joi, 23 ianuarie 2014

INFO NUMIS MONDO - 46


1.  Autoritatea bancară națională a statului Canada a decis înlocuirea bancnotelor destinate circulației publice naționale. Sus este postată bancnota de 10 dolari din anul 2004 iar jos cea nouă, emisă la sfârșitul anului 2013.  
Figura centrală a ambelor bancnote aparține lui John A.Macdonald. Sir John A.Macdonald a fost un politic canadian care a trăit în perioada anilor 1815 - 1891. Între anii 1867 - 1873 a fost Prim-ministrul guvernului statului canadian.  

2.  Continui să îți prezint în acest capitol alte monede euro test, probă sau de încercare emise de către statul european GERMANIA. 
Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea Clădirii primăriei orașului Frankfurt pe Maine cunoscută sub numele de Romer. Römer este numele Clădirii primăriei orașului Frankfurt pe Maine, în traducere „cetățean al Romei, roman”. Ea este alcătuită de fapt din trei vechi case gotice învecinate, care au fost cumpărate de consiliul local în anul 1405 de la o familie bogată de negustori. Casa din mijloc este Römer-ul propriu-zis, care mai târziu a fost legat și de clădirile înconjurătoare. La primul etaj se află „Sala împăratului” sau „Sala împăraților” (Kaisersaal), unde aveau loc banchetele împăraților proaspăt încoronați. În ea se află expuse portretele tuturor celor 52 împărați ai Imperiului Roman de Națiune Germană, executate în perioada 1838 - 1853. Römer a fost distrus în cel de-al doilea război mondial, dar reconstruit identic mai târziu.

Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea Clădirii Operei din DresdaClădirea Operei din Dresda este creaţia celebrului arhitect german Gotfried Semper şi este realizată în stil neo-renascentist cu influienţe neo-baroce. Clădirea a fost ridicată în anii 1878 – 1880. Construcţia a fost afectată de bombardamentele celui de-al doilea război mondial şi refăcută după planurile iniţiale între anii 1977 – 1985.

Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea clădirii Porta Nigra. Porta Nigra este o veche şi monumentală clădire din perioada romană ce este situată în oraşul Trier. Porta Nigra a fost construită din gresie gri între anii 186 și 200 EN. În secolul al XI-lea Porta Nigra a fost transformată în biserică. Curtea interioara a portii a fost acoperită și au fost introduse plafoane intermediare.  Cele două etaje de mijloc ale fostei clădiri au fost transformate în biserici pentru călugări și publicul larg. Parterul a fost închis publicului construindu-se o scară exterioară pentru acces la bisericile de la etajele mijlocii. În anul 1986, Porta Nigra a fost desemnat sit al patrimoniului mondial UNESCO, împreună cu alte monumente romane din Trier și împrejurimile sale.

3.  Autoritatea bancară naţională franceză, prin administraţia teritoriilor franceze de peste mări, procedează la înlocuirea bancnotelor care circulă în aceste îndepărtate şi exotice zone (arhipeleagurile şi insulele Noua Caledonie, Polinezia, Wallis şi Futuna). Noile bancnote au fost puse în circulaţie pe data de 20 ianuarie 2014, până în data de 30 septembrie circulând în paralel cu cele vechi, după care cele vechi vor fi retrase din circulaţie. Sus este postată bancnota nouă de 5000 de franci, iar jos cea veche emisă în anul 1996.  
Pe bancnota nouă sunt reprezentate elemente de floră și faună marină, atât de specifice în aceste îndepărtate teritorii.
De pe bancnota veche încă surâd Louis Antoine Bougainville și August Febvrier Despointes.  
Louis Antoine Bougainville a fost un scriitor și navigator explorator francez care a trîit în perioada anilor 1729 - 1811. 
August Febvrier Despointes a fost un contra-amiral al armatei franceze care a trăit în perioada anilor 1796 - 1856.

***

DOUĂ PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC 

La împlinirea vărstei de 21 de ani, domnişoara este chemată de tatăl ei, primeşte cecul cu ultima pensie alimentară și următorul mesaj pentru mama fetei, fosta sa soţie;
-   Fetiţa mea, vreau să te duci la maică-ta acasă cu cecul ăsta și să-i spui că ăsta este ultimul pe care-l mai primește în viaţa ei, nenorocita! Te rog  să vii să-mi spui ce mutra a făcut?!”.
La primire revedere a fiicei o întreabă
;
-  Ce ţi-a zis vrăjitoarea de maică-ta și ce faţă a făcut ?
-  Mi-a spus că așteptă de mulţi ziua asta, ca să afli că... nu tu ești tatăl meu ! 

Se desfiinţează FISCUL, strigă fericit Ion.
-  De unde ai scos prostia asta?
-  Adineauri am primit de la ei un plic pe care scria “Ultima înștiinţare”


____________xxx____________

CÂTEVA 
JETOANE ROMÂNEȘTI

Grădina de vară "Gogu Bălănescu"

 Athene Palace - 1 sifon
I.A.P. - (Întreprinderea de Alimentație Publică)

Restaurant "Villa Burescu" - Govora

Central - Sector 6 - Berărie - Halbe
I.A.P.L. - (Întreprinderea de Alimentație Publică Locală) 
Din categoria Întreprinderilor (trusturilor) de alimentație publică (locală) au făcut și fac parte; restaurantele, cantinele, grădinile de vară, berăriile și în general toate localurile unde oamenii puteau și pot mânca și bea ceva. Aceste unități erau specializate în prepararea și comercializare bunurilor de consum. 

I.I.S. - Progresul - 22
JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

______________ooOoo_______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
500 coroane 1945 - Cehoslovacia
Jan Kollar a fost un scriitor,om politic și de știință cehoslovac care a trăit în perioada anilor 1793 - 1852.

Câteva vignete de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 23.01.2014

Niciun comentariu: