duminică, 5 ianuarie 2014

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 184


ZAIR

ZAMBIA

***

CÂTEVA GLUME
DIN EPOCA COMUNISTĂ

Trăim epoca marilor prefaceri:  Eu mă prefac, tu te prefaci, el se preface.

România pe drumul construirii Socialismului, România pe drumul construirii Comunismului,  România pe ...drumuri...

-   Capitalismul este pe marginea prăpastiei.
-   Ce face acolo?
-   Se uită, de sus, la noi...


___________xxx___________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA INSIGNE 
SPECIALIST DE CLASĂ 
ŞI CÂTEVA SEMNE DE ARMĂ
PURTATE DE MILITARII ROMÂNI
DE-A LUNGUL VREMII

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

SEMNUL DE ARMĂ este un simbol metalic, aproximativ ca o insignă, care se poartă pe epoletul oricărui militar, indiferent de gradul acestuia, între nasture şi insemnul de grad. A se vedea poza epoletului militar al unui caporal de transmisiuni student în academie, din perioada comunistă. Tresa roşie pe care este aplicată linia frântă albă arată că purtătorul este student militar. Studentul fruntaş avea o singură tresă galbenă.
Semnul de armă este specific fiecarei arme, a evoluat în timp, devenind un fel de simbol al mândriei profesionale al oricărei specialităţi militare.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.     

Plachetă - SLATINA 1368
Stema Slatina
Slatina este reședința și cel mai mare municipiu al judeţului Olt, România. Orașul este situat în sudul României, pe malul stâng al râului Olt, în regiunea istorică Muntenia, la contactul cu Oltenia, în zona de contact dintre Podişul Getic şi Câmpia română. Slatina are o populație de aproximativ 79000 de locuitori, fiind un important centru industrial. Prima atestare documentară a localităţii cu acest nume este din data de 20 ianuarie 1368, într-un privilegiu comercial acordat de Vladislav I Vlaicu negustorilor de la Brașov, ca loc de vamă internă la primul vad din câmpie al Oltului, punct obligatoriu de trecere a carelor cu mărfuri peste Olt. Deasupra am postat stema şi o fotografie cu Primăria municipiului Slatina.

Vânători de munte
Vânătorii de munte reprezintă o specialitate militară a Forţelor Terestrte Române, componentă a infanteriei. Unitățile de vânători de munte au rolul de a desfășura operații independent și în cooperare cu celelalte forțe, în teren muntos-împădurit, pe direcții și în raioane greu accesibile, în orice condiții de timp și anotimp. Arma a fost înființată la 3 noiembrie 1916, când Marele Cartier General, prin Ordinul nr. 234, a decis transformarea Școlii Militare de Schiori din Bucureşti în "Corpul Vânătorilor de Munte". Organizarea inițială era pe 3 batalioane a câte 3 companii fiecare, cu un efectiv de 2000 de soldați. Trupele de vânători de munte au participat activ la luptele din cele două războaie mondiale și la misiuni internaționale în Kosovo, Irak şi Afganistan. În prezent, Armata Română are două brigăzi operaționale; Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmisegetusa" la Brasov, subordonată Diviziei 1 Infanterie şi Brigada 61 Vânători de Munte "Virgil Bădulescu" - Miercurea Ciuc, subordonată Diviziei 4 Infanterie. 

Transporturi militare
Transporturile militare sunt un corp de cadre militare care are misiunea de a planifica şi organiza transporturile de tehnică, materiale şi efective militare pe calea ferată, calea maritimă şi calea aerului, atât în timp de pace cât şi în timp de război. În gările CFR din capitalele fiecarui judeţ, în toate aeroporturile româneşti dar şi în portul Constanţa există birouri speciale încadrate cu cadre din specialitatea transporturi militare.

Cercetare militară - clasa a III-a 
Ca formă principală a asigurării şi protecţiei trupelor, cercetarea militară cu­prinde totalitatea măsurilor şi acţiunilor ce se întreprind pen­tru pro­curarea, centralizarea, analiza şi exploatarea datelor şi informaţiilor des­pre adversar, teren, populaţie, situaţie nucleară, biologică, chimică şi sanitaro-epidemică, condiţii geoclimatice, starea telecomunicaţiilor, comunicaţiilor şi resurselor materiale din zona de acţiune. Cercetarea este o specialitate militară de mare diversitate din compu­ne­rea forţelor terestre, capabilă să asigure specialişti pentru desfăşurarea de acţiuni în timp scurt şi prin surprindere, ziua şi noaptea, în orice con­di­ţii meteo, la pace, criză şi război. La cercetare sunt încadraţi militari cu înalt nivel de pregătire teoretică, fizică şi psihică. 
Cercetarea are un rol decisiv în asigurarea securităţii şi protecţiei for­ţe­lor pentru realizarea unei planificări temeinice a acţiunilor şi inducerii în eroare a adversarului. Prin acţiuni de cercetare specifice fiecărui eşalon, comandanţii obţin şi analizează datele şi informaţiile privind adversarul şi mediul de desfă­şu­ra­re a acţiunilor.

Construcţii militare - clasa a I-a
Construcţiile militare au constituit în regimul comunist un grup special, compus din cadre şi mulţi militari în termen, folosit pe şantierele economiei naţionale. Se ştie că multe dintre obiectivele industriale ridicate în regimul comunist au fost realizate şi cu ajutorul constructorilor militari. Amintesc doar Canalul Dunăre - Marea Neagră, Transfăgărăşanul, Casa Poporului, ori Platforma Combinatului Siderurgic din Galaţi

_____________ooOoo_____________

PERSONALITĂŢI POLITICE 
PE BANCNOTELE LUMII
2 dolari 1935 - Canada 
Mary (1867 - 1953) a fost consoarta regelui britanic George V.

Câteva vignete de pe notgelduri 
(bancnote locale, de necesitate) germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.01.2014

Niciun comentariu: