luni, 6 ianuarie 2014

INFO NUMIS MONDO - 45


1.  Autoritatea bancară naţională a statului Mauritius purcede la înlocuirea bancnotelor destinate circulaţiei publice. În poza de deasupra este prezentată bancnota veche (cea din anul 1998, aflată încă în circulaţie) iar dedesubt cea nouă (din anul 2013, care va intra în circulaţie în anul 2014). Deşi pe aversul ambelor bancnote surâde chipul lui Moilin Jean Ah-Chuen, te las să admiri singur deosebirile grafice vizibile dintre cele două bancnote.   
Sir Moilin Jean Ah Chuen s-a născut pe data de 22 februarie 1911 în Port Louis și a jucat un rol foarte important timp de mai bine de 50 de ani în activitatea de comerţ şi industrie, precum şi în viaţa culturală și politică a statului Mauritius. În 1948, Sir Moilin a fost ales președinte al Camerei de Comerț din Mauritius.Deasemenea el a fost ales membru în Adunarea Legislativă a statului în anii 1948, 1963 şi 1967 iar în anul 1969 a fost numit ministru al administrației locale. În semn de recunoaștere a contribuției sale imense în domeniul serviciilor politice și publice a fost înnobilat de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în 1980, iar în anul 1991 făcut Cavaler al Sfântului Grigorie de Vatican. A decedat în anul 1991, continuând a fi elogiat ca mare om de stat şi după moartea sa.

2.  Aici, continui să îţi prezint alte monede euro probă, test sau de încercare, emise de către statul european - Germania. 
Moneda de mai sus s-a dorit a celebra Castelul Neuschwanstein. Castelul Neuschwanstein este construit în stil romantic - renascentist, la sfârșitul secolului al XIX-lea pe un deal accidentat aflat deasupra satului Hohenschwangau de lângă Fussen, în sud -vestul Bavariei. Castelul - palat a fost comandat de către regele Ludovic al II-lea al Bavariei ca un refugiu și omagiu adus lui compozitorului Richard Wagner.

Moneda de mai sus s-a dorit a celebra Castelul Neuschwanstein. Castelul Heidelberg este una dintre cele mai renumite castele germane aflate încă în ruină, fiind un simbol al oraşului Heidelberg. Până când a fost distrus între anii 1689 - 1693, de către soldații lui Ludovic al XIV-lea, în războiul din Palatinat pentru succesiune, castelul a fost rezidența princiară a Palatinatului din Renania. Castelul este caracterizat printr-o arhitectură de tipul renașterii nordice, fiind în prezent parțial restaurat. Ruina se înalță pe o înălțime de 80 de metri, deasupra orașului Heidelberg, la nord de muntele Konigsthul (Tronul regelui). Oraşul Heidelberg este cunoscut din anul 1147, castelul fiind numit în acele vremuri „Jettenbühl” (stâncă de lângă Königstuhl pe care se află castelul). Începând cu anul 1225 castelul devine reşedinţa episcopului Heinrich von Worms, fiind cunoscut sub numele de Castelul Heidelberg. 

Moneda de mai sus s-a dorit a celebra Clădirea Primăriei din Hannover (Hanovra). Primăria nouă din Hanovra a fost construită la începtul secolului al XX-lea în stil Wilhelmine (denumirea provine de la împăratul Wilhelm), într-o epocă în care pompa şi formalismul erau ingrediente ale masivei birocraţii germane. Clădirea este prevăzută cu un lift care urcă în diagonală, ea costând la timpul acela, 10 milioane de mărci germane. A fost construită pe 6026 piloni de fag de către arhitecţii germani Hermann Eggert şi Gustav Halmhuber. Piaţa din faţa Primăriei se numeşte Trammplatz, în onoarea lui Heinrich Tramm, primarul oraşului la data inaugurării clădirii, anul 1913. 

3.  Autoritatea bancară naţională a statului Barbados procedează la înlocuirea bancnotelor destinate circulaţiei publice. În poza de deasupra este prezentată bancnota veche (cea din anul 1998, aflată încă în circulaţie) iar dedesubt cea nouă (din anul 2013, care va intra în circulaţie în anul 2014). 
De pe aversul ambelor bancnote îţi surâde chipul lui Errol Weldon BarrowErrol Walton Barrow (1920 - 1987) a fost un om politic și prim-ministru al guvernului statului Barbados în perioada anilor 1966 - 1976.
Pe reversul bancnotei vechi este prezentată o poză cu Piaţa Trafalgar din capitala Bridgetown, din care se distinge clădirea Parlamantului naţional.
Pe reversul bancnotei noi este reprezentată o poză cu Piaţa Independenţei din capitala Bridgetown a statului caraibean Barbados.

***

CÂTEVA GLUME
DIN PERIOADA COMUNISTĂ

Prin decret prezidenţial, s-a înlocuit soarele cu un bec de 40 W. Pentru economie!

-  Ce deosebire există între Decebal şi Nicubal (Nicolae Ceauşescu)?
-  Primul practica cultul  morţilor, al doilea moartea culţilor.

-  Care este deosebirea dintre vânt şi miliţie?
-  Miliţia bate mai tare şi mai tare.
  

__________xxx___________

CÂTEVA INSIGNE 
MILITARE ROMÂNEŞTI
SPECIALIST DE CLASĂ 
DIN ARMA AVIAŢIE

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Inginer de bord
În arma aviaţie militară sunt mai multe specialităţi- A se vedea insigna de mai sus şi cele dedesubt. 
Tehnic

Transmisiuni

Aviaţie

Aviaţie 
Forțele Aeriene Române reprezintă aviația militară a Armatei Române. Înființată oficial la 1 aprilie 1913, prin aprobarea Legii privind Organizarea Aeronauticii Militare de către Parlamentul României, istoria aviației militare române începe odată cu Ordinul nr. 7925/5 noiembrie 1909 prin care se ordona Arsenalului de Construcții al Armatei din București construirea unui avion după indicațiile și sub supravegherea lui Aurel Vlaicu.
Aviaţie - regat

______________ooOoo______________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
50 dolari 2004 - Canada 
William Lyon Mackenzie King (1874 - 1950) a fost un om politic şi prim-ministru al guvernului statului Canada. 

Câteva ornamente decorative marginale de pe 
bancnote locale, de necesitate, belgiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 06.01.2014

Niciun comentariu: