTELUL DUCILOR
Castelul
Muzeul de Istorie naturală
Piaţa regală
Arhitectură locală
Podul şi Turnul PIRMIL la 1830
Podul BOURSE
 Râul ERDRE
Podul şi Cheiul ERDRE
 Vedere generală - pod peste ERDRE
Vedere generală

Mai jos admiri câteva monede 
folosite la plata călătoriilor cu tramvaiul local.

20 centime - Tramvaie Nantes
30 centime - Compania de tramvaie Nantes
20 centime - Compania de tramvaie Nantes 

Mai jos admiri câteva medalii locale.

NANTES - Mai bine mor decât să trădez
Aniversarea zilei de 30 iuliie 1830 - Regele Louis Philippe I 
NANTES - Expoziţia industrială regională
Credinţă internaţională - Jules Verne

Mai jos admiri câteva jetoane locale.

Compania de tramvaie Nantes 
Set 2 jetoane - Maşinile insulei Nantes

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ 

de Gheorghe Culicovschi 
avocat - Buzău 

EPIGRAMISTA

Stau, o admir şi nu mă mir
Că oricine-o să priceapă;
Semănând cu-n trandafir,
Are spini şi deci …înţeapă!

EPIGRAMISTUL

Este spadasinul care,
Irosind şi timp şi bani,
Luptă fără încetare
Să-şi procure …noi duşmani.

__________xxx__________

CÂTEVA 
SEMNE DE ARMĂ
PURTATE DE CĂTRE
MILITARII ROMÂNI
DE-A LUNGUL VREMII

SEMNUL DE ARMĂ este un simbol metalic, aproximativ ca o insignă, care se poartă pe epoletul oricărui militar, indiferent de gradul acestuia, între nasture şi insemnul de grad. A se vedea poza epoletului militar de locotenent automobilist din perioada comunistă.
Semnul de armă este specific fiecarei arme, a evoluat în timp, devenind un fel de simbol al mândriei profesionale al oricărei specialităţi militare.
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.   

ALA - Apărare locală antiaeriană

Conform DEX, Apărarea antiariană (A.A.) reprezintă ansamblul măsurilor luate și acțiunilor desfășurate pentru interzicerea utilizării de către inamic a mijloacelor sale de atac aerian și a proteja trupele, formațiunile de apărare, populația și obiectivele importante pe teritoriu și în zona de operații împotriva atacurilor aeriene. 
A.A. intră în atribuțiile armatei și a formațiunilor sistemului național de apărare, conform specificului și mijloacelor acestora. Forța și eficiența A.A. este o premisă importantă a victoriei. 
Mijloacele de bază ale A.A. sunt: aviația de vânătoare și artileria antiaeriană. A.A. se asigură prin: descoperirea la timp a inamicului aerian și înștiințarea trupelor, a formațiunilor de apărare și a populației; nimicirea inamicului aerian înainte ca acesta să-și îndeplinească misiunea, respingerea atacurilor acestuia și interzicerea cercetării aeriene; neutralizarea mijloacelor de atac aerian fără pilot; lupta cu desantul aerian inamic pe timpul deplasării în aer și pe timpul desantării lui. A.A. este pregătită din timp de pace, având la bază o concepție unitară și un plan unic, pentru a respinge acțiunile prin surprindere ale inamicului aerian în orice situație indiferent de timp sau de starea vremii.  

Artilerie
Artileria este arma destinată pentru sprijinul cu foc al operațiilor forțelor luptătoare, constituind mijlocul principal de lovire cu foc a obiectivelor terestre și de la suprafața apei.
Legea nr.18 din 4 martie 1992 pentru ratificarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa stipulează: termenul artilerie înseamnă sistemele de mare calibru capabile să lovească obiective terestre, în primul rând prin executarea de foc indirect. 
Asemenea sisteme de artilerie asigură sprijinul de bază cu foc indirect pentru formațiunile de arme întrunite. Sistemele de artilerie de mare calibru sunt tunurile, obuzierele, piesele de artilerie combinând caracteristici de tunuri și de obuziere, aruncătoarele și sistemele multiple de lansare proiectile reactive cu calibru de 100 mm și mai mare.
Auto
Personalul şi tehnica din arma auto asigură transportul oamenilor,tehnicii de luptă şi materialelor de logistică pe câmpul de luptă, în toate fazele acesteia.
Alături de celelalte mijloace de transport (calea maritimă, aeriană şi feroviară), automobiliştii asigură în mare măsură succesul în luptă. 
Mijloacele auto au posibilitatea să se apropie foarte mult de luptătorii aflaţi în raioanele acţiunilor de luptă.   

Aviaţie 
Aviaţia militară constă în tehnică de transport pe calea aerului (avioane, elicoptere) şi personal specializat în mânuirea acesteia.
Aviaţia are un rolul esenţial în asigurarea succcesului în luptă. Tehnica de aviaţie este foarte scumpă. 
Funcţie de misiunile primite, aviaţia militară este de mai multe feluri; de antrenament, de transport, de cercetare, de atac la sol, de vânătoare, de bombardament, de vânătoare - bombardament, etc.    

Bruiaj
Bruiajul militar constă în tehnică şi personal specializat în perturbarea electromagnetică voită a recepției undelor radioelectrice prin emiterea de semnale parazite cu aceeași frecvență. 
Bruiajul se execută în scopul împiedicării comunicaţiilor radio şi radioreleu în direcţii şi reţele de comunicaţii militare. Este lesne de înţeles că fără comunicaţii militare nu se poate desfăşura cu succes nicio misiune de luptă. 
Pentru protecţia comunicaţiilor toate structurile militare îşi iau măsuri speciale printre care; antibruiaj şi multiplicarea căilor de comunicaţii. 

_____________ooOoo_____________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
2000 riel 1992 - Cambodgia
Norodom Sihanouk, născut în anul 1922, a condus, ca rege, statul cambodgian în perioada anilor 1941 - 1955 şi 1993 - 2004.
Două vignete de pe bancnote locale, de necesitate, belgiene 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 04.01.2014
LA MULŢI ANI - 2014 !

Niciun comentariu: