marți, 7 ianuarie 2014

FILUMENIA - O PASIUNE CA ORICARE ALTA - CAP 2


Provenind din grecescul philos = iubitor şi latinescul lumen = lumină, FILUMENIA reprezintă arta de a colecţiona cutii de chibrituri. Putem azi descoperi istoria României relatată altfel, prin intermediul unui banal dreptunghi din carton, datorită pasiunii şi entuziasmului unor colecţio­nari, care prin miile de cutii pe care le posedă ne oferă posibilitatea de a redescoperi pitorescul unor perioade de mult apuse. Aşa cum am promis în capitolul 1 al acestui articol prezint mai jos câteva interesante sloganuri şi cutii de chibrituri din perioada comunistă a României.
1950 - Trăiască 7 Noemvrie
Cetăţeni şi cetăţene! 
La 5 martie votaţi cu toţii
 candidaţii Frontului Democraţiei Populare
RPR - 1951 - (Republica Populară Română)  
Participând la concursul Căminelor culturale
luptăm pentru pace.
1951 - La luptă pentru lichidarea neştiinţei de carte!
1949 - Trăiască organizaţia unică revoluţionară 
a Tineretului muncitor!
1955 - Pentru recolte bogate
intră în Întovărăşire!
Trăiască 21 Decembrie 
a 70-a aniversare a eliberatorului şi prietenului 
Poporului Român - tov.Stalin! 
Petreceţi concediul de odihnă în staţiunile de munte!
Un concediu plăcut prin ONT "Carpaţi"
(Oficiul Naţional de Turism)
Depuneţi şi voi economiile la CEC!
(Casa de Economii şi Consemnaţiuni)
Azi la CEC un leu depui,
mâine el va scoate....pui!
Ori unde stau, ori unde plec, am un amic: Libretul CEC!
1955 - Să apărăm culturile de cartofi 
împotriva Gândacului de Colorado!
1960 - Colectivişti, vizitaţi Bucureştiul!
Leacurile şi descântecele băbeşti
sunt amăgiri primejdioase.
Feriţi-vă de ele!
Pentru recolte bogate 
să dezmiriştim imediat după seceriş!

Alte sloganuri înscrise pe cutiile de chibrituri au fost;
„Muncind în Gospo­dăriile de Stat, vă creaţi condiţii mai bune de viaţă!”
„Sporeşti recolta prăşind de trei ori!”
„Aşezaţi fânul şi paiele departe de casă!” 

***

CÂTEVA GLUME
DIN PERIOADA COMUNISTĂ 

Pauzele lungi şi dese - cheia marilor succese!

Propuneri de imn naţional: Descurcă-te, române!, De-aş mai duce-o pân-la toamnă, Pe-al nostru steag e scris ...uimire….
 
-  Ce este Securitatea?
-  Inima partidului care bate, bate, bate...


__________xxx___________

CÂTEVA INSIGNE 
SPECIALIST DE CLASĂ
DIN ARMATA ROMÂNIEI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Transmisiuni
Transmisiunile militare constituie un corp aparte de militari şi tehnica aferentă care destinate pentru transmiterea informaţiilor în timp de pace şi război. Fără comunicare nu se poate obţine victoria în luptă. Enumăr câteva dintre căile de comunicaţii militare; radio, telefon, telegraf, radio-releu, internet sau satelit. 

Paraşutişti
Paraşutiştii militari sunt un corp de militari care sar din avion, cu paraşuta, în scopuri militare. Prin intermediul salturilor efectuate de către aceştia, pot ajunge în zone inaccesibile ale terenului sau ale teatrului de acţiuni de luptă, alimente, medicamente şi alte materiale necesare. Prin paraşutarea militarilor în adâncimea frontului de operaţiuni militare se poate realiza surprinderea, prin deschiderea de noi şi multiple fronturi de acţiuni de luptă.şi obţinerea succesului final.  
  
Scafandri
Scafandrul este o persoană autorizată, antrenată și instruită pentru a putea evolua sau lucra sub apă cu ajutorul unui echipament adecvat. Funcție de tipul scufundării efectuate, scafandrii pot fi: autonomi, grei (scafandrieri), de luptă şi de mare adâncime. Scafandri militari români pot participa în timp util, atunci când li se ordonă, la acţiuni de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO, în zone unde se impune intervenţia lor. Misiunea scafandrilor de luptă constă în asigurarea protecţiei obiectivelor din zona de responsabilitate a Forţelor Navale, dispuse la uscat, pe apă sau sub apă (nave, platforme maritime, conducte de transport gaze sau produse petroliere, cabluri pentru transportul energiei sau de comunicaţii), a canalelor navigabile, şi a zonei fluviale. 
Tancuri
Tancurile  sunt vehicule blindate de atac cu tracțiune pe şenile, concepute pentru a combate forțele inamice folosind focul direct. Un tanc de luptă se caracterizează prin armele şi blindajul greu, o mare mobilitate care îi permite să traverseze terenuri dificile la viteze relativ mari. Legea nr.18 din 4 martie 1992 pentru ratificarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale stipulează că: Termenul tanc de luptă înseamnă un vehicul blindat de luptă autopropulsat, cu mare capacitate de foc, dispunând de un tun principal pentru foc direct cu viteză inițială ridicată, necesar pentru a angaja ținte blindate sau alte obiective, cu o mare mobilitate în orice teren, asigurând un nivel ridicat de protecție, care nu este conceput și nici echipat în mod special pentru transportul de efective de luptă. Astfel de vehicule blindate reprezintă principalele sisteme de arme pentru formațiunile de tancuri și alte formațiuni blindate ale trupelor de uscat. Tancurile de luptă sunt vehicule blindate de luptă pe șenile, cântărind cel putin 16,5 tone, care sunt înarmate cu un tun de calibru de cel puțin 75 mm, ce se poate roti 360 grade. În plus, vor fi considerate tancuri de luptă oricare vehicule de luptă blindate, pe roți, ce vor intra în serviciu și care vor îndeplini toate celelalte criterii arătate mai sus. 

Tancuri
Tancurile sunt arme care au nevoie de logistică, sunt eficiente și agile pe câmpul de luptă modern, atât prin capacitatea de a ataca obiective terestre cât și prin prezența lor ce poate crea panică în rândurile infanteriei inamice. Deși tancurile sunt maşini de atac puternice, ele rareori operează independent în acțiuni de atac. De obicei sunt organizate în unități de blindate, în forțe combinate. Fără acest sprijin, tancurile, chiar cu blindajul și mobilitatea lor, sunt vulnerabile în fața infanteriei, minelor, artileriei şi aviaţieie militare inamice. Tancurile sunt dezavantajate în teren împădurit și în zone urbane, deoarece în aceste condiții capacitatea de foc la mare distanță a vehiculului este limitată, mobilitatea lui devine mai mică, iar posibilitatea echipajului de a detecta potențialele pericole este îngrădită.

___________ooOoo___________

PERSONALITĂŢI  POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII 
100 escudos 1977 - Capul verde
Amilcar Cabral (1924 - 1973) a fost un revoluţionar, scriitor şi inginer agronom care a fost asasinat.

Câteva vignete de pe notgelduri
(bancnote locale, de necesitate) germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 07.01.2014

3 comentarii:

Maya spunea...

Felicitari,Victore...mi ai amintit de reclamele comuniste!

Maya spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

va salut,
sunt interesat de insignele regaliste pe care le aveti expuse pe blog. va apartin? daca da, as fi interesat sa le cumpar sau putem face ceva schimburi.

multumesc!