vineri, 24 ianuarie 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE - AUSTRIA 21


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Crucişătorul blindat austro-ungar Sfântul Gheorghe. 
La 17 mai 1907 această navă a marcat ultima vizită a unei nave austriece în America, la New York, ocazionată de celebrarea a 300 de ani de existenţă a oraşului Jamestown. Nava a fost construită între anii 1901 – 1903. 
Aversul monedei prezintă Nava Sf Gheorghe iar reversul Docurile navale de la Pola, locul unde a fost construită această navă. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 14.09.2005, seria – Austria pe mările şi oceanele lumii, formă - rotundă, diametru – 34 milimetri, greutate – 20 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 50000 exemplare.  

Moneda euro de colecţie de mai sus celebreaMarina comercială austro-ungară. Pe aversul monedei este reprezentată o navă de transport mărfuri a liniei comerciale Lloyd Brunn iar pe revers Portul maritim austro-ungar Trieste, acum aparţinând Italiei. 
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 07.06.2006, seria – Austria pe mările şi oceanele lumii, formă - rotundă, diametru – 34 milimetri, greutate – 20 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 50000 exemplare.  

Moneda euro de colecţie de mai sus celebreaMarina militară austro-ungară. Partea avers prezintă Nava amiral Viribus Unitis, așa cum se vede de pe puntea unei nave de însoțire în flotă.  Două nave ale unei clase mai vechi pot fi zărit în fundal. Reversul este un tribut adus vechii marine militare imperiale, prezentând alte nave de război. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 13.09.2006, seria – Austria pe mările şi oceanele lumii, formă - rotundă, diametru – 34 milimetri, greutate – 20 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 50000 exemplare. 

Viribus Unitis (în traducere  "Cu forțele unite") a fost un vas de război al marinei imperial austro-ungare ce a purtat ca nume deviza împăratului Franz Josef. Pe 31 octombrie 1918 după înfrângerea Puterilor centrale  în primul război mondial, ministerul de război din Viena a decis predarea vasului către nou-înființatul Regat al sârbilor, croaţilor şi slovenilor. Pentru a zădărnici această decizie, marina militară italiană a scufundat vasul la data de 1 noiembrie 1918 în portul Pola, ocazie cu care și-au pierdut viața  toți cei 400 de membri ai echipajului, între care și comandantul vasului, Janko Vukovik de Podkapelski.

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
 de Gheorghe Pârlea – Rep. Moldova 

ALTUI RĂPOSAT SOȚ CREDINCIOS

Constantin a' lui Arvinte
Fu ştiut de soţ cuminte.
Când muri, nu fu mirare
C-avea... zece bocitoare. 

CÂRCOTAȘILOR MEI

Celor ce vor să mă sece
Eu atâta doar le spun:
Apa vine, apa trece,
Epigramele-mi... rămân.

__________xxx__________

O MEDALIE
ȘI CÂTEVA JETOANE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Jeton - Exploatarea "BISOCA" G.MUSATTI - 1 Leu 
Fabrica de cherestea BISOCA
Exploatarea "BISOCA" - G.MUSATTI a fost o fabrică de cherestea din localitatea Bisoca, județul Buzău. 

Jeton - Exploatarea "BISOCA" G.MUSATTI - 25 Bani 
Fabrica de cherestea BISOCA
"Aviz pentru magazie de a libera purtătorului 
alimente sau scule în valoare de 25 bani avansați 
în vederea simbriei viitoare de seful serviciului...... 
Acest aviz de magazie, în caz de neîntrebuințare, 
se preschimbă de casierul fabricii la fiecare plată în numerar.

Jeton - Clubul Societății "Astra română" - Moreni
ASTRA ROMÂNĂ a fost o societate de extracție a petrolului din orașul Moreni, județul Prahova.
Jeton - Cofetăria FREDERIC - București - 40

Medalie - 50 ani racheta "OBERTH"
75 ani prim zbor "VLAICU 1" și "COANDĂ 1"
Expoziția de filatelie tematică bilaterală
"AVIA-COSMOFILA '85" 
MEDIAȘ - DEVESELU ROMÂNIA 

Hermann Julius Oberth (născut la dta de 25 iunie 1894 la Sibiu și decedat la data de 28 decembrie 1989 la Nurnberg în Germania) a fost unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii.
Aurel Vlaicu (născut la data de 19 noiembrie 1882 la Binținți, lângă Orăștie, în județul Hunedoara și decedat la data de 13 septembrie 1913 la Bănești, lângă Câmpina, județul Prahova) a fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În cinstea lui, comuna Binținți se numește astăzi Aurel Vlaicu.
Henri Marie Coandă (1886 - 1972) a fost un academician, pionier al aviației, fizician, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele.

__________ooOoo___________

  PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
2 rupii 1962 - Ceylon
Solomon Bandaranaike a fost un om politic și prim-ministru al guvernului statului Ceylon, care a trăit în perioada anilor 1899 - 1959.

Două vignete de pe bancnote locale, 
de necesitate, belgiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 24.01.2014

Niciun comentariu: